[elektro-etc] grillezés

Xorn toth.endre at gmail.com
Fri Jul 5 11:05:39 CEST 2013


Mindenképpen csak vasból-acélból készült dolgot használnék, a többi
nem biztos, hogy elviseli. Réz is max. akkor, ha lédús dolgot főzöl
(és nem sütsz!) benne, mint gulyás, paprikás krupmli, ilyesmi.

Zománcos szintén nem nyerő, mert alighanem elég hamar ledobja magáról.
Egy sima, kezeletlen, festetlen, zománctalan stb., öntöttvasból
készült holmi lehet kiválóan alkalmas ilyesmire.

Nem olcsó, de kb. 20 másodpercet töltöttem csak a guglizással:

http://www.barkonyhakellek.hu/bogracs-grill-kerti-kiegeszitok/kerti-grill-es-kiegeszitok/ontottvas-grillserpenyo-26*26-cm-lv-eco-gt-2626-t2.html

U-vas helyett valami masszívabb sűtorcövek? Ha eleget leversz belőlük
egymás mellé, a tetejük így is kiadja a síkot, amin a serpenyő
felfekszik, nem kell annak vízszintes felülettel rendelkeznie. 30
centi körül darabokat is árulnak, jellemzően 6-7 mm vastag vas-acél
anyagból, az nemigen fogja megsínyleni a tüzet, amivel körülrakod.

Best regards,
Andy

2013/7/5 Acs Gabor <levlista at e8e.eu>:
> A cél: egyszerűen főzni a szabadban. Hozzá a két info:
>
> 1, láttam Ray Mears-nél egy tök jó megoldást. Van neki pár olyan vasrúdja,
> amit meghajlítottak U alakban, a hegyükkel egymás mellé leszúrja a földbe,
> így kap egy kis rácsos platnit, amire fel tud rakni valamit, pl. csajkát és
> abban megfőzni a kaját. Hogy' lehetne könnyen ilyenhez jutni? Néztem az
> ácskapcsokat, azoknak rövid a szára ehhez. Biztos lehetne betonvasból
> barkácsolni, de sem betonvasam, sem megfelelő eszközeim, hogy rendesen
> elkészítsem. De hátha valakinek beugrik egy erre jól használható valami. Még
> azok a létrafokok jutottak eszembe, ami a falból szokott kiállni, nem tudom
> olyat lehet-e készen kapni.
>
> 2, olvastam valahol egy receptet (már nem tudom hol), az oldalast
> bepácolták, majd berakták egy olyan tepsibe, aminek eléggé magas hozzá a
> fala, így rakták fel a szabad tűzön sülni, előbb alufóliával letakarva, majd
> amikor már jól átsült, az alufóliát levéve és tovább pirítva. Mi az a tepsi
> vagy serpenyő vagy mi, ami ezt bírja? Gondolom a bolti vékony lemez teflonos
> cuccok ha kapnának a parázstól pontszerűen mondjuk 1000 fokot, ott hamar
> kiégnének. Itthon van egy kicsit vastagabb anyagból jó régi, lemezből
> hajlított valami tepsi, de nem túl nagy, és a lemezvastagság is nem tudom
> mire elég. Szóval miben szokás ezt csinálni, öntöttvas, vagy kovácsolt, vagy
> nem kell ennyit parázni, jó lesz bármi ami van a konyhában?
>
>
> --
> Gábor
>



More information about the Elektro-etc mailing list