[elektro-etc] halászlé

Laurinyecz Zoltán lauri at globonet.hu
Thu Dec 23 23:30:19 CET 2010


Basszus, Te Baján paszírozod a halat????

Szerintem műttesd át az arcodat és költözz el Malibura mert ha a bajaiak 
megtalálnak, egy zárlatos BY133-at nem adok az életedért
:-)))

Én is paszírozom de könnyű nekem a Viharsarokban.

Én rengeteg zöldséggel főzöm az alaplevet: sárgarépa petrezselyem hagyma 
fokhagyma paradicsom paprika zeller. Nekem ez 20 perc alatt még sosem 
főtt meg, legalább 1 óra (forrástól számítva) mire a halgerinc meg a fej 
szétesik meg a zöldségek szétfőnek. Aztán jön a paszírozás, amitől olyan 
sűrű alaplé lesz, hogy kb kétszeres mennyiségű vizet kell hozzátenni.  
Innen már célegyenes: filézett halhús haltej ikra mikor mi van, só, 
porpaprika (édes erős) és vessetek megvadult mókusok elé én szoktam bele 
tenni halászlékockát is. (Mea maxima culpa)

És a trükk amivel meg tudom etetni ezt a halászlevet még azokkal is akik 
soha halat... és nemszeretem... és szeretem de csak a levét... és pfúj 
szálka.....hogy kifilézem.
  A gerinc felől lefejtem a húst a "bordákról" aztán leteszem egy 
vágódeszkára a bőrével lefelé és kb 3-5 milliméterenként bevagdosom 
(hossztengelyére nagyjából merőlegesen) egészen a bőrig. Így el lehet 
darabolni a szálkákat egészen apró darabokra és minden gond nélkül el 
lehet fogyasztani. Elvétve lehet egy-egy nagyobb szálkát találni de nem 
ritka hogy nincs is benne egy sem.




2010.12.22. 20:47 keltezéssel, Hofferek Attila írta:
> Ki hogy főzi?
>
> Én egyik "iskolát" sem követem (bajai, dunai, tiszai, balatoni, stb), 
> és nem teszek bele vendégzsírt, csak a halnak a saját zsírja kerül 
> bele. Ennélfogva bőrt nem nyúzok le egy halról sem, abban és az alatt 
> van a legtöbb zsiradék. Viszonylag egyszerű az elkészítés: az 
> alaplének valót, meg egy kis sót összefőzök, kb húsz percig, 
> passzírozom, utána kerül bele a hagyma, a halhús, a paprika, a csípős, 
> ha nem esznek belőle gyerekek, és a só. Kb 30 perc alatt készen van. 
> Idén is a kertben bográcsban csinálom :-)
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list