[elektro-etc] 1911. december 14.

charles hoss charles.hoss at gmail.com
Thu Dec 15 14:55:06 CET 2011


nekem az italhutoben ez rendszeres .
asvanyvizes palack , minusz negy fok , amikor felbontom folyekony ,
amikor megrazom , akkor megfagy - de nem az egesz - csak annyi ami epp
az egesznek latszik - de a kasa porusaiban nyilvan folyekony viz van -
csak egy olyan viz-gel alakul ki ami egyben jegtombnek nez ki .
bye
dexter

jhidvegi <jhidvegi at gmail.com> írta (2011. december 15. 12:54):
> Karoly Kovacs wrote:
>>
>> Errol eszembe jutott a tulhutott viz.
>> Az is egy erdekes kiserlet lehet, en meg nem lattam, csak olvastam
>> rola. Aztan ha barmilyen zavar tamad a rencerben, egy szemvillanas
>> alatt megfagy. Jo moka lehet. :)))
>
>
> Nekem a dolog kicsit sántít azért, mert a jég olvadáshoje kb annyi, hogy ha
> azt akarjuk, hogy az egész víz egyszerre meg tudjon fagyni, -80 fokig
> kellene lehuteni. Feltéve, hogy folyadékként megmarad a fajhoje végig.
> Szóval szerintem ez az egész egyszerre megfagy dolog nem történik meg.
>
>
>> Bar, ugy latom, hazilag is meg lehet csinalni:
>> http://www.youtube.com/watch?v=sXIsocNs3vY
>
>
> Akkor lenne meggyozo, ha szétvágnák, és látni lehetne, hogy egy csepp
> folyadék sincs benne. Nekem gyanús, hogy rengeteg folyadék van benne,
> mondjuk a 3/4-ede az. Hogy aztán az finoman eloszlik a jégben valahogy, vagy
> pl középre gyulik, az más tészta. A lényeg, hogy ha ezt berakják a hutobe,
> és homéro is van benne, még sokáig nem moccan a homérséklet lefelé a
> nullától.
>
>
>> Hasonlo a tulhevitett viz, csak az biztosan veszelyesebb. :)))
>> (Ugy tudom, zavar hatasara robbanasszeruen forr fel.)
>
>
> Ott méginkább gond van vele. A víz forráshoje kb 2270 kJ/kg, vagyis 540-szer
> akkora, mint amennyi az 1 fokos homérsékletváltozáshoz kell, így ha tovább
> is sikerül melegíteni a vizet, nem lesz benne annyi energia, hogy az egész
> el tudjon forrni. Az persze lehet, hogy egy része is elég ahhoz, hogy
> roppant kellemetlen legyen.
>
> hjozsi



More information about the Elektro-etc mailing list