[elektro-etc] Meg az etc-nel is etc-bb: ujhagyma kerdes :)))

Kovács József kj at faldeko.hu
Mon Jan 30 02:31:25 CET 2012


A dughagyma a makó környéki hagyma technológia terméke.

A (dél)nyugati világban ismert fajtáknál
az egy év alatt magból>>hagyma a termelési eljárás.
Az erre képes fajták azonban kevésbé eltarthatók és ízetlenebbek.

Makón egy keleti (balkán-ázsia felől jött) fajtát
termesztettek anno a XVIII. század végéig a kertészek.
Ami, jó ízű volt és tartós, de az egy éves
tenyészidő alatt csak kicsire nőtt meg.

A makóiak nagy ötlete a XIX. század hajnalán az volt, hogy
ezt a jó ízű-tartós hagymát egy év helyet két év alatt nevelik fel!
Meggátolva, hogy a második évben virágozni-magozni akarjon...

Az első évben a magból ezért csak apró hagymát termelnek.
Amiből a második évben lesz aztán a szép nagy hagyma :-)
Miközben, a nyugati fajtánál jobb tulajdonságai megmaradnak.
Így, egy ízletes, eltartható, ütődésálló PIACOS hagymájuk lett.

Nos, ezt az első évben termelt apró hagymát nevezik dughagymának.

Nem pedig, azt amire Te gondolsz, a kora tavaszi, fiatal zöld hagymát...
Ami, a dughagymából lesz.

A dughagymákat a felszedés után, hetekig szárítják és hőkezelik, amitől 
a második évben nem virágzik, hanem csak a hagymáját neveli szép nagyra.
(a harmadik évben virágzik majd csak, ha éppen magot akarnak belőle)

Ez a dughagyma+hőkezelés lépés és
ezzel a kétéves termesztés a makói TITKA!

És egyben a magasabb termelői árának az oka is...
.... a jobb beltartalom/minőség mellett.

Mára, azonban van már egyéves makói is a tömegtermelés kedvéért.
Ilyen a közismert Makói Bronz pl.
http://www.eu-info.hu/cikk.asp?db=hirek&id=10841


A dughagymát a felszedés után osztályozzák.

A legnagyobbak (~2,5 cm) az un. piklesz lesz.

A 2 cm körüliek az I. osztályuak és innen lefelé II. III. IV. osztály
A 0,5-1,0 cm közti egész apró a zsika.
Ami, még kisebb az megy a szemétbe...

-----

A piklesz méret (~2,5 cm)a standard kiinduló méret a zöldhagymához!

Mert, ebből nem célszerű vöröshagymát nevelni, mivel
a hőkezelés erre a méretre már nem hat biztonságosan,
ezért javarészt virágozni-magzani akarna mindenképpen.

További előnye, hogy a már eleve a nagy mérete miatt
sok tápanyagot tartalmaz, így gyorsan lehet belőle
kora tavasszal zöldhagymát nevelni, mindössze ~6 hét alatt.

Használatos még a piklesz mellett, zöldhagyma hajtatásra a télről 
megmaradt "öreg hagyma" apraja és az I. osztály (~2 cm méret) is.

A 2 cm alattiakból csak lassan lesz zöldhagyma 9-10 hét.
Ami, már a szezonja utánra esik, azaz elkésik...

-------

A piaci célú zöldhagymához a dughagymát a
szabadban március 5-10. között duggatják el és
így április végén, május elején lehet felszedni.

Fűtetlen fólia alá, már február eleje-közepétől lehet duggatni.
Ablakban, kamrában nevelve, pedig gyakorlatilag egész télen...

A duggatás kiskertben 15-20 cm sortávra és
5-6 cm tőtávra és cirka 7-8 cm föld takarással célszerű.
Ekkor, a mély ültetés miatt szép hosszú fehér része lesz :-)

A növekedéshez víz kell neki, de nem túl sok.
A talajt ~kéthetente lazítani kell, hogy levegős legyen.
A 4. hét végén a locsolás előtt érdemes
egy kevés pétisót (nitrogén) adni neki.
Legjobb minőséget a nem frissen trágyázott talaj ad...

