[elektro-etc] boros hordo'

Hofferek Attila hofi at soka.co.hu
Sun Aug 26 11:17:25 CEST 2007


jhidvegi írta:
> Kéne nekem egy hozzám illő fajta "testes bor". :-)
> Melyikek azok?

'emtom, nem biztos, hogy a nagy testű emberek szeretik a nagy testű 
borokat. Valami idősebb vörösbort ajánlanék. Gere cab sauv 2002 pl. Az 
nekem nagyon ízlik. Másik gyengém a somlói juhfark, bár az nem testes, 
de meleg nyári estéken jó hidegen, kicsit felspriccelve szódával, hát 
kevés jobb van a világon :-)

> Ma egy borral foglalkozó műsorban, mint annyi más alkalommal is hallom a 
> savasságot. Jelzőkkel is ellátják, hogy mennyire savas. Ez milyen savat 
> takar? Biztos nem sósav vagy salétromsav. Az ecet már jobban eszembe 
> jutott egyes "guggoló borok" kapcsán, meg a dugópukkanásról (ami 
> szerintem nem igazán jellemző a borosüvegek nyitására) a szénsav. Van 
> más is? Pl hangyasav? :-)

Én úgy tudom, a szénsav főként, bár mindig savakról beszélnek, nem 
savról, nyilván ez is valami savkompozició.

> (Ahogy én tudom: guggoló bor az, amivel, ha egyszer megkínálnak, 
> legközelebb guggolva megyek az ablak alatt, nehogy mégegyszer 
> megkínáljanak.)
> 
> Na jó, nem bizonygatom tovább, hogy mennyire nem értek ezekhez a 
> dolgokhoz, az úgyis már nyilvánvaló, de érzek itt valami hasonló dolgot 
> a beszélgetések alapján, mint a hangtechnikában a hi-end. Nincs igazam? 

Abszolut. Én csak nézek amikor a sommelier a délkeleti lejtő 
csillagászatilag lehetséges 14,2 óra napfényét kiérzi a borból...

> Ha nincs, akkor ez van, elfogadom, hogy mások valóban érzik azt a 
> sokféleséget, amit egészen meghökkentő, oda nem igazán illő szavakkal 
> fogalmaznak meg. Bár kétségtelen, hogy hangulatosak ezek, az ember 
> szinte a pincében érzi magát, de lehet, hogy ez csak a témának és a 
> hangsúlyoknak köszönhető. De az is kétségtelen számomra, hogy van benne 
> egyfajta kirekesztés is, vagy mifene. Kívülálló nem is értheti, hogy mit 
> kell érteni ezek a kifejezések alatt, és bizony van egy olyan érzésem, 
> hogy a riporternő is csak úgy csinált, mintha értené, mintha evidens 
> lenne - jóllehet elég régóta ilyesmi műsorokat vezet (a maga begyakorolt 
> beszédhibája bedobásával).

Hírtv, vörös és fehér, Borbás Mari vagy Gabi vagy ki a bánat? :-) Amúgy 
ki lehet fejleszteni a megfelelő ízérzékelést, utánna már csak gyakorlás 
kérdése, hogy megismerd, hogy melyik íz, aroma, utóillatérzésmaradvány a 
borkészítés melyik mozzanatának, vagy annak hiányának köszönhető, sztem 
nem kamu, bár egyik-másik sommelier jócskán játssza az eszét ezügyben.
-- 
Hofferek Attila



More information about the Elektro-etc mailing list