[elektro-etc] grillezés

Karoly Kovacs koka55 at kabsi.at
Mon Jul 8 06:33:13 CEST 2013


Olyannyira "rakkelto", hogy a tudatlan emlosallatok, akiknek fogalmuk 
sincs a brit tudosok rakkutatasi eredmenyeirol, sacc per kabe szazezer 
evek ota ragcsaljak a fuzfa (Salix) kerget. :)))

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1z#Felhaszn.C3.A1l.C3.A1sa
(Kozeptajon a Felhasznalasa cimszo alatt.)

Megjegyzes a befozeshez: azt is szoktak csinalni, hogy az uvegekbe valo 
porciozas utan egy vekony nejlonfoliat tesznek az uveg szajara, arra jon 
a szalicil, majd az egeszet lezarjak a fem csavaros tetovel. Hogy ez 
mennyire jo, mennyivel hatekonyabb es egyaltalan hatekonyabb-e, mint az 
amikor a lekvar tetejen van a szalicil, az ki van zarva, mert nem tudom.

Karoly

-------- Original Message --------

>
>
> 2013.07.07. 23:30 keltezéssel, Acs Gabor írta:
>> Köszi a leírást, bi.-nek is!
>>
>> Akkor végre jöhet a trollkodás :)
>> Szalicil tudtommal rákkeltő.
>
> ???
> Mármint az Aspirin és Kalmopyrin hatóanyagy?!!!
> Menj már....
>
> -----
>
> De, akkor hagyd ki :-)
>
> http://hu.wikipedia.org/wiki/Szalicilsav
>
> Igazából
> - a tisztaság plusz
> - a (tényleg)forrón töltés
> - a dunsztban kihűtés
> - és a légemnets zárás is elég
>
> A szalicil biztonsági anyag.
> Baj akkor van vele, ha FŐZÖD!!
> Akkor mindenféle fenol cucc váli ki belőle...
> Tehát nem szabad belefőzni, csak rászórni a kész cuccra.
>
> A nátrium-benzoátot meg utálom...az íze okán.
> Meg az inkább savanyúságokban működik.
> A bomlás/reakció termékei pedig valóban rákkeltőek!
>
> KJ
>
>> A boltiban pedig nincs semmi a cukron és a barackon kívül, gondolom
>> ehhez olyan technológia kell, ami otthon nincs.
>>
>> Tényleg, azt már számoltátok, hogy a házi módszerrel mennyi barack kell
>> 1 kiló lekvárhoz?
>>
>> Nekem egyébként nincs normális kamrám, csak egy valami, amit a konyhából
>> választottak le. Asszony szokott lekvárt főzni, a télen pl. volt csomó
>> üveg valami narancs-grapefruit asszem, nagyon finom volt. De előfordul
>> (ha nem is sokszor), hogy megbuggyan. Gondolom a rendes kamra hiányán
>> kívül a másik ok, hogy egy nő ezt is emocionálisan csinálja, van a
>> gyümölcs, azt úgy kell kevergetni, meg üvegbe rakni, de hogy mi miért,
>> meg víztelenítés ugye :)
>>
>> Anyám ribizlilekvárja nálam az egyik favorit, na meg persze a hecsedli.
>> Aztán van anyámnak egy olyan receptje, hogy hidegen eltett meggy, na azt
>> amikor beépíti a csokitortába, az igen!
>>
>>
>> Gábor
>>
>>
>> 2013.07.07. 23:04 keltezéssel, Kovács József írta:
>>>
>>>
>>> 2013.07.07. 21:33 keltezéssel, Acs Gabor írta:
>>>> Igen, ez lenne a tuti megoldás, csak ezt meg nem csinálom :)
>>>>
>>>> Mint annyi minden mást sem, épp most rúgtam össze a port a zasszonnyal,
>>>> mert elkezdett cseszegetni, hogy még ezt is meg kell csinálni, meg azt,
>>>> meg amazt, mintha nem lenne így is A0-ás a todo listám.
