[elektro-etc] http://m.hvg.hu/kkv/20160311_hatarertek_feletti_benzolszarmazek_pah_rakkelto_anyag_a_Mullerben_kaphato_nemet_lenolajban

umnyo umnyo at freemail.hu
Tue Mar 15 10:29:00 CET 2016


Na nálunk lehet elment pár dolog. -4 fok van és minden tiszta hó.....

Attila

lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>Amíg nem kezdenek a virágok kibomlani, addig nagy baj nincs.
>Most a legtöbb helyen korán virágzók (barack pl.) éppen a kibomlás előtt
>van.
>A később virágzók pedig még épp csak a rügypattanásban vagy abban sem.
>
>Azaz határeset van...
>Persze a kései metszéssel elpazarolsz némi életerőt és nagyobb a fertőzés
>veszély is.
>
>-----
>
>sárgabarack, szilva, őszibarack esetén, ha több fát metszel,
>minden fa váltás előtt érdemes hipóba mártani a vágó szerszámot
>(ezeknek vannak szerszámmal átvihető betegségei, himlővírus pl.)
>
>
>
>
>
>
>2016. március 13. 15:56 Arnold Füzesi írta, <arnold.fuzesi.lista at gmail.com>:
>
>> Thx en is!
>>
>> Gyumolcsfat meddig lehet metszeni/darabolni igazabol? Rugyezik mar,
>> ilyenkor gondolom mar nem?! V de?
>>
>> Arnold
>> Sent from my iPhone
>>
>> > On 13 Mar 2016, at 00:12, Acs Gabor <levlista at e8e.eu> wrote:
>> >
>> > Ez aztán leírás, köszönöm!
>> > Még át kell olvasnom párszor...
>> >
>> > Gábor
>> >
>> > 2016.03.12. 22:01 keltezéssel, lista mail írta:
>> >> A már termő korú fák esetén...
>> >>
>> >> 1. karbantartó metszés
>> >> - a beteg/száraz ágak kivágása > ez a legfontosabb
>> >> - a korona szellőssé tétele >> a napfény jusson be a fa közepébe is,
>> minden
>> >> gyümölcsöt érhessen napfény
>> >>   ami javítja a minőséget, és egyben fertőtlenít is (UV sugárzás)
>> >> - a koronán keresztbe/befelé növő ágak eltávolítása
>> >>   (meg kell tartani az adott korona formát,
>> katlan/váza/orsó/termőkaros/stb)
>> >>
>> >> 2. termés szabályzó metszés
>> >> annyi virág/termő rügyet hagyunk, amennyi  ésszerű
>> >> sem túlterhelés (túl sok termés) sem az alulterhelés (túl kevés termés)
>> nem
>> >> jó
>> >> a fa életerejét és a tápanyag ellátás szintje, sőt a várható víz
>> ellátás is
>> >> beleszól, azonban, ebbe...
>> >>
>> >> Viszont e termőre metszés FAJTA eljűárás eljárás!
>> >> - őszibarack pl. váltó metszést kér, mert a 2. éves vesszőn terem!!!
>> >> - alma, szilva pl. nem igazán kér metszést (pár évente keveset csak),
>> mert
>> >> a termő nyársakon/dárdákon terem.
>> >> - a szőlő is váltó metszést kér...
>> >> - a málna is érdekes eset... az új vesszőn terem :-)
>> >> - stb, stb.
>> >>
>> >> --------
>> >>
>> >> Alapszabályok....
>> >>
>> >> - ha levágod a vessző/ág ~1/3-át , akkor nem túl erős elágazásokat fog
>> >> produkálni
>> >>   itt is fajta és metszésmód kérdése, hogy a végálló (maradó utolsó)
>> rügy
>> >> alsó vagy felső állású legyen
>> >>   felső állású lefelé "hajlítja" az ágat, az alsó állású pedig felfelé.
>> >>
>> >> -  ha  ~ a felét levágod, akkor erőteljes elágazásokat fog produkálni...
>> >>
>> >> - ha felénél is többe, akkor un. vízhajtásokkal fog válszolni :-(
>> >>   azaz hosszú-függőleges hajtásokkal >> nem szeressük, bár néha kell
>> >>   ezekből 1 év elvesztésével és lehajlítással lehet termő ágat
>> csinálni...
>> >>   de nyár elején, még zöld állapotban előválogatást kell csinálni
>> >>   és kézzel-tőből kitörni, ami fölösleges, amíg még kicsi...
>> >>
>> >> - ha tőből levágod az ágat, akkor rejtett ágtövi rügyekből ki szokott
>> >> hajtani több új hajtást
>> >>  jobb esetben ezek nem vízhajtások lesznek... hanem rendesek
>> >>
>> >> --------
>> >>
>> >> Csemetéből termő fa nevelése az egy külön műsor.
>> >> A metszési alapszabályok itt is érvényesek persze az alakítás során
>> ezekell
>> >> számolunk.
>> >>
>> >> Hagyományos fát (katlan/váza/orsó, stb.) 4-5 év alatt lehet kialakítani
>> a
>> >> célszerű és előre átgondolt ALAKÍTÓ metszéssel.
>> >>
>> >> Az intenzívebb és ezért kisebb fát adó sövény/kordon rendszer 2-3 év
>> alatt
>> >> kialakítható.
>> >> De ehhez törpésítő alanyra oltott nemes kell és erre is alkalmas fajta.
>> >>
>> >> ---------
>> >>
>> >> Ilyenkor, de MÉG a virágzás/levélképzés előtt célszerű egy lemosó
>> >> permetezés minden lombhullató fának és bokornak és szőlőnek is.
>> >> Gyümölcsfa esetén, a virágzás előtti ~2 hétben a legjobb, az idén MOST
>> >> éppen.
>> >>
>> >> Erre házikertben a VEGESOL eReS nevű cucc az optimális, BIO
>> engedélyeztet
>> >> is :-)
>> >>
>> >> Ez tartalmaz mindent, ami kell:  3 in 1 szer :-)
>> >> - rezet a baktériumuk és egy csomó fajta gomba ellen
>> >> - ként a lisztharmat és az atkák egy része ellen
>> >> - napraforgó olajat az áttelelő  pajzstetvek és rovar tojások ellen
>> >>
>> >> A lemosás lényege, hogy bő vízzel kel csinálni, follyon a fán a lé és
