[elektro-etc] Mondtam...

lista mail jappofan at gmail.com
Thu Mar 31 12:11:48 CEST 2016


Az ALAP elvárás, hogy: NE okozz(hass) vele tömeges kaja gondot !!!

Ehhez igazodik a sazbályozás, ami a mostani fidesz korszakban meglépett
EU konformra igazított kistermelői szabályok alapján már nem vészes
...és a sok évnyi libsi szívatás után végre EU egyszerűségű, rendszerű.

A lényeg, hogy bevezették az élelmiszer KISTREMELŐ fogalmát itthon is :-)
Amiben az királyság, hogy
- mivel nem túl nagy menyiséget ad el
- azt is TÉRBEN korlátozott körzetben
- így nem kell betartania a nagyokra kötelező előírásokat
Mivel nem tud komoly balhét generálni és nem is érdeke.

Ezért elegendő, ha a józan paraszti ésszel is elvárható, régóta kialakult
minimum higiénia alapokat betartja.
Fölösleges lenne a csili-vili, méregdrága "nagyüzemi" technológia ami a
kereskedelmi piacra dolgozó nagyoknak kell.

Szóval, a háztájiban/kicsiben termelt termény/jószág hasznosítása+eladása
egyszerűsített rendszerben végezhető.

Élelmiszer KISTERMELŐ lényegében az, aki
- a saját árú alapját
- a saját kisüzemében készíti
- a minimális "jó higiéniai gyakorlat" keretében (>> lásd ezeket a NÉBIH
honlapon)
- korlátozott mennyiségben
- térben korlátozott piacra/vevőknek
  (a korlát a terméktől függ, veszélyesebb>>szűkebb korlát)

----------------

Az értékesítés lehetséges számára minden termék esetén, akár a saját
telephelyén, akár házhoz szállítva.

1. Alapban és mindig ...
- a helyi magán vevőnek >> ez max 40 km sugarú kört jelent!!!! a település
központok!!! között
- a helyi boltos/intézmény (pl. zöldséges/iskolai menza, utcai büfé, stb.)
számára
  (a pálinka és a bor, mint jövedéki cucc esetén van csak némi +korlát)
- a helyi TERMELŐI piacon

A "helyi" az >> max 40 km sugarú kört jelent!!!! a település központok!!!
között.
Plusz: BUDAPEST az bárhonnan nézve "helyben" van :-)
Nem akarnak éhen halni a városi népek...

2. Elég sok termék esetén...
A megyében IS azaz nem csak helyben/budapesten.

3. A nem gyorsan és/vagy könnyen romló alaptermékek esetén...
Az ország teljes területén IS.

Látható, hogy a veszélyességtől függően elég TÁGAS azért a piaca.

-------------------

Ahhoz, hogy lehessen tudni ki és mit termel illetve, hogy
HA MÉGIS balhé támad az általa eladott kaja okán viszont
tudni kell NYOMKÖVETNI a tevékenységét >> regisztrálnia kell magát.

Ahhoz, hogy a könnyített higiéniai+adminisztratív rendszert használhassa >>
regisztrálnia kell magát.

A regisztráció INGYENES (rezsicsökkentés,..) de kötelező.

Viszont nem lehet bárki élelmiszer kistermelő.
Csak az aki a SAJÁT maga által termelt alapanyagot dolgozza fel!!!!
"kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermék vagy általa betakarított,
összegyűjtött vadon termő alaptermék"
Alaptermék az elsődleges forma: gabona, gyümölcs, élőállat, tojás,méz stb.

Ilyet pedig az őstermelő szokott termelni....
Vagyis a kistermelő az egyben őstermelő is.

Tehát: ha legálisan akarod eladni a gyümölcsödből készült lekvárt, akkor
- ki kell váltani az őstermelői igazolványt >> alaptermék termelése
feldolgozásra/eladásra
  (itt persze a jókora adókedvezmények majd játszanak... ill. a TB statusod
nem mindegy)
- regisztrálni kell élelmiszer kistermelőként
- be kell tartani a nyomkövetési/higiéniai/adózási_bevallási szabályokat
- be kell tartani a mennyiségi és térbeli korlátokat ha vannak a termékre

Szóval, nem vészes, de vannak azért szabályai!

--------------

Lekvár esetén reálisan kész lekvár kilónként ~800-1000 Ft "netto-tiszta"
pénzzel lehet saccolni, 1800-2000 Ft/kg árszintnél.
Lekvár gyártása esetén 20 tonna gyümölcs >> ~4000-6000 kg lekvár/év a
limit... őstermelő+élelmiszerkistermelő statusban.

Pálinka esetén literenként 1500-2000 Ft-al (4-5000 Ft/liter árszintnél), de
a mennyiségi korlát, elég kicsi (asszem 400 liter/év)

















- a termékpálya KÖVETEHETŐ legyen >> termelőzől avevőig
-
1. őstermelői igazolvány >> a termény eredetét
2. kistermelői reg

2016. március 31. 10:44 gyapo írta, <gyapo at freemail.hu>:

> Cser, you wrote:
> CT> pláne, hogy a "folyékony kukacs" biztosan nem lesz a pálinkáben :-)
>
> A pálinkát nem szeretem, de az édes likőröket igen, viszont ezek sem
> hiányoznak az egészségemnek. Ráadásul be kellene ruházni eszközökbe
> is, odafigyelni, dolgozni vele, fenének se ér annyit. Meg lehet, hogy
> azzal is úgy járnék, mint most a befőttekkel, hogy csak gyűlnének a
> likőrös palackok és nem fogyna annyi, mint amennyi terem.
> Az egyetlen jó megoldás az lenne, hogy kimagozni, finom lekvárt
> főzni és eladni, de ez is sok munka, és el se kezdek utánanézni, hogy
> milyen eljárások után lehetne eladni.
>
> Üdv.: gyapo
>
>


More information about the Elektro-etc mailing list