[elektro-etc] http://m.hvg.hu/kkv/20160311_hatarertek_feletti_benzolszarmazek_pah_rakkelto_anyag_a_Mullerben_kaphato_nemet_lenolajban

lista mail jappofan at gmail.com
Sun Mar 13 18:46:40 CET 2016


Amíg nem kezdenek a virágok kibomlani, addig nagy baj nincs.
Most a legtöbb helyen korán virágzók (barack pl.) éppen a kibomlás előtt
van.
A később virágzók pedig még épp csak a rügypattanásban vagy abban sem.

Azaz határeset van...
Persze a kései metszéssel elpazarolsz némi életerőt és nagyobb a fertőzés
veszély is.

-----

sárgabarack, szilva, őszibarack esetén, ha több fát metszel,
minden fa váltás előtt érdemes hipóba mártani a vágó szerszámot
(ezeknek vannak szerszámmal átvihető betegségei, himlővírus pl.)






2016. március 13. 15:56 Arnold Füzesi írta, <arnold.fuzesi.lista at gmail.com>:

> Thx en is!
>
> Gyumolcsfat meddig lehet metszeni/darabolni igazabol? Rugyezik mar,
> ilyenkor gondolom mar nem?! V de?
>
> Arnold
> Sent from my iPhone
>
> > On 13 Mar 2016, at 00:12, Acs Gabor <levlista at e8e.eu> wrote:
> >
> > Ez aztán leírás, köszönöm!
> > Még át kell olvasnom párszor...
> >
> > Gábor
> >
> > 2016.03.12. 22:01 keltezéssel, lista mail írta:
> >> A már termő korú fák esetén...
> >>
> >> 1. karbantartó metszés
> >> - a beteg/száraz ágak kivágása > ez a legfontosabb
> >> - a korona szellőssé tétele >> a napfény jusson be a fa közepébe is,
> minden
> >> gyümölcsöt érhessen napfény
> >>   ami javítja a minőséget, és egyben fertőtlenít is (UV sugárzás)
> >> - a koronán keresztbe/befelé növő ágak eltávolítása
> >>   (meg kell tartani az adott korona formát,
> katlan/váza/orsó/termőkaros/stb)
> >>
> >> 2. termés szabályzó metszés
> >> annyi virág/termő rügyet hagyunk, amennyi  ésszerű
> >> sem túlterhelés (túl sok termés) sem az alulterhelés (túl kevés termés)
> nem
> >> jó
> >> a fa életerejét és a tápanyag ellátás szintje, sőt a várható víz
> ellátás is
> >> beleszól, azonban, ebbe...
> >>
> >> Viszont e termőre metszés FAJTA eljűárás eljárás!
> >> - őszibarack pl. váltó metszést kér, mert a 2. éves vesszőn terem!!!
> >> - alma, szilva pl. nem igazán kér metszést (pár évente keveset csak),
> mert
> >> a termő nyársakon/dárdákon terem.
> >> - a szőlő is váltó metszést kér...
> >> - a málna is érdekes eset... az új vesszőn terem :-)
> >> - stb, stb.
> >>
> >> --------
> >>
> >> Alapszabályok....
> >>
> >> - ha levágod a vessző/ág ~1/3-át , akkor nem túl erős elágazásokat fog
> >> produkálni
> >>   itt is fajta és metszésmód kérdése, hogy a végálló (maradó utolsó)
> rügy
> >> alsó vagy felső állású legyen
> >>   felső állású lefelé "hajlítja" az ágat, az alsó állású pedig felfelé.
> >>
> >> -  ha  ~ a felét levágod, akkor erőteljes elágazásokat fog produkálni...
> >>
> >> - ha felénél is többe, akkor un. vízhajtásokkal fog válszolni :-(
> >>   azaz hosszú-függőleges hajtásokkal >> nem szeressük, bár néha kell
> >>   ezekből 1 év elvesztésével és lehajlítással lehet termő ágat
> csinálni...
> >>   de nyár elején, még zöld állapotban előválogatást kell csinálni
> >>   és kézzel-tőből kitörni, ami fölösleges, amíg még kicsi...
> >>
> >> - ha tőből levágod az ágat, akkor rejtett ágtövi rügyekből ki szokott
> >> hajtani több új hajtást
> >>  jobb esetben ezek nem vízhajtások lesznek... hanem rendesek
> >>
> >> --------
> >>
> >> Csemetéből termő fa nevelése az egy külön műsor.
> >> A metszési alapszabályok itt is érvényesek persze az alakítás során
> ezekell
> >> számolunk.
> >>
> >> Hagyományos fát (katlan/váza/orsó, stb.) 4-5 év alatt lehet kialakítani
> a
> >> célszerű és előre átgondolt ALAKÍTÓ metszéssel.
> >>
> >> Az intenzívebb és ezért kisebb fát adó sövény/kordon rendszer 2-3 év
> alatt
> >> kialakítható.
> >> De ehhez törpésítő alanyra oltott nemes kell és erre is alkalmas fajta.
> >>
> >> ---------
> >>
> >> Ilyenkor, de MÉG a virágzás/levélképzés előtt célszerű egy lemosó
> >> permetezés minden lombhullató fának és bokornak és szőlőnek is.
> >> Gyümölcsfa esetén, a virágzás előtti ~2 hétben a legjobb, az idén MOST
> >> éppen.
> >>
> >> Erre házikertben a VEGESOL eReS nevű cucc az optimális, BIO
> engedélyeztet
> >> is :-)
> >>
> >> Ez tartalmaz mindent, ami kell:  3 in 1 szer :-)
> >> - rezet a baktériumuk és egy csomó fajta gomba ellen
> >> - ként a lisztharmat és az atkák egy része ellen
> >> - napraforgó olajat az áttelelő  pajzstetvek és rovar tojások ellen
> >>
