[elektro-etc] Kenyér

Nagy Tibor eltib at monornet.hu
Mon Oct 16 19:04:45 CEST 2006


>> De volt benne az a bizonyos morzsolka, ami a korábbi kisült és
>> megmaradt kenyér lemorzsolásából keletkezett, és abban értelemszerűen
>> volt élesztő,

>   Miért lett volna abban a kenyében élesztő? Kovász volt benne... :)

Mert a dagasztáshoz is kell, innen már belátható, hogy a kisült kenyérben is van.

>> a kovász pedig ettől tudott kelni, noha valóban jóval lassabban.

>   A kovász a kovásztól tudott kelni.

Hát ezt megaszontad:)

>> A házi sütögetőshöz nem tudok infóval szolgálni.

>   Itt lehet az eltérés. Mink a házi sütögetésről beszélnünk, ahol nem 
> fontos, hogy a kenyér 1 vagy 3 óra alatt kel meg, nem fontos, hogy 
> mindig hajszálra azonos legyen a minősége... pékség az más. Az 
> nagyüzem.

A házi sütéshez elvileg semmi kovász, élesztő, stb. nem kell. De kenyér sem lesz belőle. Legalábbis nekem még nem tudtak olyan házi barkács kenyeret adni, amit lehetett volna annak nevezni.

Nagyüzem a pékség valóban, de ami ott jól működik (mert lehet ám pékségben nagyon jó kenyeret sütni, más kérdés, hogy a nyereség miatt nem szoktak), azt nyugodt szívvel lehet használni házilag is. 

-- 
 tib



More information about the Elektro-etc mailing list