[elektro-etc] szelsojobbos valodi magyar elemiszer lobbi .
Kovács József
kj at faldeko.hu
Thu May 6 20:01:55 CEST 2010
Karoly CZOVEK wrote:
> Kovács József wrote:
>>
>> Tekinttel a konyhai hulladék hasznosításra
>> és a saját keltetésre az 1000Ft/kg-ot sokallom...
>> ...még javítani kell a technológián :-))
>>
> Johetnek a tippek ;)))
A túltartás miatti többlet kaja a
háztáji csirke extra költsége általában.
A vágásra szánt jószág is félévig-évig eszik, miközben
a vágó súlyra háztájiban 10-11 hét alatt is képes eljutni.
(a biologiai potenciál ~ 6 hét/2kg élősúly, de
akkor nem kapirgálhat, mert kevésbé hízik...)
A vágásra (saját/ajándék/eladás) szánt
mennyiséget célszerű külön csukni és
első sorban abrakoltatni...hagy nőjön...
Mert ekkor a minél rövidebb ideig
tartó etetés a cél...
A tojástermelő állomány, pedig
mehet a hulaldékos-kapirgálós protokollal
Mert ekkor a minél kevesebb kajaköltség/tojás
a cél, és ebbe belefér a nem abarak kaja is.
Nagyüzemben ~200 gr kaja/tojás a norma
Háztájiban ez 450-500 gr is szokot lenni..
Részben a több mozgás, részben a túletetés miatt.
A tojástermelők közé lehet keverni akedvetlsé-dísz
és a saját célú friss tyúk ill. csirke mennyiséget is.
A tömeges vágási célút azonban
érdemes külön félintenzív módon nevelni...
Nem romlik annyit a beltartalom, mint
amennyivel javul a költséghatékonyság.
Az én ízlésem csirek esetén 3-4 hónapnyi
mennyiség mélyhűtőben tárolását bírja el...
Utána már a friss és tárolt között
biztosan különbséget tudok tenni.
KJ
More information about the Elektro-etc
mailing list