[elektro-etc] Zöld süti
Arnold Fuzesi
arnold.fuzesi.lista at gmail.com
Sun Dec 2 03:39:49 CET 2012
"A zöld zöldség legendája egy egyszerű tévedésen alapul. A paraj vastartalmát a svájci fiziológus, Gustav von Bunge vizsgálta a XIX. század végén. A kutató számításai helyesek voltak, de a nyomtatás során a tizedesvessző egy helyi értékkel hátrébb került - így lett 3,5 mg vasból 35 mg 100 g friss parajban. Ennek ellenére a spenót nagyon egészséges! Valóban tartalmaz vasat, de elsősorban a benne lévő A-, C- és E-vitamin, továbbá a folsav, a béta-karotin, a kálium és a kálcium miatt ajánlott a fogyasztása."
Arnold
Sent from my iPhone
On 2012.12.02., at 3:37, Arnold Fuzesi <arnold.fuzesi.lista at gmail.com> wrote:
> Spenotban nincs vas... vagyis elenyeszo
>
> Arnold
> Sent from my iPhone
>
> On 2012.12.01., at 23:47, Acs Gabor <levlista at e8e.eu> wrote:
>
>> Újabb saját recept-fejlesztés. Most készült el, nagyon finom, és nyilván sokkal egészségesebb, mint a bolti.
>> Eredetileg kókuszos linzert akartam, de jött az ötlet, hogy milyen lenne, ha zöld lenne, és karácsonyfa formájú, és nem kókusz volna benne, hanem egy kis boróka. Mindez karácsonyfa-formával kivágva. A zöld színt pedig spenót adja.
>>
>> Nos, az volt a koncepcióm, hogy a zasszonyt megbízom, süssön kókuszos linzert, és egy kevés kókusz nélküli, zöld, borókásat, hogy megkóstoljuk azt is. Persze mire odakerült a sor, ő agyilag összekeverte a kettőt, mire kimentem a konyhába, már keverte a gép a zöld és kókuszos tésztát. Mondtam neki, hogy a borókát már nehogy belerakja, gondoltam a spenót nem oszt, nem szoroz, annak alig van íze.
>> Az össz alapanyag kb. 1,8kg volt, ebből csak negyed kiló a vaj, 20 deka a cukor, így sokkal kevesebb benne az egészségtelen anyag, mint a bolti kekszekben (nálam 10-15%, náluk 30). 200g kókusz, negyed kiló spenót.
>>
>> Az eredmény egy nagyon kellemes ízű, szép zöld süti, spenót íze egyáltalán nincs. Viszont benne van a vas stb. ami a jó a spenótban.
>>
>> --
>> Gábor
>>
More information about the Elektro-etc
mailing list