[elektro-etc] Seb+cukor
gyapo
gyapo at freemail.hu
Mon Jul 1 08:35:28 CEST 2013
> lekvárba cukor... pazarlás....
Befőztem körtét, cseresznyét cukor nélkül, nem akarták elhinni
valamelyik fórumon. Pedig a dunsztolás tartósítja. Lekvár meg
jellemzően érett gyümölcsből készül, szóval lehet cukor nélkül.
> Ami nem fog sem barnulni az idők során, sem penészedni.
Penészedni csak akkor tud, ha nem volt megfelelően kidunsztolva, vagy
nem zár jól a tető. Barnulni meg akkor szokott, ha celofánnal fedik,
ami valamennyire páraáteresztő, és kiszárad a teteje a lekvárnak.
Ettem olyan beszáradt lekvárt, ami volt vagy 5-10 éves, celofános, és
alig tudtam késsel vágni belőle, szabályosan rágni kellett mint a
szalonnabőrt, de az íze jó volt.
> A sok cukorral főzött lekvár könnyen penészedik, mert
> a víz igazából nincs kiűzve belőle, csak sziruppá van főzve
> a hozzáadott cukorral...
Nem penészedhet lezárva. Kinyitás után más a helyzet, ha eléri a 40 %
cukrot, akkor nem szabadna. Persze sokféle penészgomba van, és nem
kizárt, hogy még töményebb cukron is megélnek.
> Némelyek még ráadásul almapektines "befőző cukor"-ral
> vagy direktben adagolt almapektinnel is sűrítenek.
> Lekötve a vizet a pektinnel, hogy gyorsan sűrűsödjön a cucc...
Na azt meg utálom, a zselés trutyit. Azt azért csinálják, hogy több
legyen. Mondtam is mindig nagymamámnak, amikor húst sütött, hogy ne
sajnálja kisütni belőle a vizet, majd iszok rá egy pohár vizet inkább.
Csak nem akarta, hogy kicsire összemenjen, én meg jól összesütve
szeretem. A lekvárt meg sűrűre főzve, nem zselatinozva-pektinezve.
Üdv.: gyapo
More information about the Elektro-etc
mailing list