[elektro-etc] marhapöri

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
Wed Dec 16 23:22:25 CET 2009


haat, en regota kiserletezem. amiket eddig megtartottam:

 - a hust nem kell tul aprora vagni. huvelykujjnyi darabok tokre megfelelnek.
 - a szalakra merolegesen minnel kevesebbet vagni, mert ott kijon  a leve
 - a hust meg kell piritani rendesen. a solt kereg ami keletkezik benntartja a finomat.
 - kicsi langon kell fozni, es akkor nem nagyon fo el a leve, lehet borral potolgatni
 - paprikat semmikeppen nem teszem a zsirba, mert a zsiron nem latszik a hofoka. a piritas tema vegen megy a husra
 - a levet suriteni megy bele a felengedeskor nagyon aprora vagott paradicsom, zoldpaprika, fokhagyma.
 - nem kell ezerfele fuszer, egy par, es abbol jo sok. paprika, bors, majoranna mondjuk. 

vajk




________________________________
From: Webkonyvek <webkonyvek at gmail.com>
To: elektro-etc at tesla.hu
Sent: Wed, 16 December, 2009 21:07:48
Subject: Re: [elektro-etc] marhapöri

Hello Fekete Róbert!

> kenyér után marhapöri :) szóval ki hogy csinálja?

Bármilyen pörkölt alapja a hagyma.
Egészen sokat is lehet bele tenni, legfeljebb sűrű lesz a szaft.
Bármilyen pörköltbe lehet tenni pluszban gombát, szoktam is.
Szóval hagyma, zsíron fonnyasztva.
Mostanában nem veszek zsírt.
Mindig készül sültszalonna, kenyérhez vagy csuszához.
Ennek a zsírját szoktam eltenni a bödönbe.
A hagymához van hogy hozzászórom a gombát és a paprikát,
van hogy ezeket később, a paradicsommal együtt teszem bele.
Szóval mikor a hagyma megfonnyadt, rászórom a pirospaprikát.
Nem odaégetem, csak kicsit rápirítok.
Ekkor jön rá a hús.
Néha egyből megy rá a víz is, máskor előbb kicsit sütöm.
Szóval ráöntöm a vizet, és hagyom rotyogni.
A víz párszor elfő róla, ilyenkor pótolom.
Vagy lehet kuktában, és akkor nem fő el a víz.
Viszont ez nem is annyira pörkölt, mert a pörkölés kimarad.
A pörkölés az, hogy egy kicsit sül is ami
a lábosban, régebben kondérban van.
A jó pörkölt szaftjában nem úszik a hagymadarab!
Van hogy egyszerűen elfelejtem megsózni!
Ilyenkor eddigi tapasztalataim szerint meg sem kottyan,
hogy a hiányzó sózást az utolsó 10 percben pótolom.
Van hogy bele aprítok egy (pár) gerezd fokhagymát,
van hogy elfelejtem. Néha több, kevesebb, más paprikát
vetek be, van hogy erőset (zöld) is rakok bele, máskor elfelejtem.
A pörkölt egy olyan dolog, amit szinte lehetetlen elrontani!

Engem még akkor is nehéz volt kivonszolni a konyhába,
ha már készen volt az ebéd, most meg olyan jókat főzök!
Bemegyek a boltba, és látom milyen étel lesz a husokból!  :o)
Például lehet kapni pulykazuzát.
Olyan nagy darabok, fel kell őket aprítani!
Jó sokáig kell őket főzni, mert jó sokáig kell.
Cserébe nagyon jó pörkölt van belőle!
A másik nagyon jó pörkölt alapanyag a csülök.
Bőröstül mócsingostul mindenestül!
De ha éppen nincs kedvem a húshoz,
akkor jó alapanyag a pörkölthöz a gomba is.
Az őzláb gombából például pacalközeli pörköltöt lehet készíteni.

   Géza 



      


More information about the Elektro-etc mailing list