[elektro-etc] halászlé

Acs Gabor agabor at electrodesign.hu
Fri Dec 24 07:56:53 CET 2010


Tegnap az esti bevásárlásból hazafelé jövet az jutott eszembe, hogy 
Attila halászlé-topikjában én egy 'hogyan ne' fejezetet fogok nyitni. De 
beelőztél :)

Asszony összeírt egy listát, hogy mit vegyek, a paprika volt az 
ötletadó. Utálom, ha a pörköltfélékbe paprikát (mármint a TV vagy a HE 
paprikát) tesznek. Teljesen elviszi a kaja ízét, ha lecsót akarok enni, 
akkor főzök azt.

A másik a halászlékocka. Most csak az első amit a google nekem kihozott: 
"  A halászlékocka lényege a nátrium glutamát ". Nem tudom a Te 
kockádban mi van, ami a halban, hagymában, fűszerpaprikában nincs, 
hacsaknem a varázslatos vegeta. Múltkor sikerült beújítani egy nagyüveg 
olajbogyót. Ahogy eszem, ejnye mondom mi van ebben. Hát persze, nátrium 
glutamát. DE MINEK??? Ment az egész a kukába. Szóval a kockás kajáért én 
még egy lerobbant fejű 7805-öt sem adnék.

Nekem a zeller is teljesen idegen, a sárgarépa is erősen ettől a kajától...


Gábor

Laurinyecz Zoltán írta:
> Basszus, Te Baján paszírozod a halat????
>
> Szerintem műttesd át az arcodat és költözz el Malibura mert ha a 
> bajaiak megtalálnak, egy zárlatos BY133-at nem adok az életedért
> :-)))
>
> Én is paszírozom de könnyű nekem a Viharsarokban.
>
> Én rengeteg zöldséggel főzöm az alaplevet: sárgarépa petrezselyem 
> hagyma fokhagyma paradicsom paprika zeller. Nekem ez 20 perc alatt még 
> sosem főtt meg, legalább 1 óra (forrástól számítva) mire a halgerinc 
> meg a fej szétesik meg a zöldségek szétfőnek. Aztán jön a paszírozás, 
> amitől olyan sűrű alaplé lesz, hogy kb kétszeres mennyiségű vizet kell 
> hozzátenni.  Innen már célegyenes: filézett halhús haltej ikra mikor 
> mi van, só, porpaprika (édes erős) és vessetek megvadult mókusok elé 
> én szoktam bele tenni halászlékockát is. (Mea maxima culpa)
>
> És a trükk amivel meg tudom etetni ezt a halászlevet még azokkal is 
> akik soha halat... és nemszeretem... és szeretem de csak a levét... és 
> pfúj szálka.....hogy kifilézem.
>  A gerinc felől lefejtem a húst a "bordákról" aztán leteszem egy 
> vágódeszkára a bőrével lefelé és kb 3-5 milliméterenként bevagdosom 
> (hossztengelyére nagyjából merőlegesen) egészen a bőrig. Így el lehet 
> darabolni a szálkákat egészen apró darabokra és minden gond nélkül el 
> lehet fogyasztani. Elvétve lehet egy-egy nagyobb szálkát találni de 
> nem ritka hogy nincs is benne egy sem.
>
>
>
>
> 2010.12.22. 20:47 keltezéssel, Hofferek Attila írta:
>> Ki hogy főzi?
>>
>> Én egyik "iskolát" sem követem (bajai, dunai, tiszai, balatoni, stb), 
>> és nem teszek bele vendégzsírt, csak a halnak a saját zsírja kerül 
>> bele. Ennélfogva bőrt nem nyúzok le egy halról sem, abban és az alatt 
>> van a legtöbb zsiradék. Viszonylag egyszerű az elkészítés: az 
>> alaplének valót, meg egy kis sót összefőzök, kb húsz percig, 
>> passzírozom, utána kerül bele a hagyma, a halhús, a paprika, a 
>> csípős, ha nem esznek belőle gyerekek, és a só. Kb 30 perc alatt 
>> készen van. Idén is a kertben bográcsban csinálom :-)
>>
>>
>
>
> _____________ NOD32 5637 (20101121) Információ _____________
>
> Az üzenetet a NOD32 antivirus system megvizsgálta.
> http://www.nod32.hu
>
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list