[elektro-etc] Milyen tuzhelyet vegyek? :)
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Tue Feb 8 14:47:25 CET 2011
charles hoss wrote:
> ezen midig jot nevetek .
> az olaj 160 fok korul elkezd egni - de ha anelkul keszitik , akkor
> lehet melegebb is - ekkor keletkeznek a nitrozaminok - amik meg annal
> is durvabbak - ezt meg reklamozni is lehet ...
Te is figyelmen kívül hagyod, hogy itt nem az olaj homérsékletérol van szó,
hanem annak a vasplatniéról, amire a palacsintasütot teszik. Ahhoz, hogy kello
teljesítmény tudjon átmenni foleg sugárzással, mert alig ér hozzá, a két
felületnek 100+ fok körüli hofokkülönbséggel biztosan kell rendelkeznie.
Az én cuccom 220 fokos volt, amíg hagytam. Ha infrahomérovel az üres serpenyot
mértem, nem érte el állandósult állapotban ezt sem, mert a felfelé lesugárzott
teljesítmény kiadott egy felületi hoáramsuruséget (W/cm2 mondjuk), emiatt a
vastag talpon is hofokesés keletkezett. Hiába volt az alja (tegyük fel, hogy
tényleg) 220 fokos, az üres edény belseje már alacsonyabb. Ha még étel is van
benne, ami viszi a hot, még alacsonyabb lesz.
Ha most, hogy ki van iktatva a hofokérzékelo, és felteszek egy vékony falú
edényt vízzel, és beleküldök kb 1700W-ot (ez ténylegesen belemegy, amikor
majdnem 2kW a felvett teljesítmény), akkor az edény csak kevéssel 100 fok
feletti belül ugye. Kívül meg olyan forró, hogy az alá rakott ruhaanyag (frottír
zoknival próbáltam) megbarnul. Pedig ez egy mm-en belüli anyagvastagságú edény,
és a hofokesésben a külso zománcréteg nem játszik. Márpedig a frottír nem barnul
meg 100 fok táján. De még 150-en sem. Itt a hoáramsuruség kb 10W/cm2 mindössze!
Ha a palacsintasütésnél a töredéke kell, az okés, de ott meg van egy légréteg
is. Szóval lesz ott akár 200 fokos hofokkülönbség is a platni meg a serpenyo
között. Vagyis nyögvenyelos lesz a 220 meg 260 fokos platni.
hjozsi
More information about the Elektro-etc
mailing list