[elektro-etc] Nepal - harmadik gyomorkordulas

Karoly Kovacs koka55 at kabsi.at
Tue Jun 19 11:39:14 CEST 2012


Koszi, johet a folytatas minden mennyisegben!

Karoly



-------- Original Message --------

> Szoval etelek. Hat, azok nem nagyon vannak. Az orszag lakosain latszik
> is ez, nekem ennyi 60 kilo alatti ferfit latni erdekes volt. A nok
> koverebbek egyebkent, de foleg azert, mert SEMMIT nem mozognak, az ott
> nem erdem.
> Az orszag lakossaganak fo etele (nem tul meglepoen) a rizs, ebbol keszul
> nemzeti eledeluk a dal bhat, ami tulajdonkeppen fott rizs, hig,
> levesszeru   lencseontettel, a neve is ezt mutatja (dal = lencse, bhat =
> fott rizs. Szoktak hozza kis koretfelet adni, ami mindenfele zoldseges
> gezemicebol van fozve (brokkoli, kelbimbo, hagyma foleg), annak tarkari
> a neve (tarkari=zoldseg). Van egy achar-nak nevezett piros ontet, az
> paradicsom es eros paprika, errol a paprikarol kapta a nevet. Amikor
> eloszor erkeztem meg a kantinba, elso nap dal bhat volt, gondoltam is,
> milyen figyelmesek, hogy a nemzeti etelt adjak. Nem volt rossz, en
> szeretem a rizst. Masodik nap is ez volt, gondoltam, biztosan
> elfelejtettek. Harmadik nap kezdett gyanus lenni a dolog, de amikor
> negyedik nap is ezt adtak, akkor rakerdeztem viccesen, hogy minden nap
> ezt fogunk enni? Csodalkozva valaszoltak, hogy igen. Egy rendes nepali
> napi haromszor eszik dal bhatot, semmi mast nem kivannak. Nincs tul nagy
> gasztronomia. A szakacsok nem tul jol fizetettek, de legalabb nem kell
> evekig kepezni oket.
> Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy azert kaptunk a vegen egy tal
> aludtejet (a francba, a nevet mar elfelejtettem) valamint szezonalis
> friss nyers dolgokat adnak felkarikazva (jegcsapretek, uborka,
> sargarepa). Hust nem sikerult kapnunk egy ev alatt, azt mondtak, hogy
> azert nem adnak, mert a tarsasag kb 70%-a vegetarianus. Az egyik indiai
> prof kibulizta, hogy sussenek neki csapatit (kerek, vastag, kb
> palacsintameretu lepeny sima liszt+so+vizbol). Adtak meg papart, ami egy
> lencselisztbol keszitett, olajban kisutott oriasi, hartyavekony valami,
> az allaga a chipsekre emlekeztet, de finom.
> Szoval ezt ettem ott bent egy evig.
>
> Azert annyira nem kellett felteni a hasamat, mert felfedezoutra indultam
> a varosban, sok pici vendeglo van, ezek irgalmatlanul koszosak, budosek,
> legyekkel teliek - nektek tutti nem lett volna kedvetek bemenni sem. Itt
> a legnepszerubb etel a momo, ami egy gnocci-szeru cucc, zolddionyi kis
> tesztabatyu, benne toltelek. A legnepszerubb a veg momo, ez zoldsegekkel
> toltott momo. Ezt aztan megfozik, pontosabban gozolik, tiz darabot
> adnak, nagyjabol 150 forintert. En talaltam egy sarki mozgo kifozdest,
> ahol igaz, hogy csak a foldre vagy kovekre ulhetsz es igaz, hogy csak a
> csatornaban elmosogatott tanyerbol eheted a momot, de 45 forintert (15
> rupia) kapsz tizet es az majdnem egy ebed. Van sult momo is, ez
> szerintem sokkal finomabb, de dragabb is es nem mindenhol van. Az utcan
> kaphato meg a pani puri, ez egy papartesztabol ugyesen sutott,
> citrom-meretu es alaku, ureges teszta, amibe levest ontenek. A dzseri az
> egy rendkivul geil etel, olajjal toltott teszta, olajban megsutve, mezbe
> martva - borzaszto ize van. A roti egy jokora, ujjnyi vastagsagu, kb
