[elektro-etc] !

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Feb 2 19:47:46 CET 2011


Gyozo wrote:

> Ez azért nem olyan egyértelmű.
> Azért veszünk nem magyar árút, mert a jó magyar árút eladják
> külföldön, és visszaimportálunk helyette valami szemetet.

Ez egy rettentő rossz megközelítés.

Az, hogy a magyar szívesen ad el külföldön, az egyértelmű, jobban jár nyilván, 
meg sokmindenből több terem, mint amit a hazai fogyasztó el tudna fogyasztani.
Az meg nem kib..s, hogy a külföldi is próbál itt piacot találni. Ha szarabb, 
akkor is. A lényeg, hogy van-e, aki megveszi vagy nincs. Ha van, akkor el tudja 
adni. Márpedig mindig vannak szegényebb és/vagy igénytelenebb emberek, akiknek 
az számít, hogy egyáltalán meg tudjon venni valami gyümölcsöt vagy effélét. 
Ugyanakkor aki akar, az meg tudhatja venni a sokkal jobbat is, és nem biztos, 
hogy mindenféle élelmiszerből a magyar a tutilegjobb.
(Minap hallottam egy olyan beszélgetést, amiben mexikóban élő magyarok épp 
magyar piacon próbáltak vásárolni ezt-azt, mert egy mexikói kaját akartak 
elkészíteni. Ekkor szó esett a mexikói marhahúsról. Hát asszem ebben nagyon alul 
vagyunk hozzájuk képest, mint kiderült. De van egy halom más fűszernövény is, 
amiben szintén.)

> Pl. Évek óta állati takarmánynak való burgonyát lehet csak kapni.

Erre csak egy szavam van: francokat.

Összességében: az eu, mint leendő ország annál később fog létrejönni, minél 
erősebb az egyes jelenlegi tagország protekcionista felfogása. Érdekes módon a 
magyar tájak egymásnak nem ellenségei, pedig erősen különböznek. Makón nem a 
szőlőtermesztés a jellemző, mégse mondanak olyat, hogy idejön a szar tokaji 
szőlő. Magyarnak tekintik azt is, ahhogy a tokajiak a makói hagymát vagy a 
szegedi paprikát. Miért ne lehetne egy sokkal nagyobb országban is 
létjogosultsága a tájegységek specialitásainak?

Hát tudom, most még a termékek nem tájegységekhez, hanem zászókhoz kötődnek. Ez 
így pedig szerintem marhaság.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list