[elektro-etc] 1911. december 14.
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Thu Dec 15 12:30:05 CET 2011
Xorn wrote:
> Sot, ha megfelelo korulmenyek kozott fagyasztod, ertsd, mint a
> termeszetben, viszonylag lassu valtozas viszi le fagypont ala, es
> retegekben, lassacskan hizik a jeg, az hihetetlenul sokkal szilardabb
> lesz, mint a mestersegesen gyorsfagyasztott jegkocka. Karatesok
> tudnanak errol meselni... Amikor a ficko latta, hogy puszta kezzel 10
> ilyen jegtombot ut at az ember egy bemutaton, elment a tora, es
> kivagott maganak egy hasonlo meretu jegkockat. Azutan rautott... =:-|
> 6 het mulva le is szedtek a gipszet a kezerol.
Lehet, hogy egyáltalán nem gyakorolt. Vagy aszondod, hogy többféle
kristályszerkezete van a jégnek?
Lehet, hogy az is számít, hogy milyen a víz. Pl ha RO víz :), nincs benne
szennyezo meg gáz sem, akkor bármilyen módon is fagyasztják le, üvegtiszta
átlátszó jeget lehet kapni. Persze nyilvánvaló, hogy ha sikerül egykristályt
növeszteni (elvileg lehetséges), az jóval erosebb lesz, mint a polikristályos
jégtömb.
> Allitolag -80-100 fok korul mar puhabb femekkel vetekszik a
> szivossaga, bar errol csak hallomasbol tudok, akar lehet, hogy nem is
> igy van.
A keménységet elhiszem, a szívósság necces. (Ezalatt a gépészek olyasmit
értenek, hogy hajlítható, nem törik, de relatíve nagy a folyáshatára. Pl a
króm-vanádium kulcsok ilyenek. Rugózik, mint a fene, de meghajlítható, nem törik
el egykönnyen.)
hjozsi
More information about the Elektro-etc
mailing list