[elektro-etc] keleti es nyugati Milka

Kovács József kj at faldeko.hu
Wed Feb 29 10:27:56 CET 2012



2012.02.29. 10:11 keltezéssel, jhidvegi írta:
> cst wrote:
>> es akkor, amikor a rohadtul nemsteril forralatlan tejet
>> csak fellangyosítod es belekevered a joghurtot,
>> a joghurt floraja megfeleloen elnyomja a nemsteril
>> mindenfele bakteriumokat es gombakat,
>
> Végülis verseny van. Az eredetik, amiket tartalmaz a tej, még kicsi
> számban vannak jelen, és idő kell ahhoz, hogy kellőképpen elszaporodjanak.
>
> Ha erre az elején betolok neki egy akár több nagyságrenddel nagyobb
> számú más kolóniát, nyilván az fog győzni.

Még ez sem biztos...

Ugyanis a bacik/gombák fontos tulajdonsága, hogy
milyen hőmérsékleten képesek szaporodni.


A joghurt és az aludttej képzők pl. eltérőn!

A joghurt cuccnak 20 fok körüli hőmérséklet kell.

Ezzel szemben az aludttej képző az mezofil,
azaz 35 fok köröl szaporodik, pont ezért kell
a LANGYOS környezet az aludttej csináláshoz :-)

Csak szobahőmérsékleten egész más ízű-állagú cuccod lesz ...


KJ

> hjozsi
>



More information about the Elektro-etc mailing list