[elektro-etc] Kenyérsütés (volt: Re: OT: 32es(?) pizza
Xorn
toth.endre at gmail.com
Mon Aug 27 20:17:28 CEST 2012
Ugyan...
Két tészta gyúr: "normál", de víz helyett tejjel, benne kevés cukorral
felfuttatott élesztővel, sóval, ez lesz a fehér tészta. A másik
tésztában a liszt kb. 10-15%-át édesnemes pirospaprikával helyettesíti
az ember. Ez lesz a piros tészta. Arányok: 1 kilo liszthez 5,5-6 deci
tej, fél kocka élesztő és 1 nem túlzottan púpozott , de nem is csapott
evőkanál só.
Kelesztés, újragyúrás, ahogy kell majd egy-egy ökölnyit kivesz belőle
az ember (a fenti fél-fél kilós adagok esetében mindkét tészta kb
harmada-negyede), kicsi kilapítva egymásra tesz, majd rendesen,
sodrófával kinyújt vékonyra (max 3-4 mm), de úgy, hogy mindig csak egy
irányba nyújtva egy hosszú ovális legyen az eredmény, egyik oldalon
piros, másikon fehér.
Recés késsel meg kell kenni vajjal (margarin nem igazán finom bele),
hogy a recék adják az egyenletes vajmennyiséget. A legcsúcsát nem
vajazzuk, hogy picit megvizezve le tudjuk ragasztani. Utána a hosszára
merőlegese felbevágva középtől a két széle felé felcsavarva készül
belőle a csíkos-paprikás kifli. meg lehet szórni durva szemű sóval,
köménnyel, sajttal stb. ízlés szerint. Kicsit újrakelesztve azonnal
süthető.
Best regards,
Andy
2012/8/27 Fekete Róbert <frobi at harden.hu>:
> víz 4dc
> élesztő 1.5g
> cukor csapott kávéskanál ( nem fontos)
> liszt amennyit felvesz a víz ( rozs + fehér 50-50%)
> só csapott kávéskanál
>
> egyéb
> sajt, magvak, kolbász zsír, tej, vaj....
>
>
>
> 2012-08-27 19:53 keltezéssel, Xorn írta:
>
>> Liszt, víz, só, élesztő, összegyűr, keleszt, megsüt. :-)
>>
>> Best regards,
>> Andy
>>
>> 2012/8/27 Kaczmarek Edvard <edk-eletc at babakezek.hu>:
>>>
>>>
>>> Belépünk a kenyérsütők táborába. A Bosch MUM48R1 dagasztógép az
>>> Ajronicsnál
>>> most 30 kFt, vettem is egyet. Hol érdemes jó kenyérrecepteket keresni,
>>> illetve írjátok meg a tieiteket ide!
>>>
>>> Ed
>>>
>>
>>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list