[elektro-etc] so:r
k_tibor
k_tibor at freemail.hu
Wed Jul 28 20:55:09 CEST 2010
AG> Összetevők: víz, árpamaláta, komló. Pont.
AG> "A német sörtisztasági törvény előírásai szerint készült."
Hozzáértés híján nem akarok vitatkozni róla, csak egy vélemény:
<http://fogyasztok.hu/cikk/20080519/olcso_sor_dobozos_sorok_minoseg_ar_es_korkep?p=1>
Ez a "jó minőségű sör [...] csak malátát, komlót, vizet és sörélesztőt
tartalmazhat" szöveg régi mítosz, és az 1516. évi bajor sörtisztasági
törvény hiányos ismeretéből, illetve félreértelmezéséből adódik.
Nevezett jogszabály IV. Vilmos bajor herceg nevéhez fűződik, és
eredeti szövegében a sör összetevőiről az áll, hogy "zu kainem pier
merer stüchh dan allain gersten, hopfen un wasser genommen un
gepraucht solle werdn." Vagyis eleve nem "malátáról", hanem "árpáról"
van benne szó, dacára annak, hogy más gabonafajták is malátázhatók. A
törvény kibocsátásának egyik oka ugyanis épp az volt, hogy az
értékesebbnek tartott búza és rozs a pékekhez, és ne a serfőzőkhöz
kerüljön, biztosítva ezzel a zavartalan kenyérellátást. Egy másik ok,
hogy a középkori bajor serfőzők gyakran nem átallottak egészségre
káros anyagokat, pl. kormot is adagolni a sörhöz. A tisztasági törvény
az ilyen kalandorságok megfékezését is szolgálta. A kukoricadara már
csak azért sem szerepelhetett az engedélyezett alapanyagok listáján,
mert a kukorica 1516-ban még alig-alig terjedt el Európában, így
többek között Bajorországban sem ismerték.
More information about the Elektro-etc
mailing list