[elektro-etc] boros hordo'

Halasz Ferenc halaszfm at gmail.com
Thu Aug 23 14:32:46 CEST 2007


jhidvegi írta:
> Kíváncsian várom a fejleményeket, bár nagyon távolról se vagyok érintett.
> 
> A kádáron kívül nincs valam olyan lehetőség, hogy szőlősgazdákat, 
> borászokat kérdezni? Ha itt laknál pl Budafokon, itt van egy 
> pincerendszer, ami minden évben a borfesztiválon látogatható. Itt vannak 
> állatnagy fahordók is. Biztos tudnának valami okosat mondani, vagy 
> valakit, akivel el lehet beszélgetni.

Mivel pár évig voltam _koca_szőlész-borász, hát belekotyogok kicsit:
Én azt tenném, hogy előszöris megint elégetnék benne legalább 1/2
kénszalagot (ne vékony rézdróttal lógasd bele, mert az még égés közben
elfogyhat!). Utána ne szellőpztesd ki, és jöhet a melegvíz. Óvatosan
vegyél levegőt közben, mert a víz kiszorajt a lyukon egy kis kéndioxidot
kénessav-ködöt. Annak jó része a vízbe beleoldódik. A dongák attól
lassan megdagadnak, az esetleg szivárgó rések eltűnnek, ha szerencséd
van.
Ezután szüretig pótold benne a vizet! Szüretkor kiöntöd, és még egy
kénezést adsz neki a fenti módon, de a víz helyett a szűrt musttal
töltsd meg _nem_színültig_, mert kiforr! Hagyj egy araszt a dugólyukig.
("kotyogót" érdemes használni forráskor). Ha megforrt, utána kell 
tölteni legalább annyira, hogy a fadugó beérjen a borig. Ezt időnként
(havonta) ellenőrizni kell, és ha kell, utántölteni.
(Szekszárdi borászembör, jól írtam?)        Üdv: HFeri



More information about the Elektro-etc mailing list