[elektro-etc] http://m.hvg > lekvár
Acs Gabor
levlista at e8e.eu
Sun Mar 13 12:05:37 CET 2016
Tök jó!
Ex-anyósomék (Nagyecsed) még régen úgy csinálták, hogy az egész utca
összeállt, és együtt főztek egy csomó lekvárt, a végén szétosztották.
Gábor
2016.03.13. 11:50 keltezéssel, lista mail írta:
> Nicsak...
>
> https://youtu.be/9iAK2jilM0U?t=61
>
> 2016. március 13. 11:21 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>
>> Most jött meg a múlt héten a lekvár, amit rendeltem.
>>
>> Érdekes módon az osanban lehetett ezt 1-2 évig venni, aztán szép
>> lassacskán kivonták előbb az egyiket, aztán a másikat, végül az összeset.
>> Valahogy az elmúlt években túl sok jó minőségű terméknél láttam ezt, hogy
>> egyszerűen megszüntetik, gondolom a száz forinttal olcsóbb mű izére van
>> kereslet, a rendesre meg nincs.
>>
>> Szóval náluk a szilvalekvár címkéjére az van írva:
>> Összetevők: szilva.
>>
>> Olyan nincs, hogy cukor, sem pektin, sem citromsav sem semmi más. Mégis
>> azt mondják, bármeddig eltartható hűtés nélkül! Az Aldilidi pl. rászokott
>> mostanában, hogy mindenre ráírják, kibontás után hűtőben kell tárolni, és 3
>> napon belül meg kell enni. Legyen az fél kiló szalonna, lekvár, akármi.
>>
>> Na, szóval a Bereglekvár azt állítja magáról, hogy 100g lekvár 500g
>> szilvából készül:
>>
>>
>> http://www.beregilekvar.hu/beregi-lekvarok/9-szatmar-beregi-szilvalekvar-900g.html
>>
>> Gábor
>>
>> 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
>>
>>> Pár szem dió+aszalt szilva.
>>> Osztán minden OK :-)
>>>
>>> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
>>> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint tavaly
>>> is.
>>> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
>>>
>>> Tavaly csak pálinkára jutott.
>>>
>>>
>>> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>>>
>>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege, meg a
>>>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt a
>>>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles törmelék
>>>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és energia
>>>> így reggelre.
>>>>
>>>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
>>>>
>>>>
>>>> Gábor
>>>>
>>>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
>>>>
>>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig nem
>>>>> kicsit jótékonyak.
>>>>>
>>>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
>>>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
>>>>> mellett.
>>>>>
>>>>> Attila
>>>>>
>>>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>>>>>
>>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
>>>>>>
>>>>>> ----
>>>>>>
>>>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
>>>>>> profittal való lehúzásáról szól.
>>>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
>>>>>> nyírfacukor,
>>>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com>:
>>>>>>
>>>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
>>>>>>
>>>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
>>>>>>>
>>>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
>>>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
>>>>>>>
>>>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
>>>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
>>>>>>>
>>>>>>> szia: Balázs
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
More information about the Elektro-etc
mailing list