[elektro-etc] boros hordo'
Hofferek Attila
hofi at soka.co.hu
Sun Aug 26 11:17:25 CEST 2007
jhidvegi írta:
> Kéne nekem egy hozzám illő fajta "testes bor". :-)
> Melyikek azok?
'emtom, nem biztos, hogy a nagy testű emberek szeretik a nagy testű
borokat. Valami idősebb vörösbort ajánlanék. Gere cab sauv 2002 pl. Az
nekem nagyon ízlik. Másik gyengém a somlói juhfark, bár az nem testes,
de meleg nyári estéken jó hidegen, kicsit felspriccelve szódával, hát
kevés jobb van a világon :-)
> Ma egy borral foglalkozó műsorban, mint annyi más alkalommal is hallom a
> savasságot. Jelzőkkel is ellátják, hogy mennyire savas. Ez milyen savat
> takar? Biztos nem sósav vagy salétromsav. Az ecet már jobban eszembe
> jutott egyes "guggoló borok" kapcsán, meg a dugópukkanásról (ami
> szerintem nem igazán jellemző a borosüvegek nyitására) a szénsav. Van
> más is? Pl hangyasav? :-)
Én úgy tudom, a szénsav főként, bár mindig savakról beszélnek, nem
savról, nyilván ez is valami savkompozició.
> (Ahogy én tudom: guggoló bor az, amivel, ha egyszer megkínálnak,
> legközelebb guggolva megyek az ablak alatt, nehogy mégegyszer
> megkínáljanak.)
>
> Na jó, nem bizonygatom tovább, hogy mennyire nem értek ezekhez a
> dolgokhoz, az úgyis már nyilvánvaló, de érzek itt valami hasonló dolgot
> a beszélgetések alapján, mint a hangtechnikában a hi-end. Nincs igazam?
Abszolut. Én csak nézek amikor a sommelier a délkeleti lejtő
csillagászatilag lehetséges 14,2 óra napfényét kiérzi a borból...
> Ha nincs, akkor ez van, elfogadom, hogy mások valóban érzik azt a
> sokféleséget, amit egészen meghökkentő, oda nem igazán illő szavakkal
> fogalmaznak meg. Bár kétségtelen, hogy hangulatosak ezek, az ember
> szinte a pincében érzi magát, de lehet, hogy ez csak a témának és a
> hangsúlyoknak köszönhető. De az is kétségtelen számomra, hogy van benne
> egyfajta kirekesztés is, vagy mifene. Kívülálló nem is értheti, hogy mit
> kell érteni ezek a kifejezések alatt, és bizony van egy olyan érzésem,
> hogy a riporternő is csak úgy csinált, mintha értené, mintha evidens
> lenne - jóllehet elég régóta ilyesmi műsorokat vezet (a maga begyakorolt
> beszédhibája bedobásával).
Hírtv, vörös és fehér, Borbás Mari vagy Gabi vagy ki a bánat? :-) Amúgy
ki lehet fejleszteni a megfelelő ízérzékelést, utánna már csak gyakorlás
kérdése, hogy megismerd, hogy melyik íz, aroma, utóillatérzésmaradvány a
borkészítés melyik mozzanatának, vagy annak hiányának köszönhető, sztem
nem kamu, bár egyik-másik sommelier jócskán játssza az eszét ezügyben.
--
Hofferek Attila
More information about the Elektro-etc
mailing list