[elektro-etc] kenyér és egyéb receptek

Xorn toth.endre at gmail.com
Wed Sep 1 21:24:03 CEST 2010


2010/9/1 Pribojszki János <pribojszki.janos at t-online.hu>:
> Kedves Xorn!
>
> 2010. szeptember 1., 20:16:24, írtad:
>
>> De most hetvegere kalacsra van rendelesem. :-)
>
> Adj már egy jó kalácsreceotet. Imádom a kalácsot, de a boltit nem
> bírom megenni. Évek óta készülök, hogy sütök, de valahogy eddig nem
> jött össze.

Horvath Rozi, csak kicsit atdolgozva, mert ma mar nem ugyanazok az
alapanyagok, sajnos.

Az alaprecept egy bazi nagy kalacsot eredmenyez, felezni, harmadolni,
negyedelni celszeru, igeny szerint.

1 kilo liszt, 6 deci tej, 1 kocka eleszto, minimum 8-10, de akar 12-15
deka kristalycukor izles szerint, 5-6 deka vaj, 1 tojassarga (vagy
osszehabart tojas is jo), csipet so.

Tej meglangyosit, bele az eleszto, felfuttat egy kiskanalnyival a
cukorbol. Utana tobbi cukor is bele, elkavar, csipet soval egyutt bele
a lisztbe. Alaposan osszegyur. Vaj megolvaszt, hozzagyur a tesztahoz
(eleinte nehezen fog menni, de utobb sikerulni fog, kitartas). Utana
3, 4, 5, 6 stb. szalra kell szedni, igeny szerint, a fonatnak
megfeleloen. (Ha erdekel, elarulom az akarhany szalas fonas receptjet
is a harmasfonathoz kepest. :-))

Osszefon, eltesz kelni. 20-25 perc kell neki maximum, amig jo
duplajara nem dagad. Vigyazat, hajlamos tulkelni, es akkor savanyu
lesz! Teteje beken a tojassal, alaposan, minden felol, hogy ne
szaradjon ki. 160-180 fok koruli sutobe dugva pirosra kell sutni a
tetejet, tuprobaig. Sutolaprol leveve, konyharuha alatt hagyni
kihulni. Szeletelni csak hidegen, kulonben szetesik (bar attol meg
eppen olyan finom marad! :-)).

Best regards,
Andy



More information about the Elektro-etc mailing list