[elektro-etc] Nepal - harmadik gyomorkordulas

bodosi.balazs at med.u-szeged.hu bodosi.balazs at med.u-szeged.hu
Tue Jun 19 11:03:24 CEST 2012


Szoval etelek. Hat, azok nem nagyon vannak. Az orszag lakosain latszik 
is ez, nekem ennyi 60 kilo alatti ferfit latni erdekes volt. A nok 
koverebbek egyebkent, de foleg azert, mert SEMMIT nem mozognak, az ott 
nem erdem.
Az orszag lakossaganak fo etele (nem tul meglepoen) a rizs, ebbol 
keszul nemzeti eledeluk a dal bhat, ami tulajdonkeppen fott rizs, hig, 
levesszeru   lencseontettel, a neve is ezt mutatja (dal = lencse, bhat = 
fott rizs. Szoktak hozza kis koretfelet adni, ami mindenfele zoldseges 
gezemicebol van fozve (brokkoli, kelbimbo, hagyma foleg), annak tarkari 
a neve (tarkari=zoldseg). Van egy achar-nak nevezett piros ontet, az 
paradicsom es eros paprika, errol a paprikarol kapta a nevet. Amikor 
eloszor erkeztem meg a kantinba, elso nap dal bhat volt, gondoltam is, 
milyen figyelmesek, hogy a nemzeti etelt adjak. Nem volt rossz, en 
szeretem a rizst. Masodik nap is ez volt, gondoltam, biztosan 
elfelejtettek. Harmadik nap kezdett gyanus lenni a dolog, de amikor 
negyedik nap is ezt adtak, akkor rakerdeztem viccesen, hogy minden nap 
ezt fogunk enni? Csodalkozva valaszoltak, hogy igen. Egy rendes nepali 
napi haromszor eszik dal bhatot, semmi mast nem kivannak. Nincs tul nagy 
gasztronomia. A szakacsok nem tul jol fizetettek, de legalabb nem kell 
evekig kepezni oket.
Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy azert kaptunk a vegen egy tal 
aludtejet (a francba, a nevet mar elfelejtettem) valamint szezonalis 
friss nyers dolgokat adnak felkarikazva (jegcsapretek, uborka, 
sargarepa). Hust nem sikerult kapnunk egy ev alatt, azt mondtak, hogy 
azert nem adnak, mert a tarsasag kb 70%-a vegetarianus. Az egyik indiai 
prof kibulizta, hogy sussenek neki csapatit (kerek, vastag, kb 
palacsintameretu lepeny sima liszt+so+vizbol). Adtak meg papart, ami egy 
lencselisztbol keszitett, olajban kisutott oriasi, hartyavekony valami, 
az allaga a chipsekre emlekeztet, de finom.
Szoval ezt ettem ott bent egy evig.

Azert annyira nem kellett felteni a hasamat, mert felfedezoutra 
indultam a varosban, sok pici vendeglo van, ezek irgalmatlanul koszosak, 
budosek, legyekkel teliek - nektek tutti nem lett volna kedvetek bemenni 
sem. Itt a legnepszerubb etel a momo, ami egy gnocci-szeru cucc, 
zolddionyi kis tesztabatyu, benne toltelek. A legnepszerubb a veg momo, 
ez zoldsegekkel toltott momo. Ezt aztan megfozik, pontosabban gozolik, 
tiz darabot adnak, nagyjabol 150 forintert. En talaltam egy sarki mozgo 
kifozdest, ahol igaz, hogy csak a foldre vagy kovekre ulhetsz es igaz, 
hogy csak a csatornaban elmosogatott tanyerbol eheted a momot, de 45 
forintert (15 rupia) kapsz tizet es az majdnem egy ebed. Van sult momo 
is, ez szerintem sokkal finomabb, de dragabb is es nem mindenhol van. Az 
utcan kaphato meg a pani puri, ez egy papartesztabol ugyesen sutott, 
citrom-meretu es alaku, ureges teszta, amibe levest ontenek. A dzseri az 
egy rendkivul geil etel, olajjal toltott teszta, olajban megsutve, mezbe 
martva - borzaszto ize van. A roti egy jokora, ujjnyi vastagsagu, kb 
tenyernyi atmeroju koszoru, ami edes tesztabol van, olajban sutve - 
szerintem remes. A szamosza es a pakora sokkal jobbak, ezek sos etelek, 
a pakora olcsobb, zoldsegekbol, liszttel es hagymaval formalnak 
jol-rosszul egy labdacsot es azt olajban kisutik, ez 15 forintnak 
megfelelo aru. A szamosza egy toltott teszta, nagyjabol buktameretu es 
krumplis-borsós toltelek van benne - ettem mar jobbat is, de ehesen 
finom.
A turistanegyedben talaltam egy tibeti ettermet, ahol volt yaksajttal 
toltott sult momo, de ez igen draga volt, csak hetvegenkent engedhettem 
meg magamnak - viszont ez volt a legfinomabb, amit ott ettem.
Eddig ezek a cuccok SEMMI  hust nem tartalmaztak, leven a lakossag nagy 
resze ritkan vagy egyaltalan nem eszik hust.

