[elektro-etc] Kenyér
Pesti Péter
ppesti at tapiomente.hu
Mon Oct 16 09:58:05 CEST 2006
Hello Auth,
2006. október 16., 9:05:43, írtad:
> Halihó!
> Pesti Péter ezt írta:
>> Én a villanysütőben is teszek alá vizet. Így is vastag lesz a héja.
> Ahja... ártani nem árt... gázsütőbe azért fontos, mert ott erősen
> száraz és folyamatosan cserélődő levegő áramlik felfelé és már sütés
> közben kiszárad kenyér.
A gondom csak az vele hogy ha nincs elég gőz a sütésnél, akkor egy centis olyan kemény héja lesz amit a recés kés sem vág el.A másik módszer amikor teljesen feketére sül a héja és fogyasztás előtt bottal kell leveregetni róla. Sütöttem ilyet is :) Talán a legfinomabb kenyerem volt. Vanank vidékek ahol ez a szokás.
>> Mostanában búboskemencében sütöm.
> Ez panellakásban nehéz. :)
Kivéve ha nem otthon tartod a kemencét :) Ha van kedved próbáld ki nálam a kemencét. Nekem az a jó ha minél több kenyér sül egyszerre :))
>> Több kovászt rakok a tésztához mint te, de én nem mértem még le a
>> mennyiséget.
> Hmm... kb féldecit tettem bele.
Én két befőttesüvegnyit szoktam beletenni. De minimum egyet. Ez kb. 30 dkg lehet. Mostanában gyorskovászolok, mert az jobban kiszámítható. Nekem nem mindegy hogy mire felfűtöm a kemencét megkel-e a tészta, vagy túlkel-e.
>> BL55 -ös kenyérlisztet használok, kevés tejles kiőrlésű tönkölyt és
>> rozslisztet teszek hozzá.
> Noigen, én teljes egészében graham lisztet tettem bele... :D
Ez lehet gond. Bár attól sűrű belű lesz a kenyér és sülés után is olyan a közepe mintha nyers lenne, a saját tapasztalataim szerint.
>> Egy hétig nem szárad ki, de tovább még nem tudtam tesztelni, mert nem
>> tudok annyit sütni hogy ne fogyna el.
> Hmm... akkor a liszt lehet az oka... :D
Elképzelhető. Milyen a belseje mikor friss? Milyen az állaga? Mennyire jön föl? (ja a víz ezért is kell!) Az alja döng ha megkopogtatod?
Méréstechnikai kérdés: hogyan mérik a liszt és a búza sikértartalmát?
--
Üdvözlettel,
Pesti mailto:ppesti at tapiomente.hu
More information about the Elektro-etc
mailing list