[elektro-etc] Lágytojás

Huszti András kyrk.5.dpg.hu at freemail.hu
Sat Dec 1 21:20:35 CET 2012


Helló, Tudna valaki küldeni egy pontos lágy tojás receptet? Vettem egy tojásfőző gépet. Aki nem ismeri ezt a fajta gépet: Gömb alakú, vizet forral, ha elforr akkor elkezd pittyegni. A forrás ideje a víz mennyiségével arányos. Van a tetején pici lyuk amin a gőz kijön. Sajnos a gép igen nagy szórást mutat a tojások lágyságát tekintve. Mivel én lágy tojást akarok enni nem hagyom annyiban. Elővettem a saját uC-s PID-es hőfokszabályzómat. Végül is villamosmérnök vagyok, rajtam nem foghat ki egy hőfokszabályzás :) De most kellene egy pontos recept. Illetve egy recept ami alapján el tudok indulni. Nyilván nem akarok 5 doboz tojást elkisérletezni. Mivel a gép tetején van egy lyuk, így tudok hőmérsékletet mérni a tojásfőző térben. Elvileg ha feltöröm a tojást akkor a tojás belsejében is tudok mérni. A kérdés az, hogy a lágy tojáshoz milyen hőfok kell? Illetve mennyi ideig? Van erről valakinek valamilyen tudományos infója? Mi a különbség a lágy és kemény tojás között? Létezik pl egy hőmérséklet határ ami alatt ha tartom lágy tojás lesz/marad az időtől függetlenül mert valami folyamat nem megy végbe amitől kemény lesz? u.i.: Ágyúval lövök verébre illetve tojásra :) Lehet egyszerűbb lenne asszonyt megkérni csináljon lágytojás. De ha már itt van ez a tojásfőző gép és PID szabályzó...   


More information about the Elektro-etc mailing list