[elektro-etc] Kenyér
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Mon Oct 16 14:13:54 CEST 2006
Pesti Péter wrote:
> A gyorskovász amit mostanában használok ilyen. Egy nap alatt megvan,
> de kell bele élesztő és cukor (méz) az elindításához. Viszont lehet
> készíteni élesztő nélkül is, de az egy hét tökölés, amit egy pékség
> nem engedhet meg magának, plusz jön a legfőbb gond a
> kiszámíthatatlanság és nem egyenletes minőség.
Ha mikrobiológiailat közelítjük a kérdést, nem merül fel valami olyasmi, ami
a tejnél? Ha van egy normál tej, az megsavanyodik, ha meleg helyen kint
hagyják, nagyjából hasonló aludtej lesz belőle mindig. Ezzel szemben, ha van
egy ultrapasztőrözött tej (tegyük fel, hogy nem műanyagtej), és kint hagyják
hasonló körülmények között, tisztára a véletlen műve, hogy abból a
környezetből milyen mikroorganizmusok kerülnek bele, amik aztán
elszaporodnak, és akár valami istentelenül bűzös, netán mérgező vagy
betegséget okozó lé lesz belőle.
Hasonlót sejtek az élesztő nélküli esetnél is. Ki tudja, mi fog benne
elszaporodni? Lehet, hogy jó esély van rá, hogy mindig nagyjából ugyanaz, de
ezt garantálni csak úgy lehet, ha én szabom meg, mi legyen az. Lehet, hogy
akik nagyon jó kenyereket tudnak sütni, itt van az eb elhantolva. Hallottma
hagyományőrző jellegű műsorban korábban, hogy a kenyérsütő néni rengeteg
ideje nevelgeti ezt az alapanyagot, ha jól emléxem, anyáról lányra
öröklődött régen, és csodájára járnak a kenyerének.
> Tudsz adni tippet mitől lesz vékony ropogós héja a pékségben sült
> kenyérnek? Gyanítom a sikértartalomnak köze lehet hozzá.
Műszaki ráközelítés (miközben persze nem értek a kenyérsütéshez):
Ha a kemence fala jó forró, akkor nincs ideje egy adott szín elérésekor
mélyebb régegnek átsülnie. Akár olyat is lehet csináni, hogy lesz egy
megfelelő színű és vastagságú héja, de a közepe nyers marad.
Ezzel szemben a kevésbé vagy elégtelenül forró kemencefal nem sugároz
eléggé. Elvileg az is elérhető, hogy mire a szín megfelelő lesz, már az
egész kenyér kenyérhéjból áll. :-) Hiszen van ideje a belsejének is
túlhevülni.
hjozsi
More information about the Elektro-etc
mailing list