[elektro-etc] grillezés
Arnold Fuzesi
arnold.fuzesi.lista at gmail.com
Mon Jul 8 00:33:54 CEST 2013
Jameg persze a dunszt. Az majdnem a lenyeg...de gondolom az alap.
Arnold
Sent from my iPhone
On 2013.07.08., at 0:31, Arnold Fuzesi <arnold.fuzesi.lista at gmail.com> wrote:
> Anyum a kupak ala tesz celofant, sosincs romlott cucc, kupaktol fuggetlenul. Uveg sutoben fertotlenit, szarit, elomelegit mosas utan. Tartositot sem tesz bele egy ideje nyomasomra. (Vagy volt mikor nem tett, nemtom azota...)
>
> Iden be is szerzek neki rendes jofajta elektromos paradicsomdaralot, jo is h feljott a tema. Hazi paradicsomlenel a vilagon nincs jobb. :)
>
> Arnold
> Sent from my iPhone
>
> On 2013.07.07., at 23:04, Kovács József <kj at faldeko.hu> wrote:
>
>>
>>
>> 2013.07.07. 21:33 keltezéssel, Acs Gabor írta:
>>> Igen, ez lenne a tuti megoldás, csak ezt meg nem csinálom :)
>>>
>>> Mint annyi minden mást sem, épp most rúgtam össze a port a zasszonnyal,
>>> mert elkezdett cseszegetni, hogy még ezt is meg kell csinálni, meg azt,
>>> meg amazt, mintha nem lenne így is A0-ás a todo listám.
>>>
>>> Amúgy mi a módszered, mennyi cukor megy a barackhoz, megy-e benzoát vagy
>>> hasonló, üveget hogyan sterilizálod stb.?
>>
>> Az barack jó, ami már kezd lottyadtá válni az érettségtől.
>> És illatra-ízre is finom....
>>
>> barack kiválogat, megmos hideg vízzel
>> forró vízzel leforáz, hűlni hagy
>> héj a késsel lehúz, kimagoz
>> kézzel, darálóval, vagy akármivel összetör
>>
>> étkezésre max. 25-30 dkg/kg cukor hozzáad
>> (ízlés és érettség függvénye)
>> Sütésre ~50 dgk/kg cukor kell hozzá
>>
>> Lassú tűzön, állandó keverés mellett főz.
>> Vigyázat könnyen leragad és leég az alja cukor miatt.
>> Nem szabad nagyon rotyogtatni, akkor elmegy gyümölcs íz belőle.
>> Eleinte habzik, majd kisimul ....
>> Amikor kisimul, lehet nézegetni, hogy elég vízmentes-e már?
>> Ehhez fél kanálnyit egy fehér tányérra raksz.
>> HA, még vizet ereszt maga köré a minta akkor még főzni kell.
>> A lekvár főzés célja végül is a fölösleges víz elforralása....
>>
>> Csavaros tetejű üveget célszerű használni hozzá.
>> Mindig új fedelet kell használni, csak az zár biztosan!
>> (a használtban, már deformálódott a záró gumi réteg, bár
>> rutinnal kilehet válogatni olyanokat amik még 1X jók lesznek...)
>>
>> Csak sértetlen szélű üveget használj... zárási okból.
>>
>> Az üveget (és fedelet) mosogatószerrel tisztára mosni.
>> Öblíteni és fejjel lefelé kicsöpögtetni pl. kéztörlő papíron
>> Csak száraz üvegbe érdemes rakni a lekvárt....
>>
>> A lekvárt forrón kell az üvegbe tölteni.
>> Egy műanyag (rossz hővezető!) tálcára célszerű
>> több üveget (8-10) is kirakni és merőkanállal
>> gyorsan-ügyesen tölteni őket.
>> Elsőre csak mindnek az aljába ~ 2 újjnyit
>> (hőstressz!) és csak aztán tele tölteni őket.
>>
>> A tetejére egy késhegynyi szalicil kerül.
>> És azonmód melegen lezárás a fedéllel, jól ráhúzva a menetet.
>> A töltés során fontos a sterilitás fenntartása...
>>
>> Töltés+zárás után máris mehet a dunsztba! és abban hűl ki.
>> Dunszt: pár réteg pléd, rossz kabát, akármi, ami jól hőszigetel.
>>
>> A forrón töltés+zárás+dunszt segíti a sterilitás fenntartást!
>> Illetve a kihűlő cucc kis vacuumot képez a lekvár fölött, ami
>> a fedelet rászívja az üveg szájára, így tud a gumi réteg
>> légmentesen zárni a kihűlés során...
>>
>> Ha, kihűlt a dunsztban, lehet szép fényesre törölni
>> az üveget kívülről és mehet is a (sötét-hűvös) polcra :-)
>>
>> Nem olyan bonyi, mint olvasni ...
>> Viszont idő, munka és hely igényes.
>> Nomeg kell egy jó nagy 15-20 literes lábas is.
>>
>> 20 kg barackkal 2 ember reggeltől délután közepéig végez.
>>
>> KJ
>>
>>> Gábor
>>
More information about the Elektro-etc
mailing list