[elektro-etc] Két kérdés
Acs Gabor
levlista at e8e.eu
Mon Sep 17 13:25:39 CEST 2012
Tegnap a zasszony talált a szekrényben egy csomag kekszet még a 'régi'
időkből. Mármint abból az időkből, amikor nem foglalkoztam azzal, hogy
mi van benne. Megkóstoltam, érezni lehet már az állagán, ahogy rágod,
hogy tocsog a zsírtól. A rányomtatott táblázat szerint 30% a
zsírtartalma, és 25% cukor. A zsír az úgynevezett hidrogenizált növényi
zsiradék. A zsírtartalmon belül a telített zsírok aránya olyan magas,
hogy 2 karika süti megevése után a felnőtt számára ajánlott napi bevitel
1/3-a már meg is van.
Mondjuk Bear Gryllsnek biztos jól jönne, de normál körülmények között
ezt enni? Megmagyaráz sok divatos egészségügyi problémát.
Namost akkor ezeknek a termelése mivel magyarázható, a gyártók
tudatlanságával, vagy lelkiismeretlenségével? Illetve ha a nép egy
jelentős része ebbe nem gondol bele, de ízlik neki és van rá igénye,
akkor helyes ezt eladni nekik? Akkor miért nem lehet Heroint kapni a
lidiben?
Gábor
2012.09.17. 13:13 keltezéssel, Milleschich. János írta:
> Szia Gábor!
>
> ----- Original Message ----- From: "Acs Gabor" <levlista at e8e.eu>
> To: <elektro-etc at tesla.hu>
> Sent: Monday, September 17, 2012 12:43 PM
> Subject: Re: [elektro-etc] Két kérdés
>
>
> Igen, biztosan lehetne ilyet csinálni.
> Már évek óta nem veszek gyorspácolt füstölt dolgokat, mert a són és az
> egyenízen kívül nem is érzek rajta semmit.
> Ez különösen akkor észrevehető, ha egyszerre eszel hagyományosan
> füstölt és gyorspácolt kaját.
> Ha nem látná az ember, hogy a gyorspácolt is pl. sonka, vakon kellene
> tesztelni, nem is tudná a rendes sonka után, hogy mit eszik.
> ( igaz, amint írtad, meg lehet szokni, és akkor felismeri )
> A tarja, vagy sonka közti különbségről már ne is beszéljünk, mert
> nincs közte, pedig ......
>
> A legtöbb ilyen kajában a hús csak mutatóban szerepel, mert
> fehérjetartalmat írnak elő, az pedig nem biztos hogy hús.
> ( ipri szalonna, szalonnabőr stb... ami %-osan biztosan ki is adja az
> előírt fehérjét )
> Az előbb említett gépsonka is pl formában készül, és nem az alakja miatt.
> Láttam ilyen gyártást, nagyon neves cégnél is.
> Van is valami mondás erre a hentesek között, hogy egy vágóhídról csak
> a patkó és a patkószög kerül a szemétbe.
> ( nem tudom pontosan idézni, de a lényege ez )
>
>> Az a másik baj szerintem, hogy ha az ember megszokja mondjuk Egyre
>> több embertől hallom, hogy beülnek az autóba, és valami tanára mennek
>> húst vásárolni, lehet hogy érdemes lenne.
>
> Csak akkor érdemes ilyet megtenni, ha a gazdának van saját területe,
> és ott termeli meg a kukoricát.
> Mert ha csak óljai vannak, akkor biztosan tápot és mindenféle
> adalékokat is használ.
> Mondjuk indító és malactáp még elmegy, mert azt úgyis kinövi télre. :-)
> Aztán nyáron lehet nekik adni a sok zöldet, csalánt stb... az meg majd
> mind gyógynövény.
> ( ha időnként elkapnak egy - egy óvatlan csirkét, az sem rontja a hús
> minőségét :-)
> Ha tehén is van, akkor meg lesz savó is és így tovább.
>
> Üdv!
> János
>
>
> 2012.09.17. 12:18 keltezéssel, Milleschich. János írta:
>> Szia Gábor!
>>
>> ----- Original Message ----- From: "Acs Gabor" <levlista at e8e.eu>
>> To: <elektro-etc at tesla.hu>
>> Sent: Monday, September 17, 2012 11:15 AM
>> Subject: Re: [elektro-etc] Két kérdés
>>
>>
>>> Na ilyen téren csodát láttam mostanában többször is pulyka és csirke
>>> sütésnél. Megkérgesítettem ahogy kell, aztán pár perc múlva vagy egy
>>> bögrényi víz lett a hús alatt, a semmiből.
>>
>>> Gábor
>>
>> Nem a semmiből jön az a víz, bele van az csinálva rendesen a
>> "gyártásnál" :-(
>> És ez sajnos minden állatfajra igaz, ha nem otthon tartod szabad
>> tartásban.
>> A hajdan volt jó maszek hentescégek is ráálltak a felfújt, tápos
>> húsok felvásárlására.
>> Így több a haszon, a vevő meg egy darabig, még lendületből ott vásárol.
>>
>> Évek óta nem tudok egy jó pörköltet csinálni ( bolti húsból ), mert
>> nem lehet megpörkölni.
>> Csak fő a saját levében.
>> Egy jó sportos kakascombnak nincs párja, amelyik még reggel
>> hajkurászta a tyúkokat. :-)
>> "Na, az a valami"
>>
>> Üdv!
>> János.
>>
>
>
> __________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 7472
> (20120912) __________
>
> Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.
>
> http://www.eset.hu
>
>
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list