[elektro-etc] Kenyér
Nagy Tibor
eltib at monornet.hu
Mon Oct 16 19:04:45 CEST 2006
>> De volt benne az a bizonyos morzsolka, ami a korábbi kisült és
>> megmaradt kenyér lemorzsolásából keletkezett, és abban értelemszerűen
>> volt élesztő,
> Miért lett volna abban a kenyében élesztő? Kovász volt benne... :)
Mert a dagasztáshoz is kell, innen már belátható, hogy a kisült kenyérben is van.
>> a kovász pedig ettől tudott kelni, noha valóban jóval lassabban.
> A kovász a kovásztól tudott kelni.
Hát ezt megaszontad:)
>> A házi sütögetőshöz nem tudok infóval szolgálni.
> Itt lehet az eltérés. Mink a házi sütögetésről beszélnünk, ahol nem
> fontos, hogy a kenyér 1 vagy 3 óra alatt kel meg, nem fontos, hogy
> mindig hajszálra azonos legyen a minősége... pékség az más. Az
> nagyüzem.
A házi sütéshez elvileg semmi kovász, élesztő, stb. nem kell. De kenyér sem lesz belőle. Legalábbis nekem még nem tudtak olyan házi barkács kenyeret adni, amit lehetett volna annak nevezni.
Nagyüzem a pékség valóban, de ami ott jól működik (mert lehet ám pékségben nagyon jó kenyeret sütni, más kérdés, hogy a nyereség miatt nem szoktak), azt nyugodt szívvel lehet használni házilag is.
--
tib
More information about the Elektro-etc
mailing list