[elektro-etc] Seb+cukor

Kovács József kj at faldeko.hu
Sun Jun 30 23:17:55 CEST 2013


lekvárba cukor... pazarlás....

Addig kell főzni lassú tűzön a barackot/szilvát, amíg elég sűrű lesz.

És akkor elég sűrű, ha egy kiskanálnyit kivéve,
porcelán tányérra kirakva már nem ereszt víz gyűrűt
maga köré a hűlés során...

Ekkor kész az igazi, kajszi/szilva ízű gyümölcs lekvár.
Ami nem fog sem barnulni az idők során, sem penészedni.

Édes szájúak 1 kg nyers gyümölcshöz ~ 15 dkg cukrot adhatnak.

Sütemény sütéshez viszont kell a cukrosabb lekvár.
Ami 1 kg  nyers gyümölcshöz ~30 dkg cukor.

---------

A sok cukorral főzött lekvár könnyen penészedik, mert
a víz igazából nincs kiűzve belőle, csak sziruppá van főzve
a hozzáadott cukorral...

Igazából az ilyen sok cukros izé nem is lekvár.
Csak ízesített cukorszirup...

Némelyek még ráadásul almapektines "befőző cukor"-ral
vagy direktben adagolt almapektinnel is sűrítenek.
Lekötve a vizet a pektinnel, hogy gyorsan sűrűsödjön a cucc...


KJ

2013.06.30. 22:30 keltezéssel, k_tibor írta:
> Nálunk lekvárfőzésnél fele szokott lenni a cukor, és a gyümölcsből még
> párolog is a víz, de még így is előfordul, hogy penészes lesz
> felbontás után.
>
> k_tibor
>
> Tuesday, June 25, 2013, 8:10:49 AM, gyapo wrote:
>
> g> Bodzaszörpnél alkalmazom a módszert. :) Valahol olvastam, hogy a cukor
> g> 40 % fölött tartósít, és tényleg, nem kell bele semmi méreg és évekig
> g> eláll, amíg meg nem iszom.
>
>
>
> -----
> A(z)  üzenetben nem található vírus.
> Ellenőrizte: AVG - www.avg.com
> Verzió: 2013.0.3345 / Vírus adatbázis: 3204/6451 - Kiadás dátuma: 2013.06.30.
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list