>>>>
>>>> Amúgy mi a módszered, mennyi cukor megy a barackhoz, megy-e benzoát
>>>> vagy
>>>> hasonló, üveget hogyan sterilizálod stb.?
>>>
>>> Az barack jó, ami már kezd lottyadtá válni az érettségtől.
>>> És illatra-ízre is finom....
>>>
>>> barack kiválogat, megmos hideg vízzel
>>> forró vízzel leforáz, hűlni hagy
>>> héj a késsel lehúz, kimagoz
>>> kézzel, darálóval, vagy akármivel összetör
>>>
>>> étkezésre max. 25-30 dkg/kg cukor hozzáad
>>> (ízlés és érettség függvénye)
>>> Sütésre ~50 dgk/kg cukor kell hozzá
>>>
>>> Lassú tűzön, állandó keverés mellett főz.
>>> Vigyázat könnyen leragad és leég az alja cukor miatt.
>>> Nem szabad nagyon rotyogtatni, akkor elmegy gyümölcs íz belőle.
>>> Eleinte habzik, majd kisimul ....
>>> Amikor kisimul, lehet nézegetni, hogy elég vízmentes-e már?
>>> Ehhez fél kanálnyit egy fehér tányérra raksz.
>>> HA, még vizet ereszt maga köré a minta akkor még főzni kell.
>>> A lekvár főzés célja végül is a fölösleges víz elforralása....
>>>
>>> Csavaros tetejű üveget célszerű használni hozzá.
>>> Mindig új fedelet kell használni, csak az zár biztosan!
>>> (a használtban, már deformálódott a záró gumi réteg, bár
>>> rutinnal kilehet válogatni olyanokat amik még 1X jók lesznek...)
>>>
>>> Csak sértetlen szélű üveget használj... zárási okból.
>>>
>>> Az üveget (és fedelet) mosogatószerrel tisztára mosni.
>>> Öblíteni és fejjel lefelé kicsöpögtetni pl. kéztörlő papíron
>>> Csak száraz üvegbe érdemes rakni a lekvárt....
>>>
>>> A lekvárt forrón kell az üvegbe tölteni.
>>> Egy műanyag (rossz hővezető!) tálcára célszerű
>>> több üveget (8-10) is kirakni  és merőkanállal
>>> gyorsan-ügyesen tölteni őket.
>>> Elsőre csak mindnek az aljába ~ 2 újjnyit
>>> (hőstressz!) és csak aztán tele tölteni őket.
>>>
>>> A tetejére egy késhegynyi szalicil kerül.
>>> És azonmód melegen lezárás a fedéllel, jól ráhúzva a menetet.
>>> A töltés során fontos a sterilitás fenntartása...
>>>
>>> Töltés+zárás után máris mehet a dunsztba! és abban hűl ki.
>>> Dunszt: pár réteg pléd, rossz kabát, akármi, ami jól hőszigetel.
>>>
>>> A forrón töltés+zárás+dunszt segíti a sterilitás fenntartást!
>>> Illetve a kihűlő cucc kis vacuumot képez a lekvár fölött, ami
>>> a fedelet rászívja az üveg szájára, így tud a gumi réteg
>>> légmentesen zárni a kihűlés során...
>>>
>>> Ha, kihűlt a dunsztban, lehet szép fényesre törölni
>>> az üveget kívülről és mehet is a (sötét-hűvös) polcra :-)
>>>
>>> Nem olyan bonyi, mint olvasni ...
>>> Viszont idő, munka és hely igényes.
>>> Nomeg kell egy jó nagy 15-20 literes lábas  is.
>>>
>>> 20 kg barackkal 2 ember reggeltől délután közepéig végez.
>>>
>>> KJ
>>>
>>>> Gábor
>>>
>>>
>>
>>
>>
>> -----
>> A(z)  üzenetben nem található vírus.
>> Ellenőrizte: AVG - www.avg.com
>> Verzió: 2013.0.3345 / Vírus adatbázis: 3204/6471 - Kiadás dátuma:
>> 2013.07.07.
>>
>>
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list