>> >> hatoljon be a kéreg repedésekbe is.
>> >>
>> >>
>> >> A virágzás közepén kell monilia ellen permetezni, ah szükségesnek
>> látszik.
>> >> Azaz, ha  előző évben volt komolyabb monilia >> gyümölcs múmiák, tél
>> végéig
>> >> a fán marad levelek
>> >> Ha tavaly nem volt és SZÁRAZ, nem túl hideg időben zajlik az idei
>> virágzás,
>> >> akkor nem szükségszerű.
>> >> HA hideg esős-párás időben virágzik, akkor kell és kész.
>> >> Javasolt szer: TOPAS és a virágzás első harmadában célszerű kiadni
>> >>
>> >> A virágzás második felének elején kell a kukacosodás elleni megelőző
>> >> védelem.
>> >> (maikor ez első virágok, már kötöttek és kezdik ledobni a szirmot)
>> >> A klf. darazsak ugyanis az éppen kialakuló kis termésekbe petéznek...
>> >> Tehát: ekkor KELL ÉS LEHET elkapni őket, később már nem :-(
>> >> Javasolt szer: MOSPILAN
>> >>
>> >> Ezzel a 3 tavaszi permetezéssel már úgy 2/3 esélyed van az egészséges
>> >> termésre.
>> >>
>> >> Később jönnek még a molyok, amik a már növekvő termésekBE petéznek.
>> >> Figyelni kell és ha ERŐS rajzás van akkor >> MOSPILAN
>> >>
>> >> Figyelni kell levél/pajzstetű invázióra is.
>> >> HA nagyon elvadulnak >> MOSPILAN pl.
>> >>
>> >>
>> >> Alma, körte, ribiszke, málna esetén a lisztharmat tud még csúnya munkát
>> >> végezni.
>> >> HA olyan az idő akkor kell egy menet ellene is...
>> >>
>> >> (a szőlő az külön műsor a gyümölcshöz képest, perenoszpóra, lisztharmat,
>> >> atka és szürkepenész ügyben
>> >> bár újabban vannak többé-kevésbé rezisztens fajták is már, főleg csemege
>> >> szőlőben...)
>> >>
>> >> --------------
>> >>
>> >> Végül is nem ördöngösség...  csak ismerni kell
>> >> - a növényt és az igényeit
>> >> - a károkozóit és
>> >> - a lehetséges védekezési módokat
>> >>
>> >> Osztán máris 3 évből kettőben, akár jó termés is lehet... tipikusan.
>> >> De azért van, hogy 3 évig se :-(
>> >> Főleg, ha fagyzúgos vagy belvizes/aszályos a hely.
>> >>
>> >> 2016. március 12. 19:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>> >>
>> >>> Akkor biztos értesz a metszéshez is. Annak mi a lényege, miért kell
>> >>> csinálni?
>> >>>
>> >>> Gondolom a betegnek látszó ágakat eltávolítani, meg hogy valami
>> stratégia
>> >>> szerint nőjön, nem legyen túl sok apró termése?
>> >>>
>> >>> Gábor
>> >>>
>> >>> 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
>> >>>
>> >>>> Pár szem dió+aszalt szilva.
>> >>>> Osztán minden OK :-)
>> >>>>
>> >>>> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
>> >>>> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint
>> tavaly
>> >>>> is.
>> >>>> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
>> >>>>
>> >>>> Tavaly csak pálinkára jutott.
>> >>>>
>> >>>>
>> >>>> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>> >>>>
>> >>>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege,
>> meg a
>> >>>>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt
>> a
>> >>>>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles
>> törmelék
>> >>>>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és
>> energia
>> >>>>> így reggelre.
>> >>>>>
>> >>>>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
>> >>>>>
>> >>>>>
>> >>>>> Gábor
>> >>>>>
>> >>>>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
>> >>>>>
>> >>>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig
>> nem
>> >>>>>> kicsit jótékonyak.
>> >>>>>>
>> >>>>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
>> >>>>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
>> >>>>>> mellett.
>> >>>>>>
>> >>>>>> Attila
>> >>>>>>
>> >>>>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>> >>>>>>
>> >>>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
>> >>>>>>>
>> >>>>>>> ----
>> >>>>>>>
>> >>>>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
>> >>>>>>> profittal való lehúzásáról szól.
>> >>>>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
>> >>>>>>> nyírfacukor,
>> >>>>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
>> >>>>>>>
>> >>>>>>>
>> >>>>>>>
>> >>>>>>>
>> >>>>>>>
>> >>>>>>>
>> >>>>>>>
>> >>>>>>>
>> >>>>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com
>> >:
>> >>>>>>>
>> >>>>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
>> >>>>>>>
>> >>>>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
>> >>>>>>>>
>> >>>>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
>> >>>>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
>> >>>>>>>>
>> >>>>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
>> >>>>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
>> >>>>>>>>
>> >>>>>>>> szia: Balázs
>> >
>>
>>
>



More information about the Elektro-etc mailing list