A husok kozul van: hal, csirke, kecske, bivaly. Diszno nagyon ritka, de 
lehet kapni, tehen egyaltalan nincs, leven szent allat. Nem sikerult 
kihuzni beloluk, hogy a tehen es a bivaly kozott mi a fo kulonbseg, ami 
miatt az egyiket megeszik a amasikat nem, de ez maradjon az o titkuk.
A bivalyok egyebkent hatalmas, szurke, rendkivul jambor allatok. A 
tehenek az otthoniakhoz kepest kicsik.
Az utcan frissen vagnak minden hust (bivalyt kiveve) es meg aznap 
kimerik. A meszarszekek az utcan vannak, ott a betonpadlon szedik szet 
szegeny pipit vagy mekkencset. A husbolt neve frész háusz. A baromfi 
(kukhur), a kecske (kasi), bivaly (buff) husokat lehet kerni. A hust nem 
filezik ki, a csontokat kopkodik inkabb. Arulnak sausage-t, ez a 
virslire emlekezteto, olajban megsutott, hurkapalcara tuzott cucc, 
martassal eszik. Egyszer kostoltam a martast, leegett a hajam tole, tele 
volt meregeros chilivel.

A gyumolcsok nagyon erosen szezonalisak es rossz minoseguek. Banan 
szinte mindig van, alma is, narancs is, a tobbi esetleges.
Banan tobbfele van, de nem az az otthon megszokott oriasi 
equadori/columbiai sarga, hanem harmadakkora, kicsi, zold. Az ize nem 
rossz egyebkent, A narancs borzaszto, tele van maggal es ragos, mint a 
regi kubai lenarancsok. Az alma eheto, de a java kinai import.
A gyumolcsoknel az a bibi, hogy mindegyiknek helyi neve van, ami nem is 
hasonlit egyetlen altalam ismert nyelvre sem. Banan (keraa), naracs 
(suntalaa), alma (syau), kokusz (nariwal), mango (aap), ananasz (buin 
katahar), papaja (meowa) gorogdinnye (tarbudja). Egyebkent elsokent 
ezeket a szavakat tanultam meg, meg hogy lasun (foghagyma), pyaj 
(hagyma), gajur (repa). A kukorica (makai) csak sutve (igazabol felig 
elegetve) nepszeru.
A rukh katahar az a jackfruit (magyar neve nincs), futbal-labda 
nagysagu, sargas, fan novo gyumolcs. Az ize a tulerett oszibarackera, az 
allaga a orrbol szivott takonyra emlekeztet, ezert csak egyszer ettem.
Jopofa meg a lichi, ami egy kerges-magos gyumolcs: kivul le kell szedni 
a kemeny, keregszeru hejat, aztan egy vekony, finoman savanykas hust 
ehetsz, de a kozepen ott egy baromi nagy mag.
A kedvencem egyebkent a mango volt, abbol is ketfele van, a kicsi, 
zold, vastagheju lé-mango, ennek kiharapjak a sarkat es kipreselve a 
nedvet a szajukba csurgatjak. A rendes mango nagyobb, sarga es husos - 
jokora, feher, lapos mag van a kozepen - szerintem a legjobb izek egyike 
a vilagon. Nem olcso egyebkent, es erosen szezonalis (talan harom het 
volt) de amikor erett, szinte minden nap ettem vagy tizet :)
A papaja ize nem valami jo, de amikor kettevagod, ki kell belole 
kanalazni a magokat, amik egy az egyben frissen uritett nyulbogyora 
emlekeztetnek.