> tenyernyi atmeroju koszoru, ami edes tesztabol van, olajban sutve -
> szerintem remes. A szamosza es a pakora sokkal jobbak, ezek sos etelek,
> a pakora olcsobb, zoldsegekbol, liszttel es hagymaval formalnak
> jol-rosszul egy labdacsot es azt olajban kisutik, ez 15 forintnak
> megfelelo aru. A szamosza egy toltott teszta, nagyjabol buktameretu es
> krumplis-borsós toltelek van benne - ettem mar jobbat is, de ehesen finom.
> A turistanegyedben talaltam egy tibeti ettermet, ahol volt yaksajttal
> toltott sult momo, de ez igen draga volt, csak hetvegenkent engedhettem
> meg magamnak - viszont ez volt a legfinomabb, amit ott ettem.
> Eddig ezek a cuccok SEMMI  hust nem tartalmaztak, leven a lakossag nagy
> resze ritkan vagy egyaltalan nem eszik hust.
>
> A husok kozul van: hal, csirke, kecske, bivaly. Diszno nagyon ritka, de
> lehet kapni, tehen egyaltalan nincs, leven szent allat. Nem sikerult
> kihuzni beloluk, hogy a tehen es a bivaly kozott mi a fo kulonbseg, ami
> miatt az egyiket megeszik a amasikat nem, de ez maradjon az o titkuk.
> A bivalyok egyebkent hatalmas, szurke, rendkivul jambor allatok. A
> tehenek az otthoniakhoz kepest kicsik.
> Az utcan frissen vagnak minden hust (bivalyt kiveve) es meg aznap
> kimerik. A meszarszekek az utcan vannak, ott a betonpadlon szedik szet
> szegeny pipit vagy mekkencset. A husbolt neve frész háusz. A baromfi
> (kukhur), a kecske (kasi), bivaly (buff) husokat lehet kerni. A hust nem
> filezik ki, a csontokat kopkodik inkabb. Arulnak sausage-t, ez a
> virslire emlekezteto, olajban megsutott, hurkapalcara tuzott cucc,
> martassal eszik. Egyszer kostoltam a martast, leegett a hajam tole, tele
> volt meregeros chilivel.
>
> A gyumolcsok nagyon erosen szezonalisak es rossz minoseguek. Banan
> szinte mindig van, alma is, narancs is, a tobbi esetleges.
> Banan tobbfele van, de nem az az otthon megszokott oriasi
> equadori/columbiai sarga, hanem harmadakkora, kicsi, zold. Az ize nem
> rossz egyebkent, A narancs borzaszto, tele van maggal es ragos, mint a
> regi kubai lenarancsok. Az alma eheto, de a java kinai import.
> A gyumolcsoknel az a bibi, hogy mindegyiknek helyi neve van, ami nem is
> hasonlit egyetlen altalam ismert nyelvre sem. Banan (keraa), naracs
> (suntalaa), alma (syau), kokusz (nariwal), mango (aap), ananasz (buin
> katahar), papaja (meowa) gorogdinnye (tarbudja). Egyebkent elsokent
> ezeket a szavakat tanultam meg, meg hogy lasun (foghagyma), pyaj
> (hagyma), gajur (repa). A kukorica (makai) csak sutve (igazabol felig
> elegetve) nepszeru.
> A rukh katahar az a jackfruit (magyar neve nincs), futbal-labda
> nagysagu, sargas, fan novo gyumolcs. Az ize a tulerett oszibarackera, az
> allaga a orrbol szivott takonyra emlekeztet, ezert csak egyszer ettem.
> Jopofa meg a lichi, ami egy kerges-magos gyumolcs: kivul le kell szedni
> a kemeny, keregszeru hejat, aztan egy vekony, finoman savanykas hust
> ehetsz, de a kozepen ott egy baromi nagy mag.
> A kedvencem egyebkent a mango volt, abbol is ketfele van, a kicsi, zold,
> vastagheju lé-mango, ennek kiharapjak a sarkat es kipreselve a nedvet a
> szajukba csurgatjak. A rendes mango nagyobb, sarga es husos - jokora,
> feher, lapos mag van a kozepen - szerintem a legjobb izek egyike a
