[elektro-etc] Index - Vélemény - Miért eszik szart a magyar?

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Jan 18 09:02:36 CET 2012


Kormos Imre wrote:
> Természetesen ennek ára lesz. Nagyüzemben nem termelhetünk olyan
> paradicsomot, ami nem áll el 3 hétig, a monokultúrás termesztés
> betegségérzékenyebb - többet kell permetezni, stb... Így mi is azt a

Nem biztos, hogy paradicsomot kellene nagyüzemben termelni, de az is valószínű, 
hogy nem úgy, hogy eladásra 50m2-ről. Terményfüggő, hogy mi az optimum. Ma is 
kaphatók mindenféle bevásárló központokban is magyar ződek.

A mezőgazdaság azért sok másból is áll. Én arra gondoltam, hogy nem lehet 
háztájiban kukoricát, búzát, rozsot ... termelni gazdaságosan. És van számos 
gyümölcs is, amit nem a hétszilvafások technikájával kell termeszteni.

Nem hinném, hogy ki kéne találni a melegvizet, régóta van nálunk agráregyetem 
is, ott is biztos jól tudják, mit hogy kell. Azt nem hiszem, hogy ha kizárólag a 
falusi lakosságra bízzák a dolgot (tehát a háztájira, ezt erőltetik, nyomják 
bele a közpénzt), abból jó sül ki.

Az, hogy nálunk lehet kapni jól elállóra alakított külföldi holmit, az már 
üzleti kérdés. Nyilván a külföldi profi mezőgazdász és kereskedő felfedezte az 
ostoba magyarnál a rést, és ideszállítja a szart is, ha megvesszük. Olcsóbban, 
mert úgy, ahogy ő termel, olcsóbb. Csavart is olcsóbb termelni darabját, ha 
évente 15milliárdot kell termelni valami bazi soron. Ha mi csak manufaktúrában, 
szinte középkori módszerekkel tudunk termelni, ettől az drágább, és nem tudja 
megfizetni rendesen a magyar lakosság, ezért a termelőnek nem éri meg, nem 
csinálja, ettől keletkezik a rés.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list