[elektro-etc] újrafagyasztás

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Thu Dec 9 03:06:42 CET 2010


Hofferek Attila wrote:
> 2010.12.08. 23:46 keltezéssel, vajk fekete írta:
>> belsejet is csekkoltad?
>
> Azt nem nagyon. Viszont frissen pucolt fogas egy ora melyhuto utan egy
> szatoyrba es ot magyarnemzetbe bebugyolalva, egy orat utazva a
> nyaralotol hazaig ugyanolyan kokemeny maradt, mint volt. Persze csak
> kivulrol.

Ugyanez népszabadságban már nem muködne, a geci komcsik felolvasztanák. :-)

De a lényegre: ha hoszigetelésbe rakva 1 óra múlva is kokemény, akkor biztos, 
hogy a belseje is át van fagyva. Ennyi ido alatt tuti kiegyenlítodik az egész 
hal keresztmetszetében a hofok.

Itt jön be az a tudás, hogy nem mindegy, mekkora húsdarabokat fagyasztunk le. 
Minimum az fontos, hogy legyen a hús felvágva, és az egyik mérete ne legyen 
nagy. Pl ha az egyik méret nem nagyobb 2 centinél, akkor a másik ketto már lehet 
nagy, jó gyorsan fog átfagyni. Ezzel szemben, ha egy 10 centi átméroju darabot 
raknak be, foleg jó alaposan becsomagolva, akkor akár órákig is tarthat, mire a 
belseje átfagy. Ennek megfeleloen lassú lesz a fagyás, tehát a kristályképzodés 
miatt sérülnek a sejtek. Ha vékony a hús, és forszírozva van a fagyasztás 
(szokott lenni a hutokön ilyen opció, hogy folyamatosan jár a kompresszor 
függetlenül a hofoktól), akkor akár -22...-25 fok is lehet bent, és a vékony 
szelet húsok, persze nem egymásra rakva :-) elég gyorsan és ilyen 
kristályszurkálós módi nélkül fagyhatnak meg. Nem árt, ha nem a berakás 
pillanatában kapcsolják ezt a forszírozott üzemmódot, hanem már jóval elotte, 
akár a bevásárlásra indulva, hogy mire hazaérnek, már meglegyen a kurvahideg 
odabenn.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list