> >> A lemosás lényege, hogy bő vízzel kel csinálni, follyon a fán a lé és
> >> hatoljon be a kéreg repedésekbe is.
> >>
> >>
> >> A virágzás közepén kell monilia ellen permetezni, ah szükségesnek
> látszik.
> >> Azaz, ha  előző évben volt komolyabb monilia >> gyümölcs múmiák, tél
> végéig
> >> a fán marad levelek
> >> Ha tavaly nem volt és SZÁRAZ, nem túl hideg időben zajlik az idei
> virágzás,
> >> akkor nem szükségszerű.
> >> HA hideg esős-párás időben virágzik, akkor kell és kész.
> >> Javasolt szer: TOPAS és a virágzás első harmadában célszerű kiadni
> >>
> >> A virágzás második felének elején kell a kukacosodás elleni megelőző
> >> védelem.
> >> (maikor ez első virágok, már kötöttek és kezdik ledobni a szirmot)
> >> A klf. darazsak ugyanis az éppen kialakuló kis termésekbe petéznek...
> >> Tehát: ekkor KELL ÉS LEHET elkapni őket, később már nem :-(
> >> Javasolt szer: MOSPILAN
> >>
> >> Ezzel a 3 tavaszi permetezéssel már úgy 2/3 esélyed van az egészséges
> >> termésre.
> >>
> >> Később jönnek még a molyok, amik a már növekvő termésekBE petéznek.
> >> Figyelni kell és ha ERŐS rajzás van akkor >> MOSPILAN
> >>
> >> Figyelni kell levél/pajzstetű invázióra is.
> >> HA nagyon elvadulnak >> MOSPILAN pl.
> >>
> >>
> >> Alma, körte, ribiszke, málna esetén a lisztharmat tud még csúnya munkát
> >> végezni.
> >> HA olyan az idő akkor kell egy menet ellene is...
> >>
> >> (a szőlő az külön műsor a gyümölcshöz képest, perenoszpóra, lisztharmat,
> >> atka és szürkepenész ügyben
> >> bár újabban vannak többé-kevésbé rezisztens fajták is már, főleg csemege
> >> szőlőben...)
> >>
> >> --------------
> >>
> >> Végül is nem ördöngösség...  csak ismerni kell
> >> - a növényt és az igényeit
> >> - a károkozóit és
> >> - a lehetséges védekezési módokat
> >>
> >> Osztán máris 3 évből kettőben, akár jó termés is lehet... tipikusan.
> >> De azért van, hogy 3 évig se :-(
> >> Főleg, ha fagyzúgos vagy belvizes/aszályos a hely.
> >>
> >> 2016. március 12. 19:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
> >>
> >>> Akkor biztos értesz a metszéshez is. Annak mi a lényege, miért kell
> >>> csinálni?
> >>>
> >>> Gondolom a betegnek látszó ágakat eltávolítani, meg hogy valami
> stratégia
> >>> szerint nőjön, nem legyen túl sok apró termése?
> >>>
> >>> Gábor
> >>>
> >>> 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
> >>>
> >>>> Pár szem dió+aszalt szilva.
> >>>> Osztán minden OK :-)
> >>>>
> >>>> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
> >>>> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint
> tavaly
> >>>> is.
> >>>> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
> >>>>
> >>>> Tavaly csak pálinkára jutott.
> >>>>
> >>>>
> >>>> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
> >>>>
> >>>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege,
> meg a
> >>>>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt
> a
> >>>>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles
> törmelék
> >>>>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és
> energia
> >>>>> így reggelre.
> >>>>>
> >>>>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
> >>>>>
> >>>>>
> >>>>> Gábor
> >>>>>
> >>>>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
> >>>>>
> >>>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig
> nem
> >>>>>> kicsit jótékonyak.
> >>>>>>
> >>>>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
> >>>>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
> >>>>>> mellett.
> >>>>>>
> >>>>>> Attila
> >>>>>>
> >>>>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
> >>>>>>
> >>>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
> >>>>>>>
> >>>>>>> ----
> >>>>>>>
> >>>>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
> >>>>>>> profittal való lehúzásáról szól.
> >>>>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
> >>>>>>> nyírfacukor,
> >>>>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com
> >:
> >>>>>>>
> >>>>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
> >>>>>>>
> >>>>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
> >>>>>>>>
> >>>>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
> >>>>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
> >>>>>>>>
> >>>>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
> >>>>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
> >>>>>>>>
> >>>>>>>> szia: Balázs
> >
>
>


More information about the Elektro-etc mailing list