[elektro-etc] feg cirko
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Thu Dec 15 22:24:03 CET 2011
Anonymus wrote:
> Mondjuk 70 fokos vizet, 1-2 mp alatt a csőkigyóban (kazán), nemigen
> lehet felforralni, pláne ha az üzemi nyomás 2 bar.
Ilyenkor nem az történik, hogy a vízáramlás leállását követő 1-2 másodperc
lángja tudja felforralni a vizet, hanem az, hogy a hőcserélő lemezei jó forrók,
elég nagy a tömegük, és még az a kis plusz láng is azért számít. Leáll az
áramlás, és a felgyűlt hő rottyantja meg a vizet akár akkor is, ha megvan a
megfelelő nyomás. Persze az is kell hozzá, hogy ne 30-40 fokról startoljon,
hanem mondjuk 70-80-ról. Kevés víz van ám abban a csőben!
Ráadásul, ha ez évek óta fennáll, akkor a felforrogatástól a cső belsejébe pont
ezeken a részeken vízkő rakódik le. Ez hőszigetel némileg, tehát a cső meg a
rajta levő lemezek sokkal forróbbak kell legyenek, hogy létrejöjjön ugyanaz a
teljesítmény, miközben csökken a csőben maradó forró víz mennyisége. Az öreg
cuccban ráadásul még az áramlásérzékelős gázszelep is lustulhat, a kenése
besűrűsödik...
hjozsi
More information about the Elektro-etc
mailing list