> vilagon. Nem olcso egyebkent, es erosen szezonalis (talan harom het
> volt) de amikor erett, szinte minden nap ettem vagy tizet :)
> A papaja ize nem valami jo, de amikor kettevagod, ki kell belole
> kanalazni a magokat, amik egy az egyben frissen uritett nyulbogyora
> emlekeztetnek.
>
> A pekaruk tragikusak, szinte nincs. Vannak elorecsomagolt kenyerek, mint
> itthon, hejatlan, izetlen vagy edes. Az egyik supermarketben talaltam
> valami szezammagos zsemlere emlekezteto - persze elorecsomagolt -
> cuccot, az egesz jo volt.
> A cukraszsutemenyek turhetoek, de a lakossag koreben nem tul nepszeruek,
> ezert keves van beloluk, foleg turistaknak.
> A sajtjuk finom es olcso, de valasztek nincs. Kanchan cheese, azt'
> annyi. Erdekes, hogy nincs szavuk a sajtra. Eredetiben 'feldolgozott
> tej' de ezt senki nem ertette. A mezet jelento mohar sem aratott sikert,
> egyszeruen honey - es maris felragyognak a szemek.
> Egy turoszeruseget is erdemes megemliteni, paneer a neve, ezt ha kis
> soval elegyitem, villaval osszenyomkodom, nagyon finom lesz a fent
> emlitett zsemlevel sokaig ezt vacsoraztam.
> A tej (dudh - szerintem tutti, hogy a dudli szavunk innen szarmazik)
> nagyon finom, tejszines, zacskoban aruljak egy es fel literes
> kiszerelesben. Erdekes, hogy keves ember iszik tejet, inkabb az
> aludtejet veszik, ezert a legtobb kis bolt nem is tart tejet.
> A joghurtbol - vagy aludttejbol, ezt sohasem tudom, keszitik a rendkivul
> finom lassit. Egy tulajdonkeppen egy turmix, van benne meg cukor es
> valamilyen gyumolcs meg jeg. Van aki naturan, soval issza.
>
> Italok: elsosorban vizet isznak, ez minden etteremben ingyen, nagy
> kancsokban all rendelkezesre. Bar jobbrol-balrol figyelmeztettek, hogy
> csak asvanyvizet igyak, de en a csapi viztol kezdve az etterni vizen at
> a falusi ciszternaig, vizesesig mindenbol ittam es semmi bajom sem lett.
> Egy ev alatt csak kijott volna valami...
> Lehet kapni palackozott asvanyvizet (ami igazabol tisztitott viz -
> szurik es UV-vel kezelik), ezt is sokan veszik, kulonosen a jo
> hordozhatosaga miatt. A palackokat mindenhol eldobaljak, ebbol van a
> szemet kb harmada - a masik harmad meg a csokipapir es chipszesszacsko.
> Tea foleg reggel nepszeru, paran hig kavet fogyasztanak. Nagyon kevesen
> engedhetik meg maguknak a frissen facsart gyumolcslevek ivasanak mennyei
> elvezetet, ezek tenyleg finomak, de dragak. Higieniajukrol ne is
> beszeljunk. A sugarcrane (cukornad) leve, a granatalma, dinnye, alma,
> narancs facsarhato bele a mixbe. Zavaros, gusztustalan korulmenyek
> kozott keszul, de finom.
> Alkoholt szinte egyaltalan nem isznak, egyetlen reszeg embert lattam
> egesz ottletem alatt, az ottani ujevet megelozo esten. Akik regebben ott
> elnek, azt mondjak, hogy az emberek foleg csak otthon isznak. Speci
> boltokban is arulnak alkoholt es szemmel lathatoan a turistak a fo
> celcsoport (supermarketben is lehet venni).
>
> Holnap ismet szemelyes elmenyek jonnek, meg megprobalok par fenykepet
> valahova (esetleg a kepfeltoltes.hu)-ra feltenni. A gond az, hogy nem
> vittem fenykepezot, csak amikor hazajottem felidoben, akkor kotelezett
> ra a csalad, hogy orokitsek. Igy nyartol-telig vannak kepek.
>
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list