[elektro-etc] Kenyér

Pesti Péter ppesti at tapiomente.hu
Mon Oct 16 09:58:05 CEST 2006


Hello Auth,

2006. október 16., 9:05:43, írtad:

> Halihó!

> Pesti Péter ezt írta:
>> Én a villanysütőben is teszek alá vizet. Így is vastag lesz a héja.

>   Ahja... ártani nem árt... gázsütőbe azért fontos, mert ott erősen 
> száraz és folyamatosan cserélődő levegő áramlik felfelé és már sütés
> közben kiszárad kenyér.

A gondom csak az vele hogy ha nincs elég gőz a sütésnél, akkor egy centis olyan kemény héja lesz amit a recés kés sem vág el.A másik módszer amikor teljesen feketére sül a héja és fogyasztás előtt bottal kell leveregetni róla. Sütöttem ilyet is :) Talán a legfinomabb kenyerem volt. Vanank vidékek ahol ez a szokás.

>> Mostanában búboskemencében sütöm.

>   Ez panellakásban nehéz. :)

Kivéve ha nem otthon tartod a kemencét :) Ha van kedved próbáld ki nálam a kemencét. Nekem az a jó ha minél több kenyér sül egyszerre :))

>> Több kovászt rakok a tésztához mint te, de én nem mértem még le a
>> mennyiséget.

>   Hmm... kb féldecit tettem bele.

Én két befőttesüvegnyit szoktam beletenni. De minimum egyet. Ez kb. 30 dkg lehet. Mostanában gyorskovászolok, mert az jobban kiszámítható. Nekem nem mindegy hogy mire felfűtöm a kemencét megkel-e a tészta, vagy túlkel-e.

>> BL55 -ös kenyérlisztet használok, kevés tejles kiőrlésű tönkölyt és
>> rozslisztet teszek hozzá.

>   Noigen, én teljes egészében graham lisztet tettem bele... :D

Ez lehet gond. Bár attól sűrű belű lesz a kenyér és sülés után is olyan a közepe mintha nyers lenne, a saját tapasztalataim szerint.

>> Egy hétig nem szárad ki, de tovább még nem tudtam tesztelni, mert nem
>> tudok annyit sütni hogy ne fogyna el.

>   Hmm... akkor a liszt lehet az oka... :D

Elképzelhető. Milyen a belseje mikor friss? Milyen az állaga? Mennyire jön föl? (ja a víz ezért is kell!) Az alja döng ha megkopogtatod? 

Méréstechnikai kérdés: hogyan mérik a liszt és a búza sikértartalmát?

-- 
Üdvözlettel,
 Pesti                            mailto:ppesti at tapiomente.hu



More information about the Elektro-etc mailing list