[elektro-etc] boros hordo'

Varga Tibor varga at gyogyinfok.hu
Thu Aug 23 14:58:11 CEST 2007


Sziasztok!


Halasz Ferenc wrote:

>
> Mivel pár évig voltam _koca_szőlész-borász, hát belekotyogok kicsit:
> Én azt tenném, hogy előszöris megint elégetnék benne legalább 1/2
> kénszalagot (ne vékony rézdróttal lógasd bele, mert az még égés közben
> elfogyhat!). Utána ne szellőpztesd ki, és jöhet a melegvíz. Óvatosan
> vegyél levegőt közben, mert a víz kiszorajt a lyukon egy kis kéndioxidot
> kénessav-ködöt. Annak jó része a vízbe beleoldódik. A dongák attól
> lassan megdagadnak, az esetleg szivárgó rések eltűnnek, ha szerencséd
> van. 

Én soha nem öntöttem forró vizet a frissen kénezett hordóba.
De aki igy szokta, vagy akarja csinálja nyugodtan.
Biztosan nem fog ártani. Csak rossz szagolni.
Én vashuzallal szoktam belelógatni a kénszalagot. Ezt viszont a 
meggyújtás után
20-30 perccel kötelező kivenni. Különben elmarja a kéndioxid.
Rézzel nem próbálkoztam. De jó az ötlet.

A kénezéssel inkább úgy kell vigyázni, hogy kéncsepp ne maradjon a hordóban.
Állítólag árt a bornak és záptojás szagot okozhat. Bár vannak erről viták.
Nálam okozott záptojás szagot az is, hogy kénnel permeteztem és nem volt 
annyi eső, hogy
lemossa a szőlőről. Így belekerült a mustba. Már, ha jól sejtem az okot.
De a talaj is lehet ok.

> Ezután szüretig pótold benne a vizet! 

Volt, hogy így csináltam én is. Színültig volt vízzel 1-2 hétig is.
A lényege a dolognak, hogy semmiképp se tudjon belülről megpenészedni.

Bármit csinálsz a hordóval, a musttal, a borral, gondolkodj és találd 
ki, hogy azt miért úgy mondják,
tanácsolják, szokták!

> Szüretkor kiöntöd, és még egy
> kénezést adsz neki a fenti módon, de a víz helyett a szűrt musttal
> töltsd meg _nem_színültig_, mert kiforr! Hagyj egy araszt a dugólyukig.
> ("kotyogót" érdemes használni forráskor). Ha megforrt, utána kell 
> tölteni legalább annyira, hogy a fadugó beérjen a borig. Ezt időnként
> (havonta) ellenőrizni kell, és ha kell, utántölteni. 

Én is így tanultam, de inkább úgy ajánlom, hogy a hordóban ne maradjon 
levegő a bor felett.
Mint fentebb írtam gondolkodj, hogy miért kell úgy csinálni!
Ugyanis ha elég hosszú karcsú a dugók akkor mélyre belenyúlhat a hordóba.
Ilyenkor érdemes lefűrészelni belőle.
Nem a hordóból, hanem a dugóból!

> (Szekszárdi borászembör, jól írtam?)        Üdv: HFeri 

Hallottam sok-sok mindent már.
Volt, hogy olyanok röhögték ki a módszeremet, hogy felül kell 
meggyújtani a kénszalagot,
vagy, hogy nitrolakkal kifestettem a bádogputtonyt belülről, akiknek 
soha nem ért el eredményt a bora
semmiféle versenyen.

Ha már itt tartunk, azért kell felülről meggyújtani a kénszalagot, mert 
így lassabban ég el és kisebb az esély,
hogy belecsöpögjön a hordóba.
Ha elég oxigén van a hordóban akkor felül meggyújtva is elég. Ha meg a 
penész elfogyasztotta
az oxigént, akkor alulról meggyújtva sem.

Szóval bárkitől valami mást hallasz, mint amit előtte tudtál, halottál, 
járj utána az okának.
Lehet, hogy az újabb a jó módszer.
Ha valaki el tudja fogadni, hogy érdemes még tanulni, akkor tud is tanulni.
Aki úgy gondolja, hogy mindent tud, mindent jobban tud, azt nem lehet 
semmire sem megtanítani.

Üdv. Tibi



More information about the Elektro-etc mailing list