[elektro-etc] Milyen tuzhelyet vegyek? :)

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Tue Feb 8 14:47:25 CET 2011


charles hoss wrote:
> ezen midig jot nevetek .
> az olaj 160 fok korul elkezd egni - de ha anelkul keszitik , akkor
> lehet melegebb is - ekkor keletkeznek a nitrozaminok - amik meg annal
> is durvabbak - ezt meg reklamozni is lehet ...

Te is figyelmen kívül hagyod, hogy itt nem az olaj homérsékletérol van szó, 
hanem annak a vasplatniéról, amire a palacsintasütot teszik. Ahhoz, hogy kello 
teljesítmény tudjon átmenni foleg sugárzással, mert alig ér hozzá, a két 
felületnek 100+ fok körüli hofokkülönbséggel biztosan kell rendelkeznie.

Az én cuccom 220 fokos volt, amíg hagytam. Ha infrahomérovel az üres serpenyot 
mértem, nem érte el állandósult állapotban ezt sem, mert a felfelé lesugárzott 
teljesítmény kiadott egy felületi hoáramsuruséget (W/cm2 mondjuk), emiatt a 
vastag talpon is hofokesés keletkezett. Hiába volt az alja (tegyük fel, hogy 
tényleg) 220 fokos, az üres edény belseje már alacsonyabb. Ha még étel is van 
benne, ami viszi a hot, még alacsonyabb lesz.

Ha most, hogy ki van iktatva a hofokérzékelo, és felteszek egy vékony falú 
edényt vízzel, és beleküldök kb 1700W-ot (ez ténylegesen belemegy, amikor 
majdnem 2kW a felvett teljesítmény), akkor az edény csak kevéssel 100 fok 
feletti belül ugye. Kívül meg olyan forró, hogy az alá rakott ruhaanyag (frottír 
zoknival próbáltam) megbarnul. Pedig ez egy mm-en belüli anyagvastagságú edény, 
és a hofokesésben a külso zománcréteg nem játszik. Márpedig a frottír nem barnul 
meg 100 fok táján. De még 150-en sem. Itt a hoáramsuruség kb 10W/cm2 mindössze!

Ha a palacsintasütésnél a töredéke kell, az okés, de ott meg van egy légréteg 
is. Szóval lesz ott akár 200 fokos hofokkülönbség is a platni meg a serpenyo 
között. Vagyis nyögvenyelos lesz a 220 meg 260 fokos platni.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list