[elektro-etc] törött kés hegesztése?

Kovács József kj at faldeko.hu
Tue Dec 23 18:41:35 CET 2014


- az egész ~750 fokra melegít és hőn tart ~félórát
   (rekrisztallizáció)
- anyagtól függően felmelegít 950-1100 fokra és hőn tart félórát
   (ausztenitesítés)
- sóban/olajban/vízben hűt (anyag függő) olaj általában jó
   (martenzitesítés)
- kivenni és hagyni amíg kékre/sárgára visszamelegszik
   (megeresztés)
- vízben hűteni
- még 2X kékre/sárgára hevíteni/hűteni azaz újra megereszteni

kék (~320 fok) sűrűbben élezendő, de jobban bírja a feszegetést
sárga (~220 fok) éltartóbb, de könnyebben csorbul, törik a penge

Késpengét illik 3X megereszteni és a hevítések során óvni kell
az oxidációtól(tűzben elégés) főleg a kés élénél/hegyénél....

KJ



2014.12.23. 17:25 keltezéssel, Cser Tamas írta:
> van egy "kedvenc konyhai késem", de a merev markolat
> és a rugalmas penge találkozásánál eltört
>
> természetesen hegesztés után hőkezelés kellene, de milyen?
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list