[elektro-etc] Ez pedig a magyar hentespult

Karoly Kovacs koka55 at kabsi.at
Sat Mar 2 18:58:26 CET 2013


Ha mart a jo kis husoknal, zsiroknal tartunk, engedjetek meg nekem, hogy 
egy ici-picit elkanyarodjak a szallal.
Az elmult harom napban elmentunk egy kis labaztatasra Loipersdorf-ba 
(Stajerorszag, kb. 17 km-re Szentgotthard-tol).
http://www.therme.at/en/home/
Szuper komplexum, meg szuperebb szolgaltatasokkal, _relativ_ nem draga, 
foleg, hogy furdokopenyt kapsz, annyi torolkozot hasznalsz, amennyit 
akarsz, valamint n db extra ajandek jar (koktel, kezeles, stb.).
Nos, amiert ezt irom, a sult husrol es bo"rro"l jutott eszembe a szakacs 
es rajta keresztul a szemelyzet. Kiderult, az ottani szallodak 
szemelyzetenek (sacc per kabe) 80%-a magyar, beszelgettunk is veluk, 
megeri nekik naponta atjarni Szentgotthardrol. A takaritonotol a 
szakacsokon at, a bar szemelyzeten keresztul a "komolyabb" szemelyzetig. 
Ami egeszen meglepett, hogy azokkal, akikkel beszelgettunk, szinte 
akcentusmentesen beszelik a nemetet (volt olyan is, akinek a kiejtese 
megkulonboztethetetlen volt egy szuletett osztraketol).
Nagyon meg van "csinalva" a dolog, mert pl. a vacsoranal a szakacs 
(gondolom persze, tobb is van, hisz oriasi a komplexum) maga vagja 
mindenkinek a sultet, nehany kedves szoval. Az mar csak hab a tortan, 
hogy ha hartyavekonyat kersz, olyat kapsz, ha azt mondod, hogy pakolja 
tele a tanyerodat, akkor tele pakolja. Ugyanigy a felszolgalok, ritkan 
latni, hallani olyan kedves es elozekeny felszolgalast, mint amit ott 
csinalnak. (Amugy meg lehetetlen vegig enni az esti menu ossszes 
osszetevojet, hogy csak egy peldat emlitsek, kb. 10-15(!)-fele sutemeny 
van kirakva.)
Ja, es feltunoen izletes volt a koszt, ami mar eleve feltetelezi, hogy a 
Monarchia valamely csatolt teruleterol szarmazo szakacsok dolgonak ott. 
:))) (Megj.: az osztrak konyha ezert kivalo, mert a cseh konyhatol a 
horvat konyhaig minden kornyezo nep konyhajanak hatasa erezteti magat - 
foleg a magyar konyhae. Nemi kivannivalok persze akadnak, ha pl. nem 
magyar szakacs kesziti a gulyast, azt fel kilometerrol, szel ellen, 
szaglassal ki lehet szimatolni. :)))

Szoval a "dolgozgatunk" modszer erosen geospecifikus. :)))

Karoly

-------- Original Message --------

>> A csírkebőr akár rásülve a csirkére, akár a bunda
>> alatt, akár a húslevesben, az egyik legfinomabb dolog.
>
> Jaja.
>
>> A zsíros hús, az a valami!
>> Oldalas, vagy csülök, lesütve.
>> De akár a csülökből pörkölt. Bőröstül!
>> Én konkrétan a száraz hústól megfulladok.
>> Például grillcsirke melle húsa rámnézve halálos.
>
> Pontosan. Nálam a desszertekkel is ez a helyzet. Sima piskóta vagy
> muffin, vagy kevert tésztás süteményektől tortáktól megfulladok.
> Gesztenyemasszától szintén. Ezen egy nagy adag tejszínhabbal,
> vaníliasodóval, szörppel, vastag krémmel lehet segíteni, és akkor
> csúszik.
>
>> A tej föle?
>> Azt ettem le mindig elsőnek az aludttejről!  :o)
>
> Forralt tejről szintén kedvencem, csak ma már nincs kannás tej mint
> gyerekkoromban, vagy ha mégis, akkor sincs föle, annyira leszedik a
> sokkal drágábban eladható tejszínt.
>
> Üdv.: gyapo
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list