[elektro-etc] grillezés

Arnold Fuzesi arnold.fuzesi.lista at gmail.com
Mon Jul 8 00:31:25 CEST 2013


Anyum a kupak ala tesz celofant, sosincs romlott cucc, kupaktol fuggetlenul. Uveg sutoben fertotlenit, szarit, elomelegit mosas utan. Tartositot sem tesz bele egy ideje nyomasomra. (Vagy volt mikor nem tett, nemtom azota...) 

Iden be is szerzek neki rendes jofajta elektromos paradicsomdaralot, jo is h feljott a tema. Hazi paradicsomlenel a vilagon nincs jobb. :) 

Arnold
Sent from my iPhone

On 2013.07.07., at 23:04, Kovács József <kj at faldeko.hu> wrote:

> 
> 
> 2013.07.07. 21:33 keltezéssel, Acs Gabor írta:
>> Igen, ez lenne a tuti megoldás, csak ezt meg nem csinálom :)
>> 
>> Mint annyi minden mást sem, épp most rúgtam össze a port a zasszonnyal,
>> mert elkezdett cseszegetni, hogy még ezt is meg kell csinálni, meg azt,
>> meg amazt, mintha nem lenne így is A0-ás a todo listám.
>> 
>> Amúgy mi a módszered, mennyi cukor megy a barackhoz, megy-e benzoát vagy
>> hasonló, üveget hogyan sterilizálod stb.?
> 
> Az barack jó, ami már kezd lottyadtá válni az érettségtől.
> És illatra-ízre is finom....
> 
> barack kiválogat, megmos hideg vízzel
> forró vízzel leforáz, hűlni hagy
> héj a késsel lehúz, kimagoz
> kézzel, darálóval, vagy akármivel összetör
> 
> étkezésre max. 25-30 dkg/kg cukor hozzáad
> (ízlés és érettség függvénye)
> Sütésre ~50 dgk/kg cukor kell hozzá
> 
> Lassú tűzön, állandó keverés mellett főz.
> Vigyázat könnyen leragad és leég az alja cukor miatt.
> Nem szabad nagyon rotyogtatni, akkor elmegy gyümölcs íz belőle.
> Eleinte habzik, majd kisimul ....
> Amikor kisimul, lehet nézegetni, hogy elég vízmentes-e már?
> Ehhez fél kanálnyit egy fehér tányérra raksz.
> HA, még vizet ereszt maga köré a minta akkor még főzni kell.
> A lekvár főzés célja végül is a fölösleges víz elforralása....
> 
> Csavaros tetejű üveget célszerű használni hozzá.
> Mindig új fedelet kell használni, csak az zár biztosan!
> (a használtban, már deformálódott a záró gumi réteg, bár
> rutinnal kilehet válogatni olyanokat amik még 1X jók lesznek...)
> 
> Csak sértetlen szélű üveget használj... zárási okból.
> 
> Az üveget (és fedelet) mosogatószerrel tisztára mosni.
> Öblíteni és fejjel lefelé kicsöpögtetni pl. kéztörlő papíron
> Csak száraz üvegbe érdemes rakni a lekvárt....
> 
> A lekvárt forrón kell az üvegbe tölteni.
> Egy műanyag (rossz hővezető!) tálcára célszerű
> több üveget (8-10) is kirakni  és merőkanállal
> gyorsan-ügyesen tölteni őket.
> Elsőre csak mindnek az aljába ~ 2 újjnyit
> (hőstressz!) és csak aztán tele tölteni őket.
> 
> A tetejére egy késhegynyi szalicil kerül.
> És azonmód melegen lezárás a fedéllel, jól ráhúzva a menetet.
> A töltés során fontos a sterilitás fenntartása...
> 
> Töltés+zárás után máris mehet a dunsztba! és abban hűl ki.
> Dunszt: pár réteg pléd, rossz kabát, akármi, ami jól hőszigetel.
> 
> A forrón töltés+zárás+dunszt segíti a sterilitás fenntartást!
> Illetve a kihűlő cucc kis vacuumot képez a lekvár fölött, ami
> a fedelet rászívja az üveg szájára, így tud a gumi réteg
> légmentesen zárni a kihűlés során...
> 
> Ha, kihűlt a dunsztban, lehet szép fényesre törölni
> az üveget kívülről és mehet is a (sötét-hűvös) polcra :-)
> 
> Nem olyan bonyi, mint olvasni ...
> Viszont idő, munka és hely igényes.
> Nomeg kell egy jó nagy 15-20 literes lábas  is.
> 
> 20 kg barackkal 2 ember reggeltől délután közepéig végez.
> 
> KJ
> 
>> Gábor
> 



More information about the Elektro-etc mailing list