Mivel a duggatás kb. 100-120 db/m2 és a 2,0-2,5 cm méretűek súlya
cirka  6-7 gr/darab, így ~ 70 dkg dughagyma kell 1 m2 területre.

Egy dughagymából azonban 2-3 zöldhagyma is kifejlődik.
Ezért, úgy 300 szál termés várható négyzetméterenként.
Ami a szokásos 5 db-os kötésben, ~60 csomó árút ad.

----------


KJ


2012.01.29. 22:07 keltezéssel, Karoly Kovacs írta:
> Jujjjjjjjjjjjjj!
>
> Vissza kene keresni! Ugyanis, aAmikor par eve ezt felvetettem, mindenki
> nekem esett, mint bolond tehen az anyja v..laganak, hogy aaaa, azt nem!
> :)))
> En, gyerekkoromban (uszkve 50-es evek vege), azt tanultam, hogy a
> fokhagyma, na az a dughagymna...
> De komolyan, visszaterva a temahoz: nem biztos, hogy a mai
> gentenyesztett es egyeb "ize" (bocs a pongyola fogalmazasert) novenyek
> koraban a fokhagyma az igazi dughagyma.
>
> Karoly
>
>
>> Ja, és a fokhagyma újhagymaként megvolt? Az is nagyon finom tud lenni!
>>
>>
>> Gábor
>>
>> 2012.01.29. 19:02 keltezéssel, Karoly Kovacs írta:
>>> Sziasztok!
>>>
>>> Kitalaltunk valamit. Nalunk, Ausztriaban nem ismerik az ujhagyma
>>> fogalmat. Az itt kaphato ujhagyma mar erosen atmenet az ujhagyma es a
>>> voroshagyma kozt, azaz vastag, eros, szivos, kisse szaraz (legalabbis
>>> szarazabb a magyarnal), eleg nehez ragni is, az ize sem az igazi
>>> (szerintem inkabb csak fozni jo).
>>> Mindig, amikor otthon jarok, akkor hozok egy-egy csomaggal, de hat az
>>> hamar elfogy, eltartani meg nem igen lehet, hogy sokat hozzak, mert
>>> osszefonnyad, stb.
>>> Mivel van kertunk, arra gondoltunk, hogy iden meg kellene probalni
>>> ujhagymat dugni (termeszteni). Igen am, de hogyan, es milyet?
>>> (Teljesen bena nem vagyok a dologhoz, falun nevelkedtem, csak hat az
>>> akkori hagyma - es egyeb zoldseg - fajtak koszono viszonyban sincsenek
>>> a mai fajtakkal. Elvileg ismerem a "mukodesi elvet", csak jo fajta
>>> kellene.)
>>> Mivel sokan eltek videken, feltetelezem, hogy van (szokott lenni)
>>> ujhagymatok is a kertben.
>>> A kerdesem a kovetkezo: milyen fajtat es hol vegyek, ha "dugni" akarok?
>>> (Az itteni fajtakat meg sem probalom, valoszinuleg ugyanolyat
>>> eredmenyeznek, amit az itteni piacon, boltban kapni lehet.)
>>> Elegendo esetleg az is, ha Mo-on kimegyek a piacra, oszt egyszeruen
>>> veszek dughagymat, mindenfele fajtamegjeloles nelkul?
>>> Ha egyeb, ontozesi, tragyazasi, stb. tanacsok vannak, azokat is
>>> koszonom!
>>>
>>> Koszonom:
>>> Karoly
>>>
>>>
>>> _____________ NOD32 6534 (20111011) Információ _____________
>>>
>>> Az üzenetet a NOD32 antivirus system megvizsgálta.
>>> http://www.nod32.hu
>>>
>>>
>>>
>>
>>
>>
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list