[elektro-etc] feg cirko

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Thu Dec 15 22:24:03 CET 2011


Anonymus wrote:

> Mondjuk 70 fokos vizet, 1-2 mp alatt a csőkigyóban (kazán), nemigen
> lehet felforralni, pláne ha az üzemi nyomás 2 bar.

Ilyenkor nem az történik, hogy a vízáramlás leállását követő 1-2 másodperc 
lángja tudja felforralni a vizet, hanem az, hogy a hőcserélő lemezei jó forrók, 
elég nagy a tömegük, és még az a kis plusz láng is azért számít. Leáll az 
áramlás, és a felgyűlt hő rottyantja meg a vizet akár akkor is, ha megvan a 
megfelelő nyomás. Persze az is kell hozzá, hogy ne 30-40 fokról startoljon, 
hanem mondjuk 70-80-ról. Kevés víz van ám abban a csőben!

Ráadásul, ha ez évek óta fennáll, akkor a felforrogatástól a cső belsejébe pont 
ezeken a részeken vízkő rakódik le. Ez hőszigetel némileg, tehát a cső meg a 
rajta levő lemezek sokkal forróbbak kell legyenek, hogy létrejöjjön ugyanaz a 
teljesítmény, miközben csökken a csőben maradó forró víz mennyisége. Az öreg 
cuccban ráadásul még az áramlásérzékelős gázszelep is lustulhat, a kenése 
besűrűsödik...

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list