A pekaruk tragikusak, szinte nincs. Vannak elorecsomagolt kenyerek, 
mint itthon, hejatlan, izetlen vagy edes. Az egyik supermarketben 
talaltam valami szezammagos zsemlere emlekezteto - persze elorecsomagolt 
- cuccot, az egesz jo volt.
A cukraszsutemenyek turhetoek, de a lakossag koreben nem tul 
nepszeruek, ezert keves van beloluk, foleg turistaknak.
A sajtjuk finom es olcso, de valasztek nincs. Kanchan cheese, azt' 
annyi. Erdekes, hogy nincs szavuk a sajtra. Eredetiben 'feldolgozott 
tej' de ezt senki nem ertette. A mezet jelento mohar sem aratott sikert, 
egyszeruen honey - es maris felragyognak a szemek.
Egy turoszeruseget is erdemes megemliteni, paneer a neve, ezt ha kis 
soval elegyitem, villaval osszenyomkodom, nagyon finom lesz a fent 
emlitett zsemlevel sokaig ezt vacsoraztam.
A tej (dudh - szerintem tutti, hogy a dudli szavunk innen szarmazik) 
nagyon finom, tejszines, zacskoban aruljak egy es fel literes 
kiszerelesben. Erdekes, hogy keves ember iszik tejet, inkabb az 
aludtejet veszik, ezert a legtobb kis bolt nem is tart tejet.
A joghurtbol - vagy aludttejbol, ezt sohasem tudom, keszitik a 
rendkivul finom lassit. Egy tulajdonkeppen egy turmix, van benne meg 
cukor es valamilyen gyumolcs meg jeg. Van aki naturan, soval issza.

Italok: elsosorban vizet isznak, ez minden etteremben ingyen, nagy 
kancsokban all rendelkezesre. Bar jobbrol-balrol figyelmeztettek, hogy 
csak asvanyvizet igyak, de en a csapi viztol kezdve az etterni vizen at 
a falusi ciszternaig, vizesesig mindenbol ittam es semmi bajom sem lett. 
Egy ev alatt csak kijott volna valami...
Lehet kapni palackozott asvanyvizet (ami igazabol tisztitott viz - 
szurik es UV-vel kezelik), ezt is sokan veszik, kulonosen a jo 
hordozhatosaga miatt. A palackokat mindenhol eldobaljak, ebbol van a 
szemet kb harmada - a masik harmad meg a csokipapir es chipszesszacsko.
Tea foleg reggel nepszeru, paran hig kavet fogyasztanak. Nagyon kevesen 
engedhetik meg maguknak a frissen facsart gyumolcslevek ivasanak mennyei 
elvezetet, ezek tenyleg finomak, de dragak. Higieniajukrol ne is 
beszeljunk. A sugarcrane (cukornad) leve, a granatalma, dinnye, alma, 
narancs facsarhato bele a mixbe. Zavaros, gusztustalan korulmenyek 
kozott keszul, de finom.
Alkoholt szinte egyaltalan nem isznak, egyetlen reszeg embert lattam 
egesz ottletem alatt, az ottani ujevet megelozo esten. Akik regebben ott 
elnek, azt mondjak, hogy az emberek foleg csak otthon isznak. Speci 
boltokban is arulnak alkoholt es szemmel lathatoan a turistak a fo 
celcsoport (supermarketben is lehet venni).

Holnap ismet szemelyes elmenyek jonnek, meg megprobalok par fenykepet 
valahova (esetleg a kepfeltoltes.hu)-ra feltenni. A gond az, hogy nem 
vittem fenykepezot, csak amikor hazajottem felidoben, akkor kotelezett 
ra a csalad, hogy orokitsek. Igy nyartol-telig vannak kepek.




More information about the Elektro-etc mailing list