[elektro-etc] halászlé
Acs Gabor
agabor at electrodesign.hu
Fri Dec 24 07:56:53 CET 2010
Tegnap az esti bevásárlásból hazafelé jövet az jutott eszembe, hogy
Attila halászlé-topikjában én egy 'hogyan ne' fejezetet fogok nyitni. De
beelőztél :)
Asszony összeírt egy listát, hogy mit vegyek, a paprika volt az
ötletadó. Utálom, ha a pörköltfélékbe paprikát (mármint a TV vagy a HE
paprikát) tesznek. Teljesen elviszi a kaja ízét, ha lecsót akarok enni,
akkor főzök azt.
A másik a halászlékocka. Most csak az első amit a google nekem kihozott:
" A halászlékocka lényege a nátrium glutamát ". Nem tudom a Te
kockádban mi van, ami a halban, hagymában, fűszerpaprikában nincs,
hacsaknem a varázslatos vegeta. Múltkor sikerült beújítani egy nagyüveg
olajbogyót. Ahogy eszem, ejnye mondom mi van ebben. Hát persze, nátrium
glutamát. DE MINEK??? Ment az egész a kukába. Szóval a kockás kajáért én
még egy lerobbant fejű 7805-öt sem adnék.
Nekem a zeller is teljesen idegen, a sárgarépa is erősen ettől a kajától...
Gábor
Laurinyecz Zoltán írta:
> Basszus, Te Baján paszírozod a halat????
>
> Szerintem műttesd át az arcodat és költözz el Malibura mert ha a
> bajaiak megtalálnak, egy zárlatos BY133-at nem adok az életedért
> :-)))
>
> Én is paszírozom de könnyű nekem a Viharsarokban.
>
> Én rengeteg zöldséggel főzöm az alaplevet: sárgarépa petrezselyem
> hagyma fokhagyma paradicsom paprika zeller. Nekem ez 20 perc alatt még
> sosem főtt meg, legalább 1 óra (forrástól számítva) mire a halgerinc
> meg a fej szétesik meg a zöldségek szétfőnek. Aztán jön a paszírozás,
> amitől olyan sűrű alaplé lesz, hogy kb kétszeres mennyiségű vizet kell
> hozzátenni. Innen már célegyenes: filézett halhús haltej ikra mikor
> mi van, só, porpaprika (édes erős) és vessetek megvadult mókusok elé
> én szoktam bele tenni halászlékockát is. (Mea maxima culpa)
>
> És a trükk amivel meg tudom etetni ezt a halászlevet még azokkal is
> akik soha halat... és nemszeretem... és szeretem de csak a levét... és
> pfúj szálka.....hogy kifilézem.
> A gerinc felől lefejtem a húst a "bordákról" aztán leteszem egy
> vágódeszkára a bőrével lefelé és kb 3-5 milliméterenként bevagdosom
> (hossztengelyére nagyjából merőlegesen) egészen a bőrig. Így el lehet
> darabolni a szálkákat egészen apró darabokra és minden gond nélkül el
> lehet fogyasztani. Elvétve lehet egy-egy nagyobb szálkát találni de
> nem ritka hogy nincs is benne egy sem.
>
>
>
>
> 2010.12.22. 20:47 keltezéssel, Hofferek Attila írta:
>> Ki hogy főzi?
>>
>> Én egyik "iskolát" sem követem (bajai, dunai, tiszai, balatoni, stb),
>> és nem teszek bele vendégzsírt, csak a halnak a saját zsírja kerül
>> bele. Ennélfogva bőrt nem nyúzok le egy halról sem, abban és az alatt
>> van a legtöbb zsiradék. Viszonylag egyszerű az elkészítés: az
>> alaplének valót, meg egy kis sót összefőzök, kb húsz percig,
>> passzírozom, utána kerül bele a hagyma, a halhús, a paprika, a
>> csípős, ha nem esznek belőle gyerekek, és a só. Kb 30 perc alatt
>> készen van. Idén is a kertben bográcsban csinálom :-)
>>
>>
>
>
> _____________ NOD32 5637 (20101121) Információ _____________
>
> Az üzenetet a NOD32 antivirus system megvizsgálta.
> http://www.nod32.hu
>
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list