[elektro-etc] Voroshagyma vs. fokhagyma - volt: Zoldseg

Karoly Kovacs koka55 at kabsi.at
Sun Jun 5 19:26:02 CEST 2011


Pista!

Szerintem nem figyeltel! 56 eves vagyok, es a gyerekkoromrol beszeltem. 
Ergo (ismetlem), a mai, nemesitett hagymak valoszinuleg egeszen mas 
tulajdonsaguak, mint az akkoriak, igy az eredeti kerdesem talan 
okafogyotta valt.

A voroshagymak izeben persze tokeletesen igazad van. Osszel pl. 
repulovel :))) hoztunk Kalabriabol (turistautrol) tobb kilo lila 
hagymat, meseszep es nagyon finom. (Vilaghiru, bar Mo-on kevesse ismert.)
A kinai fokhagymat meg egye meg az, akinek ket anyja volt. :)))

Tehat, osszegezve, valoszinuleg mindannyiunknak igaza van az eredeti 
kerdesemnel.

Karoly

>
>> Ujhagymakent a fokhagymanak kevesbe intenziv az ize, mint a 
>> vorohagymanak.
>
> Nem az a lényeg, hogy kevésbé intenzív, hanem, hogy  más!
> Gyere ide, itt van mindkettő ültetve, kihúzunk egyet-egyet és 
> megkóstoljuk. Hidd el, hogy két különböző zöldségről beszélünk. Mint 
> ahogy a sárgarépa és a fehérrépa is tök más, pedig hasonlóak.
> És, ha már vöröshagyma: attól függ, hogy milyen fajta, hol termett és 
> mennyi idős. Némelyiktől könnyezem, ha tisztítom, a másik meg sem 
> kottyan. Az ízük is, a formájuk is  nagyon más tud lenni (gömbölyű, 
> tojásdad, vagy lapos), pedig vöröshagyma mindegyik.
> A fokhagymák sem egyformák, pl. a kínai - amelyik hatalmas méretű - 
> sokkal íztelenebb és hamar megrothad. Ráadásul belülről indul a 
> romlás, csak akkor látszik, ha felbontod. Ezért ültettünk itthon az 
> idén először fokhagymát is, mert egy éve már alig lehet normálist 
> találni az országban!
>
> bi
>



More information about the Elektro-etc mailing list