[elektro-etc] !
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Wed Feb 2 19:47:46 CET 2011
Gyozo wrote:
> Ez azért nem olyan egyértelmű.
> Azért veszünk nem magyar árút, mert a jó magyar árút eladják
> külföldön, és visszaimportálunk helyette valami szemetet.
Ez egy rettentő rossz megközelítés.
Az, hogy a magyar szívesen ad el külföldön, az egyértelmű, jobban jár nyilván,
meg sokmindenből több terem, mint amit a hazai fogyasztó el tudna fogyasztani.
Az meg nem kib..s, hogy a külföldi is próbál itt piacot találni. Ha szarabb,
akkor is. A lényeg, hogy van-e, aki megveszi vagy nincs. Ha van, akkor el tudja
adni. Márpedig mindig vannak szegényebb és/vagy igénytelenebb emberek, akiknek
az számít, hogy egyáltalán meg tudjon venni valami gyümölcsöt vagy effélét.
Ugyanakkor aki akar, az meg tudhatja venni a sokkal jobbat is, és nem biztos,
hogy mindenféle élelmiszerből a magyar a tutilegjobb.
(Minap hallottam egy olyan beszélgetést, amiben mexikóban élő magyarok épp
magyar piacon próbáltak vásárolni ezt-azt, mert egy mexikói kaját akartak
elkészíteni. Ekkor szó esett a mexikói marhahúsról. Hát asszem ebben nagyon alul
vagyunk hozzájuk képest, mint kiderült. De van egy halom más fűszernövény is,
amiben szintén.)
> Pl. Évek óta állati takarmánynak való burgonyát lehet csak kapni.
Erre csak egy szavam van: francokat.
Összességében: az eu, mint leendő ország annál később fog létrejönni, minél
erősebb az egyes jelenlegi tagország protekcionista felfogása. Érdekes módon a
magyar tájak egymásnak nem ellenségei, pedig erősen különböznek. Makón nem a
szőlőtermesztés a jellemző, mégse mondanak olyat, hogy idejön a szar tokaji
szőlő. Magyarnak tekintik azt is, ahhogy a tokajiak a makói hagymát vagy a
szegedi paprikát. Miért ne lehetne egy sokkal nagyobb országban is
létjogosultsága a tájegységek specialitásainak?
Hát tudom, most még a termékek nem tájegységekhez, hanem zászókhoz kötődnek. Ez
így pedig szerintem marhaság.
hjozsi
More information about the Elektro-etc
mailing list