[elektro-etc] marhapöri
Acs Gabor
agabor at electrodesign.hu
Wed Dec 16 23:45:00 CET 2009
Van sokféle iskola, már látom :)
Néhány saját tapasztalat:
- Szokás azt mondani, hogy előbb kérget sütsz a húsra, aztán
főzöd/párolod, hogy benn maradjanak az ízek. Na ezzel nincs összhangban
az, hogy a hagymát először, és utána a húst, mert a hagyma levében már
nem kapja meg azt a hirtelen védőpáncélt. Szóval meg lehet próbálni
fordítva, nekem bevált.
- A két fő fűszer nálam a pirospaprika, és a kömény (persze a só, hagyma
is). Borsot nem használok, mert egészségtelen.
- Zöldségpaprikát, paradicsomot én nem rakok bele, sőt nem szeretem ha
van benne, mert már egész kevéstől lesz egy kis lecsós beütése, nekem
meg a markáns pörkölt ízlik.
- A főzéshez ajánlom hogy valami finom vörösbort használj.
- A lábszár nem olyan drága, de finom.
- A húst nem szabad előre sózni, csak a főzés vége felé. Lásd, a profi
húsleveseket.
- Sokkal finomabb lesz, ha zsírral indítasz, mint olajjal.
Egész megéheztem, jöhet a pótvacsora :)
Gábor
vajk fekete írta:
> haat, en regota kiserletezem. amiket eddig megtartottam:
>
> - a hust nem kell tul aprora vagni. huvelykujjnyi darabok tokre megfelelnek.
> - a szalakra merolegesen minnel kevesebbet vagni, mert ott kijon a leve
> - a hust meg kell piritani rendesen. a solt kereg ami keletkezik benntartja a finomat.
> - kicsi langon kell fozni, es akkor nem nagyon fo el a leve, lehet borral potolgatni
> - paprikat semmikeppen nem teszem a zsirba, mert a zsiron nem latszik a hofoka. a piritas tema vegen megy a husra
> - a levet suriteni megy bele a felengedeskor nagyon aprora vagott paradicsom, zoldpaprika, fokhagyma.
> - nem kell ezerfele fuszer, egy par, es abbol jo sok. paprika, bors, majoranna mondjuk.
>
> vajk
>
>
>
>
> ________________________________
> From: Webkonyvek <webkonyvek at gmail.com>
> To: elektro-etc at tesla.hu
> Sent: Wed, 16 December, 2009 21:07:48
> Subject: Re: [elektro-etc] marhapöri
>
> Hello Fekete Róbert!
>
>
>> kenyér után marhapöri :) szóval ki hogy csinálja?
>>
>
> Bármilyen pörkölt alapja a hagyma.
> Egészen sokat is lehet bele tenni, legfeljebb sűrű lesz a szaft.
> Bármilyen pörköltbe lehet tenni pluszban gombát, szoktam is.
> Szóval hagyma, zsíron fonnyasztva.
> Mostanában nem veszek zsírt.
> Mindig készül sültszalonna, kenyérhez vagy csuszához.
> Ennek a zsírját szoktam eltenni a bödönbe.
> A hagymához van hogy hozzászórom a gombát és a paprikát,
> van hogy ezeket később, a paradicsommal együtt teszem bele.
> Szóval mikor a hagyma megfonnyadt, rászórom a pirospaprikát.
> Nem odaégetem, csak kicsit rápirítok.
> Ekkor jön rá a hús.
> Néha egyből megy rá a víz is, máskor előbb kicsit sütöm.
> Szóval ráöntöm a vizet, és hagyom rotyogni.
> A víz párszor elfő róla, ilyenkor pótolom.
> Vagy lehet kuktában, és akkor nem fő el a víz.
> Viszont ez nem is annyira pörkölt, mert a pörkölés kimarad.
> A pörkölés az, hogy egy kicsit sül is ami
> a lábosban, régebben kondérban van.
> A jó pörkölt szaftjában nem úszik a hagymadarab!
> Van hogy egyszerűen elfelejtem megsózni!
> Ilyenkor eddigi tapasztalataim szerint meg sem kottyan,
> hogy a hiányzó sózást az utolsó 10 percben pótolom.
> Van hogy bele aprítok egy (pár) gerezd fokhagymát,
> van hogy elfelejtem. Néha több, kevesebb, más paprikát
> vetek be, van hogy erőset (zöld) is rakok bele, máskor elfelejtem.
> A pörkölt egy olyan dolog, amit szinte lehetetlen elrontani!
>
> Engem még akkor is nehéz volt kivonszolni a konyhába,
> ha már készen volt az ebéd, most meg olyan jókat főzök!
> Bemegyek a boltba, és látom milyen étel lesz a husokból! :o)
> Például lehet kapni pulykazuzát.
> Olyan nagy darabok, fel kell őket aprítani!
> Jó sokáig kell őket főzni, mert jó sokáig kell.
> Cserébe nagyon jó pörkölt van belőle!
> A másik nagyon jó pörkölt alapanyag a csülök.
> Bőröstül mócsingostul mindenestül!
> De ha éppen nincs kedvem a húshoz,
> akkor jó alapanyag a pörkölthöz a gomba is.
> Az őzláb gombából például pacalközeli pörköltöt lehet készíteni.
>
> Géza
>
>
>
>
>
> _____________ NOD32 4694 (20091216) Inform�ci� _____________
>
> Az �zenetet a NOD32 antivirus system megvizsg�lta.
> http://www.nod32.hu
>
>
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list