[elektro-etc] Voroshagyma vs. fokhagyma - volt: Zoldseg

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Sun Jun 5 13:54:20 CEST 2011


Adam Huszar wrote:
> Ha már a kedvenc témámnál vagyunk (hagymázás :DDD): lehet, hogy csak
> én vagyok ilyen szerencsétlen, de egyszerűen nem találok magyar vörös-
> és lilahagymát a boltokban.

Rosszmájú kérdés: a hagyma honnan tudja, hogy ő magyar-e vagy nem? :-)
Komolyabbra: ha mondjuk makói, akkor az a környék ugye alkalmas a termesztésre. 
Biztos kicsit odébb, a határ túloldalán is jó teremne. Vagy az már nem jó?

Azt megértem, ha a 2...20ezer km-ről származó, ezer órát utaztatott, így-úgy 
kezelt hagymát nem kéred. Úgy általában is elmondható, hogy az utaztatott 
élelmiszerrel pont ez a gond. Nem rosszabb sok más élelmiszer sem, mint a mienk, 
sőt, pl a mexikói marhahúsról hallottam nemrég olyat, hogy az sokkal jobb. 
(Mondták azt is, hogy miért, de ezt most kihagyom, annyira nem jegyeztem meg, és 
hogy mexikóiak mondták, akik ittenit vásároltak, és próbálták az ő ételüket 
belőle előállítani.)

Szóval utaztatás és a vele járó problémák nélkül akár sokkal jobb fokhagymát, 
másféle hagymát is lehetne biztos találni a világban, mert lehet, hogy az ottani 
éghajlat és talaj valamiben jobb. Aztán lehet, hogy nálunk van épp az optimum, 
de az biztos, hogy minden zöldségre, gyümölcsre, fűszernövényre nem lehet 
egyetlen hely optimális.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list