[elektro-etc] Kolbasz
Xorn
toth.endre at gmail.com
Mon Nov 9 14:53:23 CET 2009
2009/11/9 Hofferek Attila <hofi at soka.co.hu>:
> Xorn írta:
>>
>> Libanal mondjuk. De disznonal biza', a zsirszalonnabol szoktuk volt a
>> tepertot csinalni. A mi csaladunk nem szerette soha nagyon zsirosan,
>> ezert meg frissiben, melegen, miutan a kiolvadt zsirt lekanalaztuk
>> rola, krumplinyomoban kifacsartuk. Igy egeszen konnyu, "teperto light"
>> lett az eredmeny, nem volt olyan nehez etel, mint csak magaban a
>> kisult zsirszalonnakocka lett volna. A zsir aljat, benne ezzel a
>> kifacsart, kisse szemetesebb zsirral meg hagztuk ulepedni, es mikor
>> kifagyott, leszedtuk szepen a tetejet. Porkolthoz pl. kifogastalan
>> volt igy, egy kis surejevel, aljaval is.
>
> Szerintem hulyeseg zsirforrasnak tekinteni a szalonnat oly modon, hogy
> kisutjuk a zsirjat, a porcot meg megesszuk. A szalonnat ugy kell megenni,
> vagy vekonypenzu husokat szaftosabba tenni vele, ahogy az van. Zsirforrasnak
> tenyleg ott a haj, az ugysem jo semmi masra, esetleg abalt szalonnat szoktak
> csinalni belole, de az meg sertesbol nem jo tulsagosan.
Namegeccer: a zsirszalonna az nyers, fustoletlen holmi, a haj
szomszedja. Disznobol kapni ilyent kiloszam. Ebbol keszul kisutes
altal a zsir, ami marad utana, az nem szalonnaporc, hanem toportyu.
Amikor az ember fustolt kenyerszalonnat vagy pl. kolozsvarit sut bele
egy etelbe, annak nem a zsir kinyerese az elsodleges celja, hanem az
izesites. Mondjuk egy jo kis rantotta ala hagymaval egy kis
kolozsvarit, vagy turos tesztahoz, sztrapacskahoz, nyamm. Vagy
lebbencsleves aljara 10-15 deka sima kenyerszalonnat aprora kockazva.
Best regards,
Andy
More information about the Elektro-etc
mailing list