[elektro-etc] Tesco lett
Kovács József
kj at faldeko.hu
Fri Jan 2 19:48:40 CET 2015
2015.01.02. 19:28 keltezéssel, jhidvegi írta:
> Kovács József wrote:
>
>> Jobb minőségű gabona van benne, kevesebb disznó kajával (korpa).
>
> Kérdés, hogy mi a jó minőség. Ma már nem annyira az a tiszta,
> puderszerű búzaliszt, és az a kenyér, ami ebből kijön. Meg hát ez,
> ahogy írod, levegős..., hááát, megkenem valamivel, és eltűnik benne,
> és ha vékony a szelet, a túloldalán jelenik meg. Mézeskenyér szóba se
> jöhet, mert átfolyik rajta. :-)
>
> Olyan tömörebb, testesebb (ahogy a borászok mondják :-) ) kenyér
> jobban bejön nálam, ahogy Beka is leírta.
A kettő ugyanaz... a légbuborék mérete >> kelesztési idő a különbség.
A határt a rágásnál lehet érezni...
Ha öszeáll gomboccá a szájban az nem kelt meg eléggé.
Ha, összeesik (mint a mai tömegkenyér)...akkor túl kelt (felfújt) lett.
Szóval van egy rugalmasan-lágy, jól rágható-harapható-vágható állapot.
A baj az, hogy ez csak kovásszal hozható létre, adalékkal nem.
A kovásszal pedig az a baj, hogy
- érteni kell hozzá, nem 100% standard a minőség
igényli a jó péket, aki keverésenként igazodik a liszthez
- hosszabb a műveleti idő, több munkaóra... jó szakival
- nem lehet elég gyorsan követni vele a bótosok agyament rendelését
akik rászoktak, hogy szinte iziben van a felfújt kenyér, ha kéri
így manapság a péket használja puffernek a bót, a kellő bőtvezetése
helyett...
mivel tud "azonnalra" rendelni a gagyi kenyérből... a kovászosból
viszont,
legalább fél nappal előre kell(ene) jól ütemeznie ismerve a bótját.
KJ
>
> De hát ízlések... Van, akinek a kenyér alakú hungarocell jön be. :-)
>
> hjozsi
>
More information about the Elektro-etc
mailing list