[elektro-etc] paradicsom - preferalt tulajdonsagok .

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Fri Jun 29 17:25:11 CEST 2012


Benedek I. wrote:

> Ja. Spanyolországban meg 120 tonna(!) paradicsomot dobálnak szét
> évente, néhány óra alatt, valami eszement buli alkalmából! Ezért

Ez náluk valami régi, ostoba szokás, nem függ össze azzal, amirol beszélünk.
Na nem, mintha mi a karácsonyra hivatkozva nem termeszttetnénk egy csomó 
fenyofát, ami aztán rövid úton legjobb esetben a komposztálóban végzi!

> írom, hogy okosabb beosztással, odafigyeléssel elegendo és jó
> minoségu kaja jutna, mindenki számára.

Ez egyszeruen nem igaz. Már, ha az olyan módon termesztett pl paradicsomra 
gondolsz, mint amilyen neked terem a kertben.

Én nem értek hozzá annyira, hogy számolgassak, de ha az egy ember által 
elfogyasztott kajákat összeírná valaki, és kiszámolná, hogy a jelen népesség 
számára ezek hol termelhetok meg, tenyészthetok ki normális, természetes 
körülmények között, valszeg az jön ki, hogy a himalája lejtoin is termelni 
kellene, meg az óceánnak is sokkal nagyobbnak kellene lennie.

Az más tészta, hogy mi itt Mo-on meg tudnánk oldani, de csak azért, mert nálunk 
rögzült a létszám, nem vagyunk pl 100millióan. Pedig lehetnénk elvileg ugyanezen 
a terüten!

> paradicsommal itt is tele volt az ország, amíg be nem törtek ezek az
> olcsó (tényleg csak szétdobálni való) szarságok. Nem engedtem volna,

Mire jó, ha admin eszközökkel korlátozod a piacot? Akkor a tiedet se engedi a 
másik, hogy kividd. Ez nem dackorszak módi, mint az oviban!
Értsd már meg, hogy ha más miatt létrejön ez a bazinagyipari termelés, akkor az 
olcsó lesz, és ha már megvan, akkor máshol is el akar adni, mint ami miatt 
létrejön. Tehát be kell engedni.

A döntés az egyéné: megveszi vagy nem?
Az amúgy szerintem hanta, hogy mittudomén a teszkóban csakis ilyen 
muparadicsomot, mupaprikát lehet kapni. Nézem a cimkéket, bizony magyar holmi! 
Persze nem mindig és minden.

Nem csak az íze számít amúgy. Pl ha sokkal több cukor lenne benne, akkor nekem 
nem lehetne ráhajtanom. Ha a szar paradicsom alternatívája a kenyér meg kolbász, 
sütemény, tészta, akkor még mindig jobb a szar paradicsom egészségileg. Én nem 
nevezném szemétnek. Ha netán nullaközeli lenne a tápanyagtartalma, de olcsó, és 
tölti a gyomrot, akkor ez ma már, ennél a kövér lakosságnál igencsak jó irány.

> de valakiknek megérte tönkrezúzni a magyar mezogazdaságot és teret
> engedni az import szemétnek!

Nem hinném, hogy ez zúzná tönkre a mezogazdaságot. Ha jó kell valakinek, vegyen 
jót. Ha nincs pénze arra, amit a magyar mezogazdaság nyújt, akkor nem veszi meg 
úgyse, vagy csak éppenhogy. A mezogazdaságnak éppen úgy versenyeznie kell 
másokkal, mint bármi és bárki másnak.

Lehetne itt magyar autógyár is, és lehetne intézkedést hozni, hogy csak ezt a 
járgányt veheti meg a magyar. Jó lenne?

> Szerintem meg oda kellene vinni a rossz minoségu árut, ahol semmi nem
> terem meg! De Magyarországon mit keres a spanyol, olasz, kínai és még
> ki tudja, miféle eredetu zöldségféle és gyümölcs.

Tudtam, hogy mesélhetek, amit csak akarok, nem megy át belole semmi. :-)

> Annak a városnak is van olyan környezete, ahol megterem annyi,
> amennyi kell, Még exportálni is képes a világ végére is, akkor mirol
> beszélünk?

A tömegtermelésrol, ami nem ugyanaz, mint a kiskertben, ahol odamegy az ember, 
és leszedi kézzel, gondosan... Ahogy lehet pecázni is egy természetes vízben, és 
más halat kapsz onnan, mint amit ketrecben nevelnek, és a kapirgáló tyúk is más, 
mint az, amelyik sosem látott napot.

Ne feledd, hogy ma már Mo-on is zömmel tömegtermelés folyik. Annak meg vannak 
ilyen hátrányai. A nem tömegtermelésbol származó áru sokaknak egyszeruen 
megfizethetetlen.

Persze lehet mondani, hogy az az ember annyit is ér, az dögöljön meg, de én 
ezzel nem értek egyet. Azzal se értenék egyet, hogy mesterségesen (állami 
dotációval) tartsák alacsony áron az élelmiszerek árát, bár tudom, vannak, akik 
erre vágynak, vagyis a kádári szocializmus módszereire.

> Meg aki megteheti és orrba-szájba pocsékol, nem csak a kaját, hanem
> energiát, vizet és bármilyen eszközöket is szinte hevederben vesz,
> aztán dobálja szét. ÖKO-lábnyom, ma egy divatos fogalom, de sajnos
> csak az, pedig baromira komolyan is kéne venni!

Méghozzá a jóléti államok sajátja ez ugye. Mi is már ide tartozunk. Ne hidd, 
hogy a te öko lábnyomod olyan kicsi ám! Ha mindenki úgy élne, mint te, akkor a 
föld nem tudná eltartani a mai létszámot se. Mi itt szerencsések vagyunk (még). 
De a jelenségek, amikrol beszélünk, már minket is elértek.

Az átlagos magyar öko-lábnyom 3,5 hektár. Ha ezt megszorzod 7milliárddal, az 
2,45e14 m2. A föld felszíne meg cakk-pakk 5,1e14 m2. Óceánokkal, hegyekkel, 
sarkokkal együtt. Szóval mi azért élhetünk így, mert rengetegen vannak, akik 
rohadtul nem így élnek, hanem szinte nyomorognak valami gunyhóban, meg gebék, és 
töredékét eszik meg, mint mi, és nem autóznak, nincs villany meg semmi. Az 
amerikaiakat ugyanígy extrapolálva asszem valami 6 bolygóra lenne szükség. De 
ugye tudjuk, hogy ázsia vágtázik az életszinvonal-emelkedésében, szóval 
finomanszólva is elgondolkodtató az egész folyamat. Ehhez képest az, hogy a 
paradicsom milyen finom, ezredrangú kérdés.

Persze mindenkinek szabad úgy gondolkodnia (=meg van engedve :) ), hogy én most 
élek, szarok bele, mi lesz x ido múlva. Sajnos ez meg oda vezet, hogy az 
utódaink majd nem az átgondolt korlátozással találkoznak az adott x ido múlva, 
hanem a kemény valóság korlátaival, és lehet, hogy azt csak filmrol fogják 
látni, hogy milyen volt az, ami nekünk megadatik, hogy kiülni valami vízpartra, 
és megnézni egy naplementét, vagy hogy néz ki pl egy elefánt vagy egy 
feketerigó.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list