[elektro-etc] halászlé
Laurinyecz Zoltán
lauri at globonet.hu
Thu Dec 23 23:30:19 CET 2010
Basszus, Te Baján paszírozod a halat????
Szerintem műttesd át az arcodat és költözz el Malibura mert ha a bajaiak
megtalálnak, egy zárlatos BY133-at nem adok az életedért
:-)))
Én is paszírozom de könnyű nekem a Viharsarokban.
Én rengeteg zöldséggel főzöm az alaplevet: sárgarépa petrezselyem hagyma
fokhagyma paradicsom paprika zeller. Nekem ez 20 perc alatt még sosem
főtt meg, legalább 1 óra (forrástól számítva) mire a halgerinc meg a fej
szétesik meg a zöldségek szétfőnek. Aztán jön a paszírozás, amitől olyan
sűrű alaplé lesz, hogy kb kétszeres mennyiségű vizet kell hozzátenni.
Innen már célegyenes: filézett halhús haltej ikra mikor mi van, só,
porpaprika (édes erős) és vessetek megvadult mókusok elé én szoktam bele
tenni halászlékockát is. (Mea maxima culpa)
És a trükk amivel meg tudom etetni ezt a halászlevet még azokkal is akik
soha halat... és nemszeretem... és szeretem de csak a levét... és pfúj
szálka.....hogy kifilézem.
A gerinc felől lefejtem a húst a "bordákról" aztán leteszem egy
vágódeszkára a bőrével lefelé és kb 3-5 milliméterenként bevagdosom
(hossztengelyére nagyjából merőlegesen) egészen a bőrig. Így el lehet
darabolni a szálkákat egészen apró darabokra és minden gond nélkül el
lehet fogyasztani. Elvétve lehet egy-egy nagyobb szálkát találni de nem
ritka hogy nincs is benne egy sem.
2010.12.22. 20:47 keltezéssel, Hofferek Attila írta:
> Ki hogy főzi?
>
> Én egyik "iskolát" sem követem (bajai, dunai, tiszai, balatoni, stb),
> és nem teszek bele vendégzsírt, csak a halnak a saját zsírja kerül
> bele. Ennélfogva bőrt nem nyúzok le egy halról sem, abban és az alatt
> van a legtöbb zsiradék. Viszonylag egyszerű az elkészítés: az
> alaplének valót, meg egy kis sót összefőzök, kb húsz percig,
> passzírozom, utána kerül bele a hagyma, a halhús, a paprika, a csípős,
> ha nem esznek belőle gyerekek, és a só. Kb 30 perc alatt készen van.
> Idén is a kertben bográcsban csinálom :-)
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list