[elektro-etc] kenyér és egyéb receptek
Xorn
toth.endre at gmail.com
Thu Sep 2 09:38:39 CEST 2010
Ha sikerul egy olyan kelesztest csinalnod, amikor jocskan erzed a
savanyu illatot, tegyel el belole egy kicsit egy kis liszttel, vizzel
elkeverve. Akkor sikerult talalnod egy olyat, amibe tobb baci szallt,
azt erdemes kovasznak tovabb nevelni, felszaporitani.
Best regards,
Andy
2010/9/2 Fekete Róbert <frobi at harden.hu>:
> na eddig nem adta ki :)
> akkor érdemesebb továbbkeleszteni, na ma is tanultam valamit :D
> kösz
>
> 2010-09-02 09:15 keltezéssel, Xorn írta:
>>
>> Eppen az a jo, ha mar a tejsavbacik is el tudnak kezdeni dolgozni
>> benne. Ennyivel is kozeledsz a kovaszhoz. A tisztan elesztos kenyer
>> mindig kicsit kalacsszeru lesz.
>>
>> Best regards,
>> Andy
>>
>> 2010/9/2 Fekete Róbert<frobi at harden.hu>:
>>>
>>> azt tapasztaltam ha továbbkelesztem, elsőre, akkor kicsit erjedt szaga
>>> lesz,
>>> ami sütés után elmúlik az igaz... de még is furi, betartom a 1-1.5 órát
>>> akkor nincs gond, a minőség egyenletes, inkább ahogy mondod a második
>>> kelesztés tényleg csak fél max 1 óra lehet de az 1 ó is sok néha, mert
>>> szétfolyik a cucc.. lapos kenyér lesz :) és az már nem olyan szép... de
>>> finom :D
>>>
>>>
>>> 2010-09-02 08:42 keltezéssel, Xorn írta:
>>>>
>>>> Ha erzik rajta az eleszto, akkor nem kelesztetted eleg soka. :-)
>>>>
>>>> Az elso kelesztest szinte lehetetlen tuzasba vinni, tobb ora is lehet.
>>>> Atgyuras utan viszont kritikus, hogy ne keljen tul soka, mert nem
>>>> lehet szepen megsutni utana.
>>>>
>>>> Best regards,
>>>> Andy
>>>>
>>>> 2010/9/2 Fekete Róbert<frobi at harden.hu>:
>>>>>
>>>>> sztem 5 perc max, akkor 1 órát hagyom ( ha el nem felejtem mert akkor
>>>>> többet
>>>>> :) )
>>>>> majd megint 5 perc , félórát órát megint hagyom , ekkor már a sütőben,
>>>>> és
>>>>> utána start a sütő kb 180C°-on 40 percig... ennyi
>>>>>
>>>>> max még annyi hogy 4 deci vízhez az 5g os élesztőkocek negyedét szoktam
>>>>> rakni, így abszolut nem érződik az élesztő és szépen megkkel
>>>>>
>>>>> 2010-09-01 23:37 keltezéssel, Acs Gabor írta:
>>>>>>
>>>>>> És meddig gyúrod-dagasztod?
>>>>>> Zasszony már olyan szintre fejlesztette magát, hogy a telken amikor
>>>>>> már
>>>>>> semmi kaja nincs, ő mégis mindenféle maradékból, lejárt szárított
>>>>>> élesztőből, meg amit talál, percek alatt tök finom kenyeret gyúr. Csak
>>>>>> azt nem értem, hogy régen a zasszonyok órákig gyúrták a kelttésztát,
>>>>>> hogy jó legyen, ő meg csak összedobja és úgy is jó.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Gábor
>>>>>>
>>>>>> Fekete Róbert írta:
>>>>>>>
>>>>>>> természetesen azóta bolti kenyér erre nem volt
>>>>>>> max kifli, de igyekszem hogy az se kerüljön be ezért mindig van friss
>>>>>>> kenyér
>>>>>>>
>>>>>>> azóta foszlós kalács , mákostekrenc , minden egyéb is megfordult a
>>>>>>> kezem alatt :)
>>>>>>>
>>>>>>> egyébként mindig azt hallom hogy mennyi idő megcsinálni... elmondani
>>>>>>> a
>>>>>>> receptet meg elmagyarázni mit hogy majdnem tovább tart mint meggyúrni
>>>>>>> a tésztát :)
>>>>>>> egyedül a vizet szoktam mérni, a többi az már saccra megy és csak
>>>>>>> akkor ehetetlen amikor kifelejtem a sót :D
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> 2010-09-01 20:14 keltezéssel, gyapo írta:
>>>>>>>>
>>>>>>>>> joformán guruvá nõttem szemükben, amikor megtudják hogy kenyeret
>>>>>>>>> sütök
>>>>>>>>> és kézzel dagasztom na meg hogy sütõben sütöm, és nem kenyérsütõ
>>>>>>>>> masinával...
>>>>>>>>
>>>>>>>> Akkor folyamatosan csinalod, rendszeresen sutsz? Mert az mar valami.
>>>>>>>> Kiprobalni nem nagy szam, de allandora mar kell a kitartas is. A
>>>>>>>> virag
>>>>>>>> az lofutty, de aki a sutest/fozest szereti, rossz ember nem lehet.
>>>>>>>> :)
>>>>>>>>
>>>>>>>> Udv.: gyapo
>>>>>>>>
>>>>>>>> gyapokuk at cfwpont.hu
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> _____________ NOD32 5416 (20100901) Inform�ci� _____________
>>>>>>>
>>>>>>> Az �zenetet a NOD32 antivirus system megvizsg�lta.
>>>>>>> http://www.nod32.hu
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>>
>>>
>>>
>>
>>
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list