[elektro-etc] Ez most hogy? (Szalicil)

Benedek I. renyta at t-online.hu
Wed Aug 21 20:05:05 CEST 2013


Ez világos. A példát éppen arra hoztam, hogy egy "buggyant" cucc is eláll 
hosszú ideig tartósítók nélkül, ha a technológia és a higiénia megfelelő. Ha 
pedig így van (márpedig így van!):), akkor egy befőzött anyag miért 
igényelne tartósítókat?

bi


Karoly Kovacs wrote:
> Istvan! A kovaszos uborka "technologiaja meroben mas, mint a
> befozese!!! Annal pont az erjedes a cel, nem az erjedes meggatlasa...
> (Epp fel oraja tettuk el a kovetkezo adag "koviubit".)
>
> Karoly
>
> -------- Original Message --------
>
>> Szondi wrote:
>>> Szia !
>>>
>>> 2013.08.21. 17:30 keltezéssel, Benedek I. írta:
>>>>  Sőt, már jó ideje egyáltalán nem használunk semmilyen tartósítót
>>>> (a kiforrázott üvegeken és a szükséges higiénián kívül) és soha nem
>>>> romlik, nem penészedik meg az eltett cucc.
>>>>
>>>> bi
>>>
>>> Csak egy apróság: hogyan raksz el savanyúságot? Mert ott nem opció a
>>> dunsztolás, annyi ecet meg só nem "fér" bele, hogy meggátolja a
>>> bacikat, gombákat.
>>
>> Vegyük csak az egyszerű kovászos uborkát. Semmi tartósító, sőt! Egy
>> fél szelet kenyér kell a tetejére, fűszerek, aztán ki a napra. Pár
>> nap múlva leszűröd, kisebb üvegekbe teszed és a pinyóban eláll jövő
>> tavaszig.
>>> És a befőttet is célszerű hőkezelés nélkül eltenni. (cseresznye,
>>> meggy, szilva stb.)
>>> Oda azért illik valamit csepegtetni, mert nagyon gyorsan
>>> eluralkodik a káosz az üvegben. :)
>>> Szóval, tartósító, bizonyos dolgoknál elengedhetetlen. Hogy melyik,
>>> az lehet vita tárgya.
>>
>> Már írták, hogy só, ecet, cukor, alkohol. Ezek a tartósítók. De a
>> legfontosabb a tisztaság, kiforrázott edény az alapja mindennek.
>> Lehet a cuccokat is forrázni mielőtt elteszed, de nem szükséges.
>>>
>>
>> bi 



More information about the Elektro-etc mailing list