[elektro-etc] [elektro] Ha mar hutogep...

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Jul 28 17:07:03 CEST 2010


Ökrös Miklós wrote:

> Az olaj - zsír az eseti, ami éppen van itthon. A zsír valóban
> finomabb, "természetesebb" és amennyit eszem belőle, nem hinném, hogy
> sokat számít.

Ha picit is számít a véleményem:
Le kéne szokni erről a zsír vs olaj ellentétről, azaz úgy gondolni erre a bár 
két szóval említett, de rengetegféle anyagról, mint egymás ellentétei.

Olíva, Tökmag, Feketekömény, Búzacsíra, Napraforgó, Lenmag, Szezám, 
Kukoricacsíra, Szója, Mogyoró, Dió, Mák, Szőlőmag, Mandula, és még kitudja, 
mimindenféle növényi olaj van, ezt az egyfajtának tűnő zsírral: disznózsír 
ellentétbe állítani finomanszólva is gyarlóság.

Na aztán a zsírok. Van növényi is, pl kókusz-zsír, de van marhafaggyútól az 
emberi zsíron át biztos még van kutya-macskazsír is. :-) Meg gépzsír, fülzsír, 
szóval mit mivel vetünk össze?

Nem egyszerűbb és hasznosabb, ha az ehetők közül egyszerűen külön ételként 
kezeljük ezt is, azt is? Nekem pl rohadtul nem ízlene a salátára dobált 
disznózsír, de ugyanígy nem szívesen eszek olajos kenyeret lilahagymával.

A fent felsorolt olajokról van itt egy hosszabb szöveg, sokminden hatása van, 
melyiknek mire.

Itt egy linkecske:
http://www.bathaporta.hu/
Azért ezeket az olajokat nem tudom, miért kellene a disznózsírral 
szembeállítani.
Meg hát a disznóból is nagyon sokféle zsírt lehet csinálni.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list