[elektro-etc] Élesztő

Tibike csotibi at freemail.hu
Mon Oct 16 20:15:20 CEST 2006


Hello!

Bizony, az élesztő nagyon érdekes, furmányos jószág. Kezdve ott, hogy
gomba a lelkem. Aztán, hogy eszik mindenfélét, hogy nagyon gyorsan
képes szaporodni, miegymás.
Ha egy cukros oldatot elkezdünk erjeszteni - az élesztő segít itt is,
mint oly sok helyütt - akkor érdekes dolgokra vehetjük rá a gombákat.
Lavírozhatunk úgy is, hogy a cukorból tisztán alkohol készüljön, de
úgy is, hogy aldehides-glicerines erjedés történjen. Ekkor teljesen 'ihatatlan',
büdös lötyit kapunk. Itt fontos a kémhatás, a hőfok, meg még egy csomó
apró tényező. És ezt a kettősséget ugyanazzal a gombával érhetjük el.
Rávehetjük tehát, hogy kétféle módon dolgozzon.
A must a szőlő darálását, préselését, szűrését követően előállott cukor
tartalmú folyadék. Ideális táptalaj tehát a gombáink számára. És ez
szó szerint értendő! Az adott pince hordozza a maga minden
centiméterén a rá jellemző gombacsaládokat, melyek akarva-akaratlan
belekerülnek a mustba, ahol aztán megkezdik szaporodásukat, melyhez
bizony enni kell, annak pedig végterméke van. Alkohol, glicerin,
ez-az-amaz. És bizony igaz a legenda: A Józsi bá pincéjében olyan
csuda borok teremnek, arannyal ér fel annak minden kortyintása, bezzeg
a Laci gyereké, na, az semmitérő lőre... De ha a Józsi bá mustjából
megoltjuk a Laci mustját, na, akkor kezd valami történni.

Az idézet Tibike soha el nem készülő anekdótás könyvéből való...

Ui.: Felhívom majd Édesanyámat, hátha emlékszik erre a kovász dologra.
Aztán összedobjuk, mit tudtunk meg :-))

-- 
Üdvözlettel:
 Tibike                          mailto:csotibi at freemail.hu



More information about the Elektro-etc mailing list