[elektro-etc] kenyér és egyéb receptek
Xorn
toth.endre at gmail.com
Thu Sep 2 10:55:58 CEST 2010
2010/9/2 gyapo <gyapo at freemail.hu>:
>
>> Kiflit ugy probald ki egyszer, hogy felig tejjel gyurod viz helyett a
>> kenyertesztat, majd a kinyujtott kifliket (a levegen egy fulet
>
> Nalam a folyadek 60 %-a a kenyerhez is tej, szoval ezzel nincs gond. A kifli
> hogy keszul? Mekkora darab milyen vastagot kell foltekerni?
Nalam 1 kg lisztbol lesz 16 darab kifli, szep meretesek. Ehhez
kelesztes nelkul, gyuras utan azonnal 8 fele osztod a tesztat es
sodrofaval kinyujtod (tesztanyujtogep is jo, ha lusta vagy). Nem
kerekre, hanem kicsit hosszukas ovalisra szoktam. A kisebb atmerojenel
felbe vagom, mindket oldalt bekenem vekonyan vajjal es feltekerem.
Utana megy a tepsibe kelni, azutan sutom es kesz.
A nyujtassal sokat lehet jatszani, hogy milyen kifli legyen. Vekonyabb
teszta, sokregetu tekeres, milyen hosszu legyen a kifli, milyen
atmeroju a vegere, egyenesen vagy "kifliben" sutod meg stb.
Meg egy otlet:
Szoktam olyat, hogy a liszt kb. harmadat kulon gyurom be, a tomege
legalabb 10%, de akar 15%-anak megfelelo pirospaprikat adva hozza
(ennyire sok kell, hogy szine es ize is legyen!). Ebbol is lehet
egybol kifli, de igen mutatos, ha egy piros, egy feher alapon picit
kinyujtva egymasra rak az ember ket pacnit, azutan ugy nyujtja ki kesz
meretre es tekeri fel.
Best regards,
Andy
More information about the Elektro-